Zo maak je een pizzabodem van bloemkool

Wie is er nu niet dol op pizza? Ik wel in ieder geval! Maar meestal heb je na het eten meteen weer honger, want echt voedzaam is zo’n bodem natuurlijk niet. Met deze pizzabodem van bloemkool heb je dat probleem absoluut niet, je zit er behoorlijk vol van. En je hebt ook gelijk nog eens een portie groenten naar binnen gewerkt. Twee vliegen in één klap zou ik willen zeggen.

Geen verschil

Natuurlijk is een pizzabodem van bloemkool niet helemaal te vergelijken met een “echte” pizzabodem want het is om te beginnen wat slapper. Maar als je nu kijkt naar de gemiddelde pizza die thuis wordt bezorgd, dan heb je ook maar een slappe hap, en een stuk minder gezond kan ik je verzekeren. Overigens is een supersnelle panpizza ook niet te versmaden hoor, maar toch minder voedzaam en dus “beter” voor een lunch of een punt als bijgerecht.

Eivervanger

Meng 1 eetlepel lijnzaad met 3 eetlepels water en laat dit even staan, voordat je het verwerkt. Dit geeft echter wel iets van smaak af aan je gerecht.

Mix 1 theelepel no-egg met 2 eetlepels water, volgens instructie op de verpakking.

Beste resultaat

Het beste resultaat krijg je wel door de bloemkool zo droog mogelijk te maken. Desnoods herhaal je het proces van uitwringen in een droge theedoek wat vaker dan hieronder is beschreven. Het is even experimenteren wat met jouw oven het beste resultaat geeft.

Topping

De topping pas je natuurlijk gewoon aan naar smaak: de een heeft liever een lading vlees, de ander wat vis en de volgende alleen maar groenten of verschillende soorten kaas. Je belegt deze pizzabodem van bloemkool gewoon zoals je een “normale” pizzabodem ook zou beleggen. Ik heb mijn pizza belegd met geruld gehakt (cayennepeper en knoflookpoeder), verkruimeld uitgebakken ontbijtspek, rucola en Parmezaanse kaas. Dat laatste is natuurlijk absoluut niet Paleo, maar wel lekker 🙂

Pizzabodem van bloemkool

Pizzabodem van bloemkool

Een ontzettend lekkere en gezonde pizzabodem. Je kunt de bodem ook van tevoren maken en een dag bewaren in de koelkast. Invriezen heb ik nog niet geprobeerd.
Kook: 30 minuten
Porties (aanpasbaar):1 pizza

Ingrediënten

  • 200 gram bloemkool
  • 125 gram mozzarella
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 2 el amandelmeel

Ter vervanging van 1 ei

  • 1 el lijnzaad
  • 3 el water

of

  • 1 tl no-egg
  • 2 el water

Instructies

  • Zet de oven op 225°C.
  • Maal de bloemkoolroosjes helemaal fijn in de keukenmachine. Leg de korreltjes op een schone theedoek en wring uit.
  • Doe de korrels in een magnetronschaal en zet 5 minuten op 1000 watt. Laat het afkoelen en wring het nogmaals uit in een schone theedoek. Hoe droger de korrels, des te beter (krokanter) de pizzabodem wordt.
  • Doe de mozzarella, Italiaanse kruiden en eivervanger in de keukenmachine en maal het fijn. Schep het daarna in een grote kom.
  • Voeg hier nu de afgekoelde bloemkool en het amandelmeel aan toe en kneed het mengsel nog even door.
  • Beleg een bakplaat met bakpapier en leg het mengsel erop, maak er met je handen een mooie ronde pizzavorm van.
  • Plaats de bakplaat 15 minuten in de oven, draai de pizzabodem dan heel voorzichtig om en zet hem nog even 5 minuten terug in de oven.
  • Laat de bodem afkoelen, beleg hem naar keuze en zet nog 10-15 minuten terug in de oven.

Notities

Gebruik eventueel een springvorm of bord om een mooie ronde vorm te krijgen.

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 614kcal | Koolhydraten: 19gr | Eiwit: 46gr | Vet: 40gr | Waarvan verzadigd: 18gr | Waarvan onverzadigd: 4gr | Cholesterol: 254mg | Zout: 785gr | Vezels: 7gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie