Quiche van restjes

Een quiche van restjes is perfect om van overgebleven groenten, restjes vlees en ander voedsel af te komen dat de beste tijd heeft gehad. Een prima recept dus voor het einde van de week, wanneer je restjes over hebt. En mocht je niet van quiche houden, dan kun je altijd nog een maaltijdsoep maken natuurlijk.

Quiche Lorraine

De hartige taart zoals de meeste mensen hem kennen is de quiche Lorraine: een bodem, spek, kaas en dan een vulling van eieren en room. De quiche is een open taart met een bodem van bloem, water en boter. In onderstaand recept gebruik ik een kant en klare bodem die ik nog in de vriezer had liggen. In Nederland is het ook in de supermarkt te koop, maar soms wel twee keer zo duur als in Frankrijk. Onderstaand recept is een allegaartje en doop ik bij deze om tot Quiche Silphya! Heb je er echt helemaal zin in gekregen en wil je de bodem toch ook zelf maken, bekijk dan deze heerlijke hartige preitaart.

Handig

Ik heb altijd room en eieren, deeg en spekjes liggen standaard in de vriezer. Heb je dan een keer trek in iets hartigs (je krijgt bijvoorbeeld onverwacht visite rond borreltijd) heb je in mum van tijd een lekkere quiche op tafel getoverd. Het deeg kun je nl. met verpakking en al even in de magnetron doen. De spekjes kun je ook bevroren op laag vuur vast wat laten sudderen. Als het ontdooid is bak je ze uit.  Aangezien er dan niet zo heel veel in de taart zit, behalve spek en kaas, is het ook sneller klaar.

Recept restjes-quiche

quiche spek

Quiche van restjes

Kook: 40 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ingrediënten

  • 1 pak deeg
  • 125 gram spekblokjes
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 prei
  • 200 ml room
  • 6 eieren
  • 1 el jalapeños
  • knoflookpoeder
  • chilivlokken
  • kurkuma
  • gemalen komijnzaad
  • zout
  • 1 sjalotje, `
  • geraspte kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225˚C. Snijd de sjalot en prei in hele dunne ringen.
  • Laat het deeg ontdooien en leg het dan over een quiche vorm (of andere vorm geschikt voor de oven).
  • Bak de spekjes uit, maar niet helemaal knapperig. Schep ze uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje om het vet op te vangen.
  • Rul het gehakt in dezelfde pan. Als het verkleurd voeg je de prei toe en bakt dit nog even mee. Laat het dan afkoelen.
  • Klop de eieren los in een kom en voeg de room toe. Gooi dan alle overige ingrediënten erbij en klop alles even goed door.
  • Verdeel de gehakt met prei en de spekjes over de bodem van de taart. Verdeel hierop de sjalot. En giet tot slot het eiermengsel over de taart.
  • Vouw de randen ietwat om en bestrooi het geheel met geraspte kaas naar keuze. Ik gebruikte oude kaas.
  • Zet de taart een half uur in de oven. Kijk af en toe even of alles goed gaat.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie