Dulce de leche maken op 4 manieren

Dulce de Leche

“Zoet van melk” is de letterlijke vertaling van dulce de leche. In dit artikel leg ik je de verschillen tussen karamel en dulce de leche uit. Ik geef je vier mogelijkheden om dit recept te maken. Je kunt dus zelf kiezen of je het wilt maken in de oven, op het fornuis of in een instant pot. Daarnaast geef ik je wat voorbeelden hoe je dit lekkere goedje kunt gebruiken.

Dulce de leche is populair en veelgebruikt in heel Latijns-Amerika. Maar in Argentinië wordt het het meeste verkocht en geconsumeerd.

Het verschil tussen karamel en dulce de leche

Karamel wordt gemaakt van suiker en water. Doe suiker en water in een pan met dikke bodem en verhit dit langzaam. Als het suiker smelt en een temperatuur van 170 °C bereikt ontstaat er een bruine kleur en gaat het bruisen. Je mag beslist niet meer roeren als het kookt. Op het juiste moment haal je de pan van het vuur en giet je de inhoud op een koud oppervlak. Bijvoorbeeld een marmeren plaat. De karamel wordt dan redelijk snel hard.

Dulce de leche wordt gemaakt van suiker, melk en bakpoeder. Soms wordt hier nog vanille aan toegevoegd. Maar makkelijker is het om gecondenseerde melk te gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is een flinke portie geduld.

Dulce de leche

Bewaren en gebruiken

Maak je dulce de leche direct in het blik dan kun je het ongeopend een aantal maanden bewaren. Alhoewel ik denk dat het wel eerder op gaat. Maar wat kun je er eigenlijk mee?

  • smeer het op de boterham (het doet mij denken aan bebogeen)
  • smeer het op een versgebakken baguette
  • verwerk het in taart
  • gebruik het als vulling in koek
  • doop mariakaakjes in de pasta
  • schenk het over ijs of pudding
  • doop zure appelpartjes – Granny Smith bijvoorbeeld – in de pasta
  • of maak bonbons met vulling, de combinatie is goddelijk

Zó maak ik dulce de leche

In de instant pot heb je er geen omkijken naar. Maar je kunt niet de kleur in de gaten houden zoals je dat wel kunt met de snelle kookmethode of in de oven. Daarentegen moet je wel constant aan het waterniveau denken. Voor mij valt de keuze dus toch op de instant pot.

Ik had met 45 minuten een dikke karamelpasta. Zo vanuit de pot is het uiterlijk wat korrelig, maar de textuur in je mond is dat zeker niet. Om het toch wat meer smeer- en schenkbaar te hebben kun je het vlak voor gebruik nog even verwarmen en eventueel wat melk toevoegen.

Wil je het meteen gebruiken en kunnen schenken, zet de timer dan op 20 tot 30 minuten. Al naar gelang de tijd die je instelt wordt de kleur, maar ook de dikte anders. Het is dus een beetje experimenteren met wat jij lekker vindt.

Dulce de Leche

Dulce de leche

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Dulce de leche is een veelzijdige heerlijke karamelpasta.
Gebruik het op brood, in koek, taart, bonbons of over ijs en pudding. Óf als dipper voor een appeltje.
Print recept Pin recept
Kooktijd afhankelijk van de methode, minimaal: 20 minuten
Porties: 1 pot

Keukenspullen

  • of een traditionele snelkookpan of grote pan
  • of ovenschaal

Ingrediënten

  • 1 blik gecondenseerde melk

Instructies
 

In de instant pot (30 minuten)

  • Giet de gecondenseerde melk in een mason jar en sluit hem af met de deksel. Draai de deksel niet te strak aan. Zodra je weerstand voelt is het goed.
  • Plaats de mason jar in de instant pot op het bijgeleverde rekje. Vul met water tot net onder de deksel. Maar niet hoger dan de toegestane maximum hoeveelheid. Kijk dus goed of je er niet te veel water in doet.
  • Sluit de deksel en zet het ventiel op sealing. Afhankelijk van de uitvoering druk je op manual of pressure cook en zet je de timer op 30 minuten.
  • Het duurde bij mij 27 minuten tot de IP op temperatuur was. Dan gaat de 30-minuten-timer lopen. Als de timer afgaat zet je de machine uit en laat je de stoom natuurlijk ontsnappen. Na 15 minuten draai je het ventiel open. PAS OP stoom is loeiheet.
  • Verwijder de pot met een glas- of keukentang en laat het even afkoelen op het aanrecht op een theedoek of taartrooster. Zet weg tot gebruik.

Op het fornuis (3 uur) methode 1

  • Verwijder het etiket en de lijmresten van het blik en zet hem in een grote pan. Vul met water tot het blik onder staat. Leg een deksel op de pan.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het daarna 3 uur op laag vuur verder pruttelen.
  • Het blik moet onder water blijven staan, dus spiek af en toe even of er nog genoeg water in de pan is. Er doen horrorverhalen de ronde over ontploffende blikjes.
  • Laat het blikje afkoelen en zet het weg tot gebruik.

Op het fornuis (½ uur) methode 2

  • Doe de gecondenseerde melk in een pan en laat het inkoken tot het de gewenste kleur en dikte heeft. Dit kan snel gaan, dus blijf erbij en blijf roeren.
  • Giet het daarna in een pot, laat het afkoelen en zet weg tot gebruik.

In de oven (2 uur)

  • Giet de gecondenseerde melk in een vuurvaste schaal en dek dit af met aluminium folie.
  • Neem nu nog een schaal die groter is en zet de schaal met gecondenseerde melk daarin. Vul de grote schaal met water, tot halverwege de 'binnenschaal'.
  • Check ook bij deze methode regelmatig het waterniveau. Met deze methode zal de dulce de leche met anderhalf tot twee uur klaar zijn.
  • Roer het even goed door en schenk dan in een pot. Zet weg en bewaar tot gebruik.
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info