Het geheim van een fluweelzachte sweet potato pie

De echte Southern Sweet Potato Pie. Wij noemen het een zoete aardappeltaart. Maar bij zoete aardappeltaart denk ik aan een hartige taart voor bij het avondeten of de borrel. Bij een sweet potato pie denk ik aan een lekker toetje. Deze zoete aardappeltaart wordt tijdens Thanksgiving en Kerst in veel Amerikaanse huishoudens gegeten. Je vindt dan ook vele recepten op internet. Maar lekkerder dan deze wordt het niet. In andere delen van de United States is de pumkin pie meer een traditioneel dessert.

De zoete aardappel bevat geen zetmeel zoals de gewone aardappel, maar inuline. Dit heeft als bijkomstigheid dat het langzamer verteert. Het is daarmee beter voor diabetespatiënten.

De ingrediënten

Zet zoveel mogelijk ingrediënten al vast klaar. Dan hoef je straks niet te zoeken in je kastjes. Tegenwoordig probeer ik altijd zo veel mogelijk vast klaar te zetten. Het scheelt me tijd en stress.

In de meeste recepten wordt gecondenseerde melk of zure room gebruikt. Beiden heb ik niet in huis, dus gebruikte ik mijn dikke yoghurt. Heerlijk.

Vette yoghurt geeft een heerlijk vettige ondertoon, waardoor de textuur nog zachter wordt. Gebruik bijvoorbeeld dikke Turkse of Griekse yoghurt met 10% vet.

Vanille extract maak je makkelijk zelf. De meeste vanille vormen in de supermarkt zijn aroma’s. Ik heb liever de real deal. Of misschien komt dat omdat ik eigenlijk niet meer beter weet. Misschien zijn de aroma’s heerlijk. De keuze is aan jou.

In dit recept heb je drie eieren nodig plus wat eigeel om het overhangende deeg in te smeren.

De meeste recepten vragen om lichtbruine suiker. Dit heb ik opgepakt als basterdsuiker. Zoals je op de foto met een gedeelte van de ingrediënten kunt zien heb ik donkere gebruikt. Die had ik in huis.

Vervolgens heb je zeezout, nootmuskaat, gemberpoeder en kaneel nodig. Waarschijnlijk heb je dit standaard in je keukenkastje staan.

sweet potato pie

Zo maak je sweet potato pie

Dit is de meest handige volgorde. Haal de eieren uit de koelkast, ze moeten op kamertemperatuur zijn. Kook de zoete aardappelen in 45 minuten gaar. Dan pas zet je de oven aan op de juiste temperatuur. Ergens tussendoor kun je kruiden en specerijen vast klaar zetten. De boter smelt je natuurlijk pas vlak voor gebruik.

Het geheim zit hem in het zeven van de zoete aardappelen. Daarna worden de ingrediënten toegevoegd en dan wordt het nóg een keer gezeefd. Tja, zo’n fluweelzachte vulling krijg je niet zomaar, daar moet je echt wel wat voor doen!

Mag het van jou wat minder fluweelzacht en wil je wat sneller klaar zijn? Dan volstaat het om de aardappelen te pureren en de ingrediënten toe te voegen.

Serveertip

Ga je de sweet potatie pie na het eten vanuit de taartschaal opdienen? Sla dit stukje dan maar over.

Wil je echter serveren op een schaal of ander bord? Doe dan eerst een vel bakpapier in de taartvorm! De vulling blijft wat zacht waardoor je de taart niet makkelijk uit de vorm wipt. Het middenstuk was bij mij dus iets minder fraai geworden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee…

sweet potato pie

Fluweelzachte sweet potato pie

Deze fluweelzachte zoete aardappeltaart is een overheerlijk dessert. Je kunt hem warm, lauw of koud eten. Serveer tijdens een feestelijk dinertje met een flinke klodder room. Mjammie!
0 van 0 stemmen
Print recept Pin recept Waardering
Bereidingstijd: 45 minuten
Oventijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 8 personen

Keukenspullen

Ingrediënten
 

  • 450 gram zoete aardappelen
  • 100 gram roomboter (gesmolten)
  • ¾ cup basterdsuiker (lichtbruin of bruin)
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl gemberpoeder
  • ½ tl nootmuskaat
  • ¼ tl zeezout
  • 3 eieren (op kamertemperatuur)
  • 2 tl vanille extract
  • ½ cup zure room (of yoghurt)
  • 1 pak bladerdeeg

Aan de slag
 

  • Doe de zoete aardappelen in een grote pan en vul met water. Kook ze in 45 minuten gaar. Je moet er met gemak een mes in kunnen steken.
    zoete aardappeltaart
  • Verwarm de oven voor tot 190℃. Plaats het grillrek in de onderste richel van je oven.
  • Giet de aardappelen af en houd ze net zo lang onder koud stromend water totdat je ze met je handen beet kunt pakken. Minder water verspillen? Stop de aardappelen dan even in een ijsbadje.
  • Verwijder vervolgens de schil van de aardappelen en gooi het weg. Trek een klein stukje vel los en je pelt de aardappel er als het ware zo uit. Het vel lijkt los om de aardappel te zitten. Snijd de echt grote aardappelen eventueel in kleinere stukken.
  • Zet een zeef op een grote schaal of pan en schep de aardappelen er stuk voor stuk in. Pers de aardappelen er door met een siliconen spatel of de achterkant van een houten lepel. Je zult zien dat er wat draderige vezelfs in de zeef achterblijven. Vergeet niet de bolle kant van de zeef nog even met een lepel af te vegen, anders gooi je kostbare vulling weg.
    sweet potato pie
  • Voeg nu gesmolten boter, suiker, kaneel, gember, nootmuskaat en zout toe aan de puree. Met de spatel kun je dit goed door elkaar scheppen. Schep er vervolgens de eieren, vanille extract en yoghurt door. Je kunt ook een garde gebruiken als je dat makkelijker vindt.
  • Spel de zeef om onder heet water en schep de vulling in de zeef en pers het er nogmaals door met een spatel. Een fluweelzachte vulling krijg je tenslotte niet cadeau, daar moet je iets voor doen.
  • Rol het bladerdeeg uit en leg het in een ingevette taartvorm. Giet de vulling erin. Besmeer de rand van het deeg met wat losgeklopt eigeel.
    sweet potato pie
  • Dek de taart lostjes af met aluminiumfolie en zet de taart onder in de oven. Laat de taart 30 minuten bakken.
    sweet potato pie
  • Verwijder dan de aluminium folie en plaats de taart nog 15 minuten terug in de oven totdat het bladerdeeg mooi gerezen is.
    sweet potato pie
  • Zet de oven uit en laat de ovendeur op een kiertje staan. Het midden van de taart kan er uit zien alsof hij nog niet gaar is. Dat is normaal. Laat de taart nog een minuut of 15 in de warme oven staan.
  • Haal dan de taart uit de oven en laat hem op een rooster of het gasfornuis verder afkoelen.
    sweet potato pie

 

Bewaar- en serveertips

  • serveer met een klodder room
  • bestrooi met wat kaneel
  • op kamertemperatuur is de taart tot 3 dagen houdbaar
  • in de koelkast is de taart tot 5 dagen houdbaar  
 
Wil jij de taart ook serveren op een mooie schaal? Leg dan eerst een vel bakpapier in de vorm zodat je de taart kunt verwijderen zonder de delicate vulling te beschadigen.
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in één oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!

Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *