Wandelnetwerk #1 | Fortenpad

Het is eind mei en er waait een stevige wind! Vlak voordat we vertrekken trekt er nog een flinke regenbui over. Maar we zijn vastbesloten om de Fortenpad route te wandelen. Wandelschoenen aan, rugzak met regenkleding om en gaan!

Het Fortenpad loopt langs de oevers van het Amstel-Drechtkanaal naar Vrouwenakker. Vervolgens komt de route langs het Fort bij De Kwakel, dat in 1897 gereedkwam. Speciaal is de Vuurlijn, een grasdijk die ook deel uitmaakte van de verdedigingslinie. Er waren vroeger diverse batterijen en de weg aan de noordkant was een zogeheten ‘gedekte gemeenschapsweg’, buiten het schootsveld van vijandelijke troepen.

Wandelgegevens in het kort

  • Rondwandeling 8.02 km
  • Startpunt parkeerplaats Fort aan de Drecht, Grevelingen, Uithoorn
  • Markering blauwe pijl
  • Honden zijn toegestaan
  • Meer informatie Wandelnetwerk Noord-Holland of download de app
Prachtig doorkijkje richting het fort

Toegankelijkheid Fortenpad

Het grootste gedeelte van het Fortenpad voert over verharde wegen. Bij de Vuurlijn kun je de grasdijk volgen of via de straat verder wandelen. Op de dijk heb je net een wat mooier uitzicht. Richting het einde van de route liepen we over een pas gemaaid pad wat goed begaanbaar was. Bij regenval zal het wel een modderige boel worden denk ik.

Het Pannenkoekenfort

We starten de wandeling bij TOP Fort aan de Drecht.

Het fort aan de Drecht maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingsring rond Amsterdam die grotendeels tussen 1881 en 1914 is gebouwd. In 1996 is de Stelling op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst.

Zoals in veel forten het geval is, zijn er ook in dit fort bedrijven gevestigd. Door corona is alles gesloten, maar wellicht dat dat binnenkort (eindelijk) weer anders is.

fortenpad

We lopen op het fietspad richting Vrouwenakker. Het is een lange weg en we hebben flink wind tegen. Af en toe ga ik pootje over! We lopen langs een weiland en zien in gedachten de grote meesters werken aan de meest mooie schilderijen.

Koeien, eenden, zwaluwen, riet, schermbloemen, er is genoeg te zien. We zien zelfs een reiger met een zojuist gevangen kikker in zijn bek! Helaas was de vogel – letterlijk en figuurlijk – gevlogen voordat ik een foto kon maken.

Aan de overkant van de weg loopt het Amstel-Drechtkanaal. Deze waterweg verbindt de rivier Drecht en het Aarkanaal met de Amstel.

Bij knooppunt 35 lopen wij naar links en wachten voor de brug van Vrouwenakker. Wanneer we de brug oversteken krijgen we het gevoel dat er iets niet goed gaat. We pakken het kaartje erbij en lopen weer terug de brug over. Midden op de weg staat een verkeerspaal met daarop een blauwe pijl. We negeren de pijl en gaan rechts waar we even ervoor nog links de brug over gingen.

Op de terugweg met de auto bleken we inderdaad naar een verkeerde blauwe pijl te hebben gekeken!

De Kwakel

De Kwakel is een dorp dat sinds 1576 deel uitmaakt van de gemeente Uithoorn. De meeste huizen zijn omringd door water en hebben een bruggetje. Sommige bewoners hebben zelfs een draai- of ophaalbruggetje! Het is een prachtig dorp met vriendelijke bewoners.

De Drechtdijk vond ik eerlijk gezegd geen fijn onderdeel van deze wandelroute: er reden te veel auto’s naar mijn zin om lekker ontspannen te wandelen. De automobilisten hielden overigens wel rekening met ons.

Gelukkig was het maar een klein stuk van de wandelroute.

De vuurlijn

Op een gegeven moment komen we bij een grasdijk. Hier mogen we overheen lopen. Ik kan me zo voorstellen dat dit met regen een modderstroompje is. Je kunt hier ook beneden langs de straat lopen. Wij lopen bovenlangs, gewoon omdat we willen lopen over het stuk dat deel uitmaakte van de verdedigingslinie.

Op die vuurlijn wordt de route steeds onderbroken door een hek waar je over moet klimmen. Daarnaast kreeg ik een melding dat je een stuk niet mag betreden in verband met ingezaaid gras. Ik besluit dan ook om via de weg verder te lopen. Bonusdochter volgt, mijn man blijft stug via het gras doorlopen.

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie