“Zoet van melk” is de letterlijke vertaling van dulce de leche. In dit artikel leg ik je de verschillen tussen karamel en dulce de leche uit. Ik geef je vier mogelijkheden om dit recept te maken. Je kunt dus zelf kiezen of je het wilt maken in de oven, op het fornuis of in een instant pot. Daarnaast geef ik je wat voorbeelden hoe je dit lekkere goedje kunt gebruiken.
Dulce de leche is populair en veelgebruikt in heel Latijns-Amerika. Maar in Argentinië wordt het het meeste verkocht en geconsumeerd.
Het verschil tussen karamel en dulce de leche
Karamel wordt gemaakt van suiker en water. Doe suiker en water in een pan met dikke bodem en verhit dit langzaam. Als het suiker smelt en een temperatuur van 170 °C bereikt ontstaat er een bruine kleur en gaat het bruisen. Je mag beslist niet meer roeren als het kookt. Op het juiste moment haal je de pan van het vuur en giet je de inhoud op een koud oppervlak. Bijvoorbeeld een marmeren plaat. De karamel wordt dan redelijk snel hard.
Dulce de leche wordt gemaakt van suiker, melk en bakpoeder. Soms wordt hier nog vanille aan toegevoegd. Maar makkelijker is het om gecondenseerde melk te gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is een flinke portie geduld.

Bewaren en gebruiken
Maak je dulce de leche direct in het blik dan kun je het ongeopend een aantal maanden bewaren. Alhoewel ik denk dat het wel eerder op gaat. Maar wat kun je er eigenlijk mee?
- smeer het op de boterham (het doet mij denken aan bebogeen)
- smeer het op een versgebakken baguette
- verwerk het in taart
- gebruik het als vulling in koek
- doop mariakaakjes in de pasta
- schenk het over ijs of pudding
- doop zure appelpartjes – Granny Smith bijvoorbeeld – in de pasta
- of maak bonbons met vulling, de combinatie is goddelijk
Zó maak ik dulce de leche
In de instant pot heb je er geen omkijken naar. Maar je kunt niet de kleur in de gaten houden zoals je dat wel kunt met de snelle kookmethode of in de oven. Daarentegen moet je wel constant aan het waterniveau denken. Voor mij valt de keuze dus toch op de instant pot.
Ik had met 45 minuten een dikke karamelpasta. Zo vanuit de pot is het uiterlijk wat korrelig, maar de textuur in je mond is dat zeker niet. Om het toch wat meer smeer- en schenkbaar te hebben kun je het vlak voor gebruik nog even verwarmen en eventueel wat melk toevoegen.
Wil je het meteen gebruiken en kunnen schenken, zet de timer dan op 20 tot 30 minuten. Al naar gelang de tijd die je instelt wordt de kleur, maar ook de dikte anders. Het is dus een beetje experimenteren met wat jij lekker vindt.
Recept dulce de leche
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!