Zo maak je appelmoes

Pure ongezoete appelmoes is het lekkerst. Maar ik geef je een paar verrassende tips om de appelmoes een oppepper te geven.

appelmoes maken

Appelmoes maken is een simpel klusje en je hebt bovendien maar twee ingrediënten nodig: appels en kaneel. Mijn appelmoes is dus ongezoet, maar met een hint van kaneel.

Geschikte appels

Laat ik beginnen te zeggen dat je (bijna) iedere appel kunt gebruiken om moes te maken. Maar de ene appel is nu eenmaal geschikter dan de andere appel.

De golden en red delicious zijn zoet en van zichzelf wat meelderig. Echte handappels. Je kunt er dus wel appelmoes van maken, maar het zal niet geweldig worden.

De zoetzure appels jonagold, elstar of goudreinet zijn erg geschikt om moes van te maken. Maar ook de moderne, nieuwere soort als Kanzi is prima geschikt. Zelf gebruik ik meestal elstars.

Het belangrijkste is dus dat de appels zoetzuur en niet meelderig zijn.

appelmoes maken

Hoe maak je appelmoes

  • verwijder de klokhuizen met een appelboor
  • schil de appels met een dunschiller
  • snijd de appels in stukjes, niet al te klein
  • kook – zonder toevoeging van water – de appelstukjes met wat kaneel
  • pureer de appelstukjes met een pureestamper of een houten lepel

Op bijna dezelfde manier maak je appelcompote: je voegt alleen wat water toe en laat het pureren achterwege. Hooguit stamp je het een beetje fijn, maar je wil wel stukjes appel in de compote houden. Ga dus voorzichtig te werk.

appelmoes maken

Appelmoes met een smaakje

Ben je uitgekeken op pure ongezoete appelmoes? Geef je appelmoes dan een oppepper! Voeg één van de volgende ingrediënten toe aan het proces:

  • een scheutje calvados, appellikeur of amandellikeur
  • een beetje geraspte gember
  • kook een steranijs of wat kardemompeulen mee

Ben je een zoetekauw voeg dan wat suiker of honing toe aan het kookproces.

Bewaren en houdbaarheid

Je kunt de ongezoete appelmoes een week bewaren in de koelkast. Heb je toch (veel) suiker toegevoegd dan is het minder lang houdbaar.

Je kunt het ook invriezen, het blijft dan zeker wel een jaar goed. Hou er wel rekening mee dat appelmoes na het ontdooien wat dunner zal zijn.

Serveersuggesties

  • warme appelmoes (of compote) op ijskoude yoghurt is een van mijn favoriete ontbijtjes, extra lekker met een schepje granola
  • moes met amandellikeur en geschaafde amandeltjes als dessert
  • als fruitig laagje onder of op een chiapudding
  • als basis voor appelsaus bij een pittig varkenshaasje
appelmoes maken

Appelmoes

5 van 1 stem
Auteur: Sylvia
Ongezoete appelmoes met een hint van kaneel is de lekkerste. Serveer het bij frietjes, varkenshaas, door de yoghurt, op een chiapudding of puur.
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten

Ingrediënten

  • 5 appels (naar keuze)
  • ¼ tl kaneel

Instructies
 

  • Verwijder de klokhuizen en schil de appels met een dunschiller. Dit luistert niet zo heel nauw; een klein achtergebleven stukje schil is geen probleem.
    appelmoes maken
  • Snijd de appels in stukjes en doe ze in een pan zonder water. Het vocht uit de appeltjes is voldoende. Voor compote: laat de stukjes wat groter en voeg wat water toe.
  • Strooi het kaneel erover.
    appelmoes maken
  • Zet de pan – met de deksel erop – op het vuur en laat de appels in ongeveer 15 minuten tot moes koken.
Bijgerecht
Nederlands
Appelmoes maken, Appelmoes recept, Recept met appels
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info