Wil je weleens wat anders dan gekookte of gebakken aardappelen? Probeer dan eens zelfgemaakte rösti. Rösti is het nationale gerecht van Zwitserland en kun je makkelijk zelf maken.

Wat is rösti eigenlijk

Rösti werd van oorsprong als ontbijt gegeten. Het is een aardappelpannenkoek gemaakt van geraspte aardappelen. Het werd in reuzel gebakken in een ronde koekenpan. Maar je kunt het ook in de oven bakken.

Zo wordt het nog lekkerder

Naast de basis ingrediënten kun je volledig ‘losgaan’ op de toevoegingen. Zo gebruikte ik deze keer champignons. Maar die kun je bijvoorbeeld vervangen door:

  • in snippers gesneden plakken Nourish chili (plantaardige pikante kaas)
  • geraspte appel
  • piepkleine blokjes courgette
  • doperwten
  • grof geraspte wortel, etc.

Gebruik je trouwens kruimige aardappelen dan is de structuur wat zachter dan wanneer je vastkokende aardappelen gebruikt. Maar beide soorten zijn prima geschikt!

Recept rösti

rösti

Rösti met champignons en ui

Kook: 25 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ook nodig

Ingrediënten

  • 4 grote aardappelen
  • 1 ui
  • 3 grote kastanje champignons
  • peper en zout
  • avocado olie

Instructies

  • Snijd de ui fijn en hak de champignons in piepkleine stukjes. Doe dit in een grote kom.
  • Schil de aardappelen en rasp ze grof. Dep eventueel met wat keukenpapier maar niet afspoelen!
  • Voeg de aardappelen en kruiden toe aan de ui en champignons en mix het geheel goed.
  • Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en schep het aardappelmengsel erin. Druk het goed aan met een spatel of achterkant van een lepel.
  • Bak de rösti op middelhoog-laag vuur tot de onderkant goudbruin is. Keer het geheel nu om en bak aan de andere kant tot ook die kant goudbruin is. De rösti is gaar als je er met een vork in kunt prikken en hij zacht aanvoelt.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Tips

Je kunt een grote of meerdere kleine rösti’s maken. Een grote rösti draai je makkelijker om door er een bord of andere koekenpan overheen te doen en het geheel om te draaien. Wil je meerdere kleine rösti’s maken? Gebruik dan eventueel metalen kookringen, zodat iedere rösti even groot is.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling