Crackers maken met zaden en pitten

crackers maken

Crackers maken met zaden en pitten maken is een simpel klusje. Deze crackers zijn heerlijk als ontbijt, een lekker tussendoortje na het sporten, maar ook prima bij de lunch of bij een hete kom soep.

De crackers vullen behoorlijk, ook al zou je dat misschien niet zeggen op het eerste gezicht.

crackers maken
Heerlijk met een beetje hummus

Recept crackers met zaden en pitten

crackers maken

Crackers met zaden en pitten

Kook: 1 uur 20 minuten

Ingrediënten

  • 1,5 cups zonnebloempitten
  • ½ cup pompoenpitten
  • 2 el chiazaad
  • cup lijnzaad
  • 1 cup sesamzaad
  • ½ tl zout
  • 2 cups water

Optioneel

  • 1 tl rozemarijn of
  • 1 tl basilicum of
  • 1 el maanzaad of
  • 1 el venkelzaad of voor een zoete variant
  • 2 el ahornsirop en wat kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor tot 150℃.
  • Meng alle ingrediënten in een grote schaal en voeg eventueel extra kruiden of specerijen toe. Laat het afgedekt minimaal 20 minuten staan.
  • Zodra het een dikke geleiachtige substantie is geworden kun je het mengsel verdelen over twee bakplaten waarop je een vel bakpapier hebt gelegd.
  • Druk het goed aan met een spatel of de achterkant van een lepel, zodat het mengsel dun en gelijkmatig verdeeld wordt.
  • Schuif de bakplaten voor een uur in de oven.
  • Laat de crackers volledig afkoelen voordat je ze gaat eten of bewaren in een goed afgesloten trommel.

Notities

Snijd halverwege de baktijd de crackers in gelijke stukken met een pizza-snijder. Of breek, nadat het volledig is afgekoeld, in stukken voor een meer rustieke uitstraling.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Zonnebloempitten zitten vol met vitaminen en mineralen (o.a. vitamine B en E, magnesium en selenium)
  • Pompoenpitten zijn rijk aan vezels (fijn voor je darmen) en proteïnen
  • Lijnzaad is een essentieel onderdeel van deze crackers! Door lijnzaad met water te mengen wordt het een soort gelei, dit houdt dus alle zaden en pitten bij elkaar.
  • Chiazaad bestaat voor 80% uit vezels (goed voor je darmen). Lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van chiazaad.
  • Sesamzaad zit vol calcium
crackers maken
Wie is toch die man die de crackers snijdt

Wat smeer je op de crackers?

De crackers zijn van zichzelf al ontzettend lekker, maar soms wil je net wat meer. Hieronder geef ik je een paar ideeën. Ik ben benieuwd wat jij op je cracker gaat doen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling