Turkse bonensalade met sumak dressing

turkse bonensalade

Door een filmpje op Instagram moeste ik ineens weer denken aan een salade die ik vroeger nog weleens maakte. Makkelijk en lekker, bovendien zijn peulvruchten gezond. Het blijkt een Turkse bonensalade te zijn, genaamd piyaz tarifi. Door de friszure smaak van sumak zorgt deze dressing voor een echte smaakexplosie.

Wat is sumak?

Sumak is een mengsel van verschillende gedroogde besjes van de sumakplant. De besjes worden gedroogd en vermalen tot een grof poeder. Jaren geleden kwam ik er mee in aanraking toen ik een abonnement had op FoodWeLove. Sindsdien gebruik ik het af en aan in verschillende gerechten, maar altijd uit de losse pols en eigenlijk nooit echt gedocumenteerd. Tot deze dressing dus!

Sumak vind je ook in za’atar. Ook deze mix gebruik ik graag. In dit recept gebruik ik het als dip voor een Turks broodje.

Recept Turkse bonensalade met sumak dressing

turkse bonensalade

Prep: 5 minuten
Kook: 10 minuten
Totaal: 15 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ingrediënten

  • 1 blik limabonen
  • 1 tomaat
  • 1 rode ui
  • handvol koriander

Sumak dressing

  • 2 el olijfolie
  • 1 el sumak
  • 1 el citroensap
  • snuf zout

Lekker erbij

  • falafel
  • Turks broodje, vers of afbak
  • olijfolie
  • za’atar

Instructies

  • Giet de limabonen in een vergiet en spoel ze goed af. Laat ze uitlekken.
  • Snijd de ui in dunne halve ringen en de tomaat in blokjes. Hak de koriander.
  • Voeg de limabonen, ui, tomaat en koriander samen in een schaal.

Sumak dressing

  • Meng alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar.
  • Schep de dressing door de salade als je direct gaat eten. Houd het anders gescheiden totdat je gaat eten.

Lekker erbij

  • Bak een paar falafels in een laagje olie en serveer die samen met een Turks broodje bij de salade.
  • Het is lekker om je broodje te dippen in wat olijfolie en vervolgens in wat za’atar.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Limabonen – je kunt de grote limabonen eventueel vervangen door grote witte bonen.
  • Sumak – deze friszure poeder is veelzijdig: dressings, marinades, sauzen of over groenten. Het is allemaal even lekker.
  • Za’atar – veel mixen bevatten oregano, majoraan en tijm. Dit is niet hoe het zou moeten, zo heb ik me wijs laten maken. Voor de beste za’atar, uit de supermarkt, ga je naar Albert Heijn en koop je die van het merk Souk.
  • Koriander – niet iedereen is gecharmeerd van koriander, je zou het dan ook kunnen vervangen door peterselie. De smaak zal natuurlijk wel flink anders zijn, maar zeker niet minder lekker.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling