Tarte tatin witlof

Waarschijnlijk weet je wel wat een tarte tatin is. Misschien heb je deze omgekeerde appeltaart zelf wel al eens gemaakt of bij iemand anders gegeten. Deze keer maken we er eens iets heel anders van. Wat dacht je van tarte tatin witlof.

Tarte tatin witlof?!

Jazeker! Het recept wat ik op internet vond lijkt wat meer op tarte tatin vanwege het karameliseren van suiker en dit op de bodem van de vorm te gieten. Maar ik heb de suiker achterwege gelaten en er wat stroop voor in de plaats gedaan. Daarnaast vond ik het nodig om ham en kaas toe te voegen. Ik moet zeggen dat het zeer verrassend en erg lekker was. Deze tarte tatin witlof zal vaker op tafel komen.

Aangezien ik dit heb gemaakt bij wijze van test aten we er niets anders bij; we hebben de taart gewoon met zijn tweetjes verorberd! Natuurlijk kun je er ook (gebakken) aardappeltjes en/of vlees bij serveren, dan kunnen er wel meer mensen van eten.

tarte tatin witlof

Tarte tatin witlof

Taart eten als diner, wie wil dat nou niet?
Kook: 45 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ingrediënten

  • 5 stronken witlof
  • 1 vel bladerdeeg, of 5 plakjes
  • 1 handvol geraspte kaas
  • ½ bakje hamblokjes
  • 1 el stroop
  • 1 klontje roomboter
  • 1 sinaasappel, het sap

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd een dun plakje van het kontje af en snijd de stronk in de lengte door midden.
  • Verwarm de boter in een koekenpan en bak de stronken lof, met de snijkant naar beneden.
  • Giet het sap van de sinaasappel bij de lof en laat dit even stoven op laag vuur met de deksel op de pan.
  • Leg de stronken in een vergiet en laat goed uitlekken.
  • Beboter een quichevorm en verdeel de stroop over de bodem. Leg hier de uitgelekte stronken lof op, met snijvlak naar beneden. Strooi de kaas en hamblokjes erover.
  • Bedek het geheel met de lap bladerdeeg en vouw de randen wat naar binnen. Heb je enkel kleine plakjes in huis en ontdooid? Dan leg je ze op elkaar en rol je ze uit tot 1 lap.
  • Plaats ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie