Pittige mosterdsoep met rookworst

Dit is de perfecte maaltijdsoep voor een druilerige dag.

mosterdsoep met worst

Nog nooit eerder mosterdsoep gemaakt. Maar voor alles is een eerste keer. Het leek me eerlijk gezegd nooit zo heel erg lekker. Mosterd neem je in een heel kleine hoeveelheid op je rookworst of bal gehakt. En dan ben ik wel klaar met mosterd. Of wacht, misschien ook nog op een blokje kaas. Maar om nou een mosterdmaaltijd te nuttigen? Dat leek me geen succes. Maar niets bleek minder waar. Ik heb deze pittige mosterdsoep met rookworst zelfs twee keer opgeschept!

Sneller dan 30 minuten

De bereidingstijd van 30 minuten inkorten? Zet dan als eerste de waterketel aan. Tegen de tijd dat je het uitje hebt gesnipperd kun je de bouillon maken door 2 bouillonblokjes aan 700 ml gekookt water toe te voegen. En als je de rookworst eerst opwarmt in de magnetron scheelt dat weer opwarmtijd op het fornuis.

Welke mosterd heb je nodig

Mosterd wordt gemaakt uit mosterdzaadjes. Dit heb ik een keer zelf gedaan in Openluchtmuseum te Arnhem. Een houten bak met daarin mosterdzaadjes en een bal. Door op een bepaalde manier ritmisch te draaien met de schaal plette de bal de mosterdzaadjes. Na een tijdje had ik de lekkerste grove mosterd ooit! Maar nu ik er zo over nadenk zal er ook vast wat zout en azijn aan zijn toegevoegd. Het is inmiddels al zo lang geleden.

In dit recept voor pittige mosterdsoep met rookworst gebruikte ik Groninger mosterd. Maar als jij liever een andere mosterd gebruikt is dat natuurlijk ook geen probleem.

Wil je meer weten over mosterd? Kijk dan eens op deze Wikipedia-pagina.

Bewaren Ik denk niet dat je er veel van over zult hebben, zo lekker is de soep! Maar mocht je toch wat overhouden dan bewaar je het in de koelkast. De volgende dag even opwarmen en je hebt een lekkere makkelijke lunch. Ik zou het niet langer dan een dag of twee bewaren.

mosterdsoep met worst

Pittige mosterdsoep met rookworst

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Een heerijke pittige maaltijdsoep met rookworst. Perfect voor een druilerige dag.
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 50 gram roomboter
  • 1 ui
  • 50 gram bloem
  • 700 ml groentenbouillon (van 2 groentenbouillonblokjes)
  • 100 ml witte wijn (optioneel)
  • 200 ml slagroom
  • 4 el grove mosterd
  • 1 rookworst (kleintje)
  • 1 bosui

Instructies
 

  • Snipper de ui en fruit deze in de roomboter. Schep de bloem erdoor en bak een paar minuten mee.
  • Giet beetje bij beetje de groentenbouillon erbij en blijf goed roeren, je wilt tenslotte geen bloemklontjes.
  • Giet er nu – al roerend – de witte wijn en slagroom bij. Schep nu vier flink grote eetlepels mosterd door de soep (of meer als je het pittiger wilt). Zet het vuur laag.
  • Terwijl de mosterdsoep op laag vuur pruttelt snijd je een rookworst in plakjes. Warm de worst in de soep.
  • Snijd de bosui in ringetjes en strooi deze vlak voor serveren over de soep.

Sylvia’s tips

Een geroosterde volkoren boterham dippen in deze mosterdsoep is de kers op de taart als je het mij vraagt.
Liever geen wijn in je soep? Laat de wijn dan achterwege en voeg 100 ml extra groentenbouillon toe.
Variatie: laat de rookworst achterwege en bak wat plakjes ontbijtspek. Verkruimel de spekplakjes vlak voor het serveren boven de soep.
Soepen en Stoofpotten
Nederlands
Mosterdsoep, Mosterdsoep recept, Pittige soep, Soep met rookworst, Soep recept
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info