Surinaamse nasi

Ik ben dol op nasi goreng, ook al wordt het in Nederland absoluut niet gegeten zoals nasi goreng in Indonesië was bedoeld. Maar dat is een heel ander verhaal. Er zijn inmiddels ook vele varianten te vinden van deze lekkernij. Toen de Javanen de nasi goreng in Suriname introduceerden was de Surinaamse nasi geboren. En ook daar zijn inmiddels vele varianten van te vinden.

Surinaamse nasi

De smaak is zoet, zout, pittig, verfrissend… eigenlijk vind ik het niet goed te omschrijven. Je moet het gewoon maar zelf gaan maken! En dan lees ik graag jouw omschrijving van deze overheerlijke Surinaamse nasi.

Serveertips

Als tegenhanger van al dat zout is het heerlijk eten met komkommer (al dan niet in het zuur zuur), gebakken bakbanaan, tomaat en sambal. Maak bijvoorbeeld deze sambal van tomaat erbij. Of wat dacht je van de smeerproppen? Een regelrechte hit!

surinaamse nasi

Surinaamse nasi

Prep: 10 min
Kook: 30 min
Totaal: 40 min
Porties: 4 personen
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin

Ingrediënten

  • 400 gr rijst basmati
  • 1 el knoflookpoeder
  • 300 gram kippendijfilet of kipgehakt
  • 1 ui
  • 5 tenen knoflook
  • 3 stengels selderij
  • 3 el gembersiroop
  • 2 cm laos
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el citroensap
  • 6 maggiblokjes fijn verkruimeld
  • 1 tl petis udang
  • 1 kop water ongeveer
  • 15 el ketjap manis
  • 10 el ketjap asin
  • 10 el olie

Instructies

  • Doe de rijst tezamen met 1 stengel (in grove stukken gesneden) selderij in een pan met water en breng aan de kook. Voeg de knoflookpoeder toe als het water kookt.
  • Snipper de ui, hak de knoflook en selderij fijn. Snijd de kip in blokjes (niet al te klein, maar ook zeker niet te groot).
  • Verhit een wok op hoog vuur en voeg de olie toe, temper het vuur en bak de kip tot het een mooie bruine kleur heeft.
  • Voeg dan de ketjap, knoflook, ui, gembersiroop, bouillonblokjes, bruine suiker, petis udang en het citroensap toe. Schep alles goed om en voeg water toe tot het geheel net onder water staat.
  • Doe nu het stukjes laos in de pan, zet het vuur laag en laat de boel ongeveer een kwartiertje lekker sudderen.
  • Inmiddels is de rijst natuurlijk gaar en afgegoten, dan mag je nu de salam verwijderen.
  • Bak de afgegoten rijst samen met de kip in de wok nog even goed aan. De rijst moet bruin kleuren. Vlak voor serveren de selderij toevoegen.
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen
close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 791 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review