Pittige mosterdsoep met roockworst

Nog nooit eerder mosterdsoep gemaakt. Maar voor alles is een eerste keer. Het leek me eerlijk gezegd nooit zo heel erg lekker. Mosterd neem je in een heel kleine hoeveelheid op je rookworst of bij een gehaktballetje. En dan ben ik wel klaar met mosterd. Maar om nou een mosterdmaaltijd te nuttigen? Dat leek me geen succes. Maar niets bleek minder waar. Ik heb deze pittige mosterdsoep zelfs twee keer opgeschept!

Bereidingstijd verkorten

Tegenwoordig heb ik een inductie kookplaat, maar toen ik nog op gas kookte zorgde ik altijd dat ik gekookt water gebruikte. Zet dus eerst je waterketel aan. Tegen de tijd dat je het uitje hebt gesnipperd kun je de bouillon maken door 2 bouillonblokjes aan 700 ml gekookt water toe te voegen.

Welke mosterd heb je nodig

Mosterd wordt gemaakt uit mosterdzaadjes. Dit heb ik een keer zelf gedaan in Openluchtmuseum te Arnhem. Een houten bak met daarin mosterdzaadjes en een bal. Door op een bepaalde manier ritmisch te draaien met de schaal plette de bal de mosterdzaadjes. Na een tijdje had ik de lekkerste grove mosterd ooit! Maar nu ik er zo over nadenk zal er ook vast wat zout en azijn aan zijn toegevoegd. Het is inmiddels al zo lang geleden.

In dit recept voor pittige mosterdsoep met rookworst gebruikte ik Groninger mosterd. Maar als jij liever een andere mosterd gebruikt is dat natuurlijk ook geen probleem.

Wil je meer weten over mosterd? Kijk dan eens op deze Wikipedia-pagina.

Pittige mosterdsoep met roockworst

mosterdsoep met worst

Pittige mosterdsoep met rookworst

Een heerijke pittige maaltijdsoep met rookworst. Perfect voor een druilerige dag.
Kook: 30 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ingrediënten

  • 50 gram boter (Vioblock)
  • 1 ui
  • 50 gram bloem
  • 700 ml groentebouillon, van 2 bouillonblokjes
  • 100 ml witte wijn, optioneel
  • 200 ml room
  • 4 el mosterd, grof
  • 1 roockworst
  • 1 bosui

Instructies

  • Snipper de ui en fruit deze in de boter. Schep de bloem erdoor en bak een paar minuten mee.
  • Giet beetje bij beetje de groentenbouillon erbij en blijf goed roeren om klontvorming te voorkomen.
  • Giet er nu – al roerend – de witte wijn en room bij. Schep nu vier flink grote eetlepels mosterd door de soep (of meer als je het pittiger wilt). Zet het vuur laag.
  • Terwijl de mosterdsoep op laag vuur pruttelt snijd je een rookworst in plakjes. Warm de worst in de soep.
  • Snijd de bosui in ringetjes en strooi deze vlak voor serveren over de soep.

Notities

Een geroosterde volkoren boterham dippen in deze mosterdsoep is de kers op de taart als je het mij vraagt.
Liever geen wijn in je soep? Laat de wijn dan achterwege en voeg 100 ml extra groentenbouillon toe.
Variatie: laat de rookworst achterwege en bak wat plakjes ontbijtspek. Verkruimel de spekplakjes vlak voor het serveren boven de soep.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Boter – ik gebruik Vioblock van Violife, dat vind ik de lekkerste en lijkt verdacht veel op de reguliere roomboter.
  • Room – bijvoorbeeld Alpro Whipping, maar een andere kookroom kan ook.
  • Rookworst – zowel de Vegetarische Slager als Albert Heijn verkopen een plantaardige rookworst.
  • Bloem – dit wordt gebruikt voor de binding van de soep. Om het recept glutenvrij te maken kun je kiezen voor arrowroot of aardappelzetmeel.

Bewaren

Ik denk niet dat je er veel van over zult hebben, zo lekker is de soep! Maar mocht je toch wat overhouden dan bewaar je het in de koelkast. De volgende dag even opwarmen en je hebt een lekker makkelijke lunch. Ik zou het niet langer dan een dag of twee bewaren.

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie