Surinaamse nasi

Ik ben dol op nasi goreng, ook al wordt het in Nederland absoluut niet gegeten zoals nasi goreng in Indonesië was bedoeld. Maar dat is een heel ander verhaal. Er zijn inmiddels ook vele varianten te vinden van deze lekkernij. Toen de Javanen de nasi goreng in Suriname introduceerden was de Surinaamse nasi geboren. En ook daar zijn inmiddels vele varianten van te vinden.

De smaak is zoet, zout, pittig, verfrissend… eigenlijk vind ik het niet goed te omschrijven. Je moet het gewoon maar zelf gaan maken! En dan lees ik graag jouw omschrijving van deze overheerlijke Surinaamse nasi.

Recept Surinaamse nasi

surinaamse nasi

Surinaamse nasi

Kook: 40 minuten
Porties (aanpasbaar):4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram basmati rijst, basmati
  • 1 el knoflookpoeder
  • 300 gram kippendijfilet of kipgehakt
  • 1 ui
  • 5 tenen knoflook
  • 3 stengels selderij
  • 3 el gembersiroop
  • 2 cm laos
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el citroensap
  • 6 maggiblokjes, verkruimeld
  • 1 tl petis udang
  • 1 kop water
  • 15 el ketjap manis
  • 10 el ketjap asin
  • 10 el olie

Instructies

  • Doe de rijst tezamen met 1 stengel (in grove stukken gesneden) selderij in een pan met water en breng aan de kook. Voeg de knoflookpoeder toe als het water kookt.
  • Snipper de ui, hak de knoflook en selderij fijn. Snijd de kip in blokjes (niet al te klein, maar ook zeker niet te groot).
  • Verhit een wok op hoog vuur en voeg de olie toe, temper het vuur en bak de kip tot het een mooie bruine kleur heeft.
  • Voeg dan de ketjap, knoflook, ui, gembersiroop, bouillonblokjes, bruine suiker, petis udang en het citroensap toe. Schep alles goed om en voeg water toe tot het geheel net onder water staat.
  • Doe nu het stukjes laos in de pan, zet het vuur laag en laat de boel ongeveer een kwartiertje lekker sudderen.
  • Inmiddels is de rijst natuurlijk gaar en afgegoten, dan mag je nu de salam verwijderen.
  • Bak de afgegoten rijst samen met de kip in de wok nog even goed aan. De rijst moet bruin kleuren. Vlak voor serveren de selderij toevoegen.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Serveertips

Als tegenhanger van al dat zout is het heerlijk eten met komkommer (al dan niet in het zuur zuur), gebakken bakbanaan, tomaat en sambal. Maak bijvoorbeeld deze sambal van tomaat erbij. Of wat dacht je van de smeerproppen? Een regelrechte hit!

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie