Rempah (Javaanse pittige gehaktballetjes)

Rempah, wanneer ik het woord uitspreek loopt het water me weer in de mond. Wat een heerlijke balletjes zijn dit zeg! En ze kunnen altijd en overal zeg maar. Bij de borrel of ‘s avonds voor de buis als snack, maar ook als bijgerecht bij de rijsttafel mag het eigenlijk niet ontbreken.

Geloof me als ik zeg dat je er een heleboel moet gaan maken, want ze zijn op voor je ‘pap’ kunt zeggen! Dus bij mij gaan ze vanaf nu standaard in de vriezer liggen.

Ik at deze balletjes met jasmijnrijst en oerapan (ook al zo’n heerlijk gerechtje).

rempah

Rempah: Javaanse pittige gehaktballetjes

Kook: 45 minuten
Porties (aanpasbaar):40 balletjes

Ingrediënten

Rempah

  • 4 kemirinoten
  • 2 tl ketoembar
  • 1 tl laos
  • 1 tl djinten
  • 1 tl gula djawa
  • ½ tl sereh
  • 4 sjalotjes
  • 3 tenen knoflook
  • 2 tl sambal badjak
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 el ketjap manis
  • 1 ei
  • zout
  • 4 el paneermeel
  • 8 el kokos
  • olie

Ketjapsaus

  • ½ kopje ketjap manis
  • 1 el azijn
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl gula djawa
  • 1 tl sambal badjak
  • 1 el pindakaas, met stukjes noot

Instructies

  • Rooster de kemiri’s in een droge koekenpan. Doe het vuur niet te hoog, want ze moeten niet verbranden. Keer ze regelmatig om. Als ze verkleuren en ze beginnen te ruiken is het klaar.
  • Pak de cobek (vijzel) en doe daar de ketoembar, laos, djinten, sereh en gula djawa in. Wrijf de kruiden fijn, een minuut of twee, en meng het goed.
  • Hak nu de kemiri’s fijn tot je een poeder overhoudt. Doe ze dan bij de kruiden in de cobek en wrijf ze samen met de kruiden fijn.
  • Pel de sjalotjes en knoflook en snijd ze in kleinere stukken. Doe ze met de sambal badjak in een keukenmachine en hak het geheel fijn.
  • Schep dit mengsel nu bij de kruiden in de cobek en meng het door elkaar met een lepel. Vervolgens weer fijn stampen totdat het allemaal een mooi “papje” is geworden.
  • Doe nu het gehakt in een grote bak en meng er het ei, paneermeel, zout en de ketjap manis doorheen. Voeg de inhoud van de cobek toe en kneed dit flink door elkaar. Schep nu de gemalen kokos erbij, en meng het weer goed. Sluit de bak af en zet het minimaal een half uur in de koelkast.
  • Draai gehaktballetjes ter grootte van een pingponbal.
  • Zet de wok op hoog vuur. Als de wok goed heet is giet je er ongeveer 3 cm olie in en temper je het vuur. Doe 1 balletje in de olie om te testen of de olie al heet genoeg is. Gaat het mooi bubbelen dan is de olie goed, gaat het spetteren als een gek dan is de olie te heet.
  • Frituur nu de balletjes, maar niet teveel tegelijk want dan koelt de pan teveel af. Ik deed er per keer een stuk of zes in.
  • Houdt de balletjes steeds in beweging zodat ze mooi egaal rondom bruin worden. Proef 1 balletje om te zien of het gaar is, dan weet je hoe lang de balletjes ongeveer in de olie moeten.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier en doe daar de gefrituurde balletjes in zodat ze uit kunnen lekken.

Ketjapsaus

  • Doe alle ingrediënten voor de saus in een magnetronbestendig schaaltje.
  • Zet het ongeveer 30 seconden in de magnetron zodat de pindakaas zachter wordt.
  • Meng alles met een lepeltje door elkaar.

Notities

(*) Om het recept volledig gluten- en lactosevrij te hebben: vervang de paneermeel.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie