De lekkerste pastagerechten bevatten niet al te veel ingrediënten en zijn redelijk simpel te bereiden. Neem nou deze pittige pasta met zongedroogde tomaatjes.
Met slechts een handvol ingrediënten heb ik in een half uur een smaakvol gerecht op tafel kunnen zetten. Dát is voor mij de Italiaanse keuken! Nou ja, een onderdeel dan toch.
De pastagerechten die ik ken vanuit mijn jeugd bestonden voornamelijk uit rode saus met gehakt, ui en wat kruiden. Dat is niet aan mij besteed. Ik geniet juist van de simpelheid. Zo kan ik bijvoorbeeld heel erg genieten van zoiets simpels als pasta met enkel olijfolie, knoflook en een vleugje citroensap. Beetje versgemalen peper erover en klaar.
De Italiaanse keuken
Het is ook typerend voor de Italiaanse keuken om eenvoudige gerechten te serveren, waarbij weinig ingrediënten in de juiste verhouding worden gebruikt. Gevarieerd en in het seizoen eten, daar houden de Italianen van. De meest bekende gerechten uit de Italiaanse keuken zijn pasta, pizza, lasagne en pesto. Deze gerechten zijn in talloze combinaties en variaties te vinden.
Uit welke gangen bestaat een Italiaans gerecht
- Aperitivo: dit is een alcoholisch drankje voorafgaand aan de maaltijd;
- Antipasto: een voorafje, een klein warm of koud gerechtje;
- Primo: de eerste gang – een klein warm gerecht zoals pasta, soep of risotto;
- Secondo: de hoofdmaaltijd, meestal gebakken vis of vlees;
- Contorno: bijgerecht dat bij de hoofdmaaltijd wordt geserveerd, vaak salade of gekookte groenten;
- Formaggio e frutta: het eerste nagerecht, een kaasplankje en/of fruit;
- Dolce: een zoet nagerecht zoals taart, cake, tiramisu of ijs;
- Caffè: een kop koffie;
- Digestivo: een klein glaasje sterke drank. Bijvoorbeeld likeur, grappa of limoncello.
Recept pittige pasta met zongedroogde tomaatjes
Pittige pasta met zongedroogde tomaatjes
Ingrediënten
- 1 el boter (Vioblock)
- 2 el olijfolie
- 3 tenen knoflook
- 2 sjalotten
- 90 gram zongedroogde tomaten
- 2 rode chilipepers
- 2 el pijnboompitten
- 2 el basilicum, als garnering
- 500 gram pasta
Lekker erbij:
Instructies
- Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Kook hierin de pasta volgens gebruiksaanwijzing.
- Wel de zongedroogde tomaatjes in warm water tot ze zacht zijn.
- Hak ondertussen de sjalotjes en knoflook fijn.
- Verhit de boter en olie in een ruime hapjespan. Roerbak hierin de sjalotjes en knoflook 5-6 minuten op matig vuur.
- Hak ondertussen de pepers en zongedroogde tomaatjes fijn. Doe dit bij de sjalotjes en knoflook en bak het – op laag vuur – 15 minuten mee. Breng op smaak met zout.
- Giet de gekookte pasta af en meng het door het tomatenmengsel. Roer vervolgens de pijnboompitten erdoor en garneer met gescheurde blaadjes basilicum. Serveer direct.
Persoonlijke notities
Opmerking bij de ingrediënten
- Zongedroogde tomaatjes – het gaat hier om gedroogde tomaatjes in een zakje. Dus niet de zongedroogde tomaatjes op olie. Mocht je toch de zongedroogde tomaatjes op olie willen gebruiken spoel ze dan grondig af. Het gerecht zal een minder uitgesproken smaak hebben.
- Rode chilipepers – gebruik niet al te grote pepers en verwijder de zaadjes als je het gerecht minder pittig wil hebben.
- Pasta – ik gebruikte voor dit recept lasagne, wat ik voor het koken in stukken brak. Maar gebruik de pasta die favoriet is in jouw huishouden: spaghetti, fusilli of kleine penne bijvoorbeeld.
- Parmebaas – dit is een zelfgemaakte plantaardige vervanger voor Parmezaanse kaas. Het kost je hooguit vijf minuten van je tijd. Maar je kunt ook een plantaardige variant uit de supermarkt gebruiken.
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!