Boerenkool stamppot met oesterzwammen

boerenkool stamppot

Als jij ook geen genoeg kunt krijgen van oesterzwammen dan is deze boerenkool stamppot met oesterzwammen echt wat voor jou! Het is een stamppot zoals je hem waarschijnlijk nog nooit eerder gegeten hebt, en ik ben dan ook erg benieuwd wat je er van vindt. De winter is nog maar net begonnen dus je kunt het nog heel wat keren eten.

Veganuary

Inmiddels al een paar jaar geleden schreef ik me tijdens veganuary in voor de Vegan Challenge. Daar komt deze overheerlijke stamppot vandaan. Sommige gerechten uit deze challenge vond ik wat flauw en werden door mij steevast met een flinke lading specerijen uitgebreid. Maar deze boerenkool stamppot heeft het eigenlijk allemaal: zoet van de ketjap, pit van de chilipoeder, scherp zurig van de mosterd met een bite van de walnoten, het romige van de witte bonen en de vlezige structuur van de oesterzwammen. Jongens, dit is Nederlandse kost op z’n lekkerst!

boerenkool stamppot

TeamJus of niet?

Ik ben nooit echt een grote fan geweest van jus, maar bij de stamppot vond ik het meestal wel lekker. Deze boerenkool stamppot is echter zo zacht en romig dat ik het voor mezelf achterwege liet. Mijn man daarentegen is dol op jus, dus voor hem heb ik maar een jus’tje gemaakt 🙂

boerenkool stamppot

Boerenkool stamppot met oesterzwammen

Prep: 5 minuten
Kook: 20 minuten
Totaal: 25 minuten
Bevat:
steenvrucht
Vrij van:
gluten
pinda
sesamzaadjes
soja
Porties (aanpasbaar):2

Ingrediënten

  • 400 gram kruimige aardappelen
  • 300 gram boerenkool
  • 150 gram oesterzwammen
  • 240 gram witte bonen, gewicht na uitlekken
  • 2 el ketjap manis
  • 2 tenen knoflook
  • ¼ – ½ tl chilipoeder
  • 50 ml kookroom
  • ½ tl nootmuskaat
  • 2 el mosterd, de helft als het scherpe mosterd is
  • 25 gram walnoten
  • 1 el zongedroogde tomaatjes, optioneel
  • zout en peper, naar smaak

Instructies

  • Schil en snijd 400 gram kruimige aardappelen in gelijke stukken, doe ze vervolgens in een grote kookpan met 300 gram boerenkool erbovenop. Voeg zoveel water toe dat alles onderstaat en breng het aan de kook. Zet vervolgens het vuur lager en laat alles 20 minuten pruttelen. Voeg in de laatste 5 minuten de uitgelekte en afgespoelde 240 gram witte bonen toe.
  • Verwarm ondertussen de oven tot 180 °C
  • Mix 2 el ketjap manis¼ – ½ tl chilipoeder, een beetje zout en 2 tenen knoflook. Scheur 150 gram oesterzwammen in repen en meng ze door de mix. Verdeel de oesterzwammen over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 10 minuten in het midden van de oven. Zet daarna de oven uit, maar laat de deur op een kiertje open staan.
  • Verwarm 50 ml kookroom.
  • Giet de aardappelen, boerenkool en witte bonen af en doe alles terug in de pan. Voeg de kookroom toe en stamp het geheel tot een romige stamppot. Breng op smaak met ½ tl nootmuskaat, 2 el mosterd en zout en peper. Voeg nu eventueel 1 el zongedroogde tomaatjes toe.
  • Verdeel de stamppot over 2 borden en verdeel de oesterzwammen er overheen. Bestrooi vervolgens met 25 gram walnoten die grof gehakt zijn. Serveer direct, eet smakelijk!

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 550kcal | Koolhydraten: 68.4gr | Eiwit: 22.9gr | Vet: 14.9gr | Waarvan verzadigd: 1.8gr | Zout: 1.53gr | Vezels: 25.5gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

De voedingswaarden zijn berekend over 1 portie en gemaakt met behulp van MijnEetmeter

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Doe meer met oesterzwammen

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

2 reacties

  1. Manolito van Galen zegt:

    Hoi Silphya,

    Ziet er heerlijk uit.
    Kan ik de kookroom weglaten of vervangen door kookvocht van de gekookte aardappelen?
    Ik houd namelijk niet van room en melk.
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

    1. Hej Manolito,

      Het is ook inderdaad een heerlijk gerecht. Je kunt de kookroom weglaten of vervangen door wat kookvocht of bouillon. Ik zou beetje bij beetje toevoegen, totdat het smeuïg genoeg is naar je zin. Laat je weten hoe je het vond?

      Groet,
      Sylvia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling