Appelmoes maken is een simpel klusje en je hebt bovendien maar twee ingrediënten nodig: appels en kaneel. Mijn appelmoes is dus ongezoet, maar met een hint van kaneel.
Geschikte appels
Laat ik beginnen te zeggen dat je (bijna) iedere appel kunt gebruiken om moes te maken. Maar de ene appel is nu eenmaal geschikter dan de andere appel.
De golden en red delicious zijn zoet en van zichzelf wat meelderig. Echte handappels. Je kunt er dus wel appelmoes van maken, maar het zal niet geweldig worden.
De zoetzure appels jonagold, elstar of goudreinet zijn erg geschikt om moes van te maken. Maar ook de moderne, nieuwere soort als Kanzi is prima geschikt. Zelf gebruik ik meestal elstars.
Het belangrijkste is dus dat de appels zoetzuur en niet meelderig zijn.

Hoe maak je appelmoes
- verwijder de klokhuizen met een appelboor
- schil de appels met een dunschiller
- snijd de appels in stukjes, niet al te klein
- kook – zonder toevoeging van water – de appelstukjes met wat kaneel
- pureer de appelstukjes met een pureestamper of een houten lepel
Op bijna dezelfde manier maak je appelcompote: je voegt alleen wat water toe en laat het pureren achterwege. Hooguit stamp je het een beetje fijn, maar je wil wel stukjes appel in de compote houden. Ga dus voorzichtig te werk.

Appelmoes met een smaakje
Ben je uitgekeken op pure ongezoete appelmoes? Geef je appelmoes dan een oppepper! Voeg één van de volgende ingrediënten toe aan het proces:
- een scheutje calvados, appellikeur of amandellikeur
- een beetje geraspte gember
- kook een steranijs of wat kardemompeulen mee
Ben je een zoetekauw voeg dan wat suiker of honing toe aan het kookproces.
Bewaren en houdbaarheid
Je kunt de ongezoete appelmoes een week bewaren in de koelkast. Heb je toch (veel) suiker toegevoegd dan is het minder lang houdbaar.
Je kunt het ook invriezen, het blijft dan zeker wel een jaar goed. Hou er wel rekening mee dat appelmoes na het ontdooien wat dunner zal zijn.
Serveersuggesties
- warme appelmoes (of compote) op ijskoude yoghurt is een van mijn favoriete ontbijtjes, extra lekker met een schepje granola
- moes met amandellikeur en geschaafde amandeltjes als dessert
- als fruitig laagje onder of op een chiapudding
- als basis voor appelsaus bij een pittig varkenshaasje

Appelmoes
Benodigdheden
Ingrediënten
- 5 appels naar keuze
- ¼ tl kaneel optioneel
Instructies
- Verwijder de klokhuizen en schil de appels met een dunschiller. Dit luistert niet zo heel nauw; een klein achtergebleven stukje schil is geen probleem.
- Snijd de appels in stukjes en doe ze in een pan zonder water. Het vocht uit de appeltjes is voldoende. Voor compote: laat de stukjes wat groter en voeg wat water toe.
- Strooi het kaneel erover.
- Zet de pan – met de deksel erop – op het vuur en laat de appels in ongeveer 15 minuten tot moes koken.