Quiche Silphya: zo kom je makkelijk van je restjes af

Taart als avondeten, ik blijf het een grappig iets vinden. Maar vooral heel lekker natuurlijk. Je kunt er eigenlijk van alles in verwerken. Zo’n quiche is dan ook een geweldige oplossing voor aan het eind van de week. Vaak heb je dan nog een beetje van dit en een beetje van dat. Zo kom je mooi van al je restjes af. Sommige mensen doen die restjes  in de soep, ik doe het liever in een taart.

Quiche Lorraine

De hartige taart zoals de meeste mensen hem kennen is de quiche Lorraine: een bodem, spek, kaas en dan een vulling van eieren en room. De quiche is een open taart met een bodem van bloem, water en boter. In onderstaand recept gebruik ik een kant en klare bodem die ik nog in de vriezer had liggen. In Nederland is het ook in de supermarkt te koop, maar soms wel twee keer zo duur als in Frankrijk. Onderstaand recept is een allegaartje en doop ik bij deze om tot Quiche Silphya! Heb je er echt helemaal zin in gekregen en wil je de bodem toch ook zelf maken, bekijk dan deze heerlijke hartige preitaart.

Handig

Ik heb altijd room en eieren, deeg en spekjes liggen standaard in de vriezer. Heb je dan een keer trek in iets hartigs (je krijgt bijvoorbeeld onverwacht visite rond borreltijd) heb je in mum van tijd een lekkere quiche op tafel getoverd. Het deeg kun je nl. met verpakking en al even in de magnetron doen. De spekjes kun je ook bevroren op laag vuur vast wat laten sudderen. Als het ontdooid is bak je ze uit.  Aangezien er dan niet zo heel veel in de taart zit, behalve spek en kaas, is het ook sneller klaar.

Wanneer je deze quiche als avondeten nuttigt, kun je er een lekkere frisse salade bij geven.

quiche spek

Quiche Silphya

4 van 1 stem
Print recept Pin recept Waardering
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
Calorieën: 820 kcal

Ingrediënten
 

  • 1 pak deeg
  • 125 gram spekblokjes
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 prei
  • 200 ml room
  • 6 eieren
  • 1 el jalopeñopepers
  • knoflookpoeder
  • chilivlokken
  • kurkuma
  • komijnpoeder
  • zout
  • 1 sjalotje (`)
  • geraspte kaas

Aan de slag
 

  • Verwarm de oven voor op 225˚C. Snijd de sjalot en prei in hele dunne ringen.
  • Laat het deeg ontdooien en leg het dan over een quiche vorm (of andere vorm geschikt voor de oven).
  • Bak de spekjes uit, maar niet helemaal knapperig. Schep ze uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje om het vet op te vangen.
  • Rul het gehakt in dezelfde pan. Als het verkleurd voeg je de prei toe en bakt dit nog even mee. Laat het dan afkoelen.
  • Klop de eieren los in een kom en voeg de room toe. Gooi dan alle overige ingrediënten erbij en klop alles even goed door.
  • Verdeel de gehakt met prei en de spekjes over de bodem van de taart. Verdeel hierop de sjalot. En giet tot slot het eiermengsel over de taart.
  • Vouw de randen ietwat om en bestrooi het geheel met geraspte kaas naar keuze. Ik gebruikte oude kaas.
  • Zet de taart een half uur in de oven. Kijk af en toe even of alles goed gaat.
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in één oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!

Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *