Polenta ken je misschien alleen als een soort aardappelpuree uit de Italiaanse keuken of om er een zoet nagerecht mee te maken. Of een heerlijk ontbijt! Maar wist je dat je polenta ook heel goed kunt bakken en hartig kunt eten? Deze gebakken polenta met salsa heeft een Mexicaans tintje en je kunt het prima serveren tijdens de lunch of als hoofdgerecht. Ik denk dat ik het zelfs als ontbijt wel lekker zou vinden!
Door de chiliipoeder is de polenta behoorlijk pittig 🌶️
Ben je niet gewend aan pittig eten of hou je er niet zo van, halveer de hoeveelheid chilipoeder dan. Door de pittigheid van de polenta werden de jalapeños eigenlijk overschaduwd. Ik hou er wel van…
Opmerking bij de ingrediënten
- Polenta – deze gries is redelijk machtig, niet in de laatste plaats door de zwarte bonen en maïs wat er ook nog doorheen gaat. Maak je dit recept voor 2 a 3 personen dan zou je kunnen volstaan met het halveren van de polenta en het water om het in te koken.
- Paprika – voor de ‘gezelligheid’ gebruikte ik een gele, rode en groene paprika. Uiteraard kun je ook de paprika’s gebruiken die je eventueel toch al in huis hebt.
- Komkommer – ik liet de schil eraan voor een beetje bite. Doordat de paprika’s worden geroosterd zijn ze erg zacht, evenals de uien en jalapeños, op deze manier heb je afwisseling in de structuur.
Bewaren
Je kunt dit gerecht ook prima op kamertemperatuur of koud eten. Ik nam twee stukken polenta en salsa mee naar mijn werk voor lunch. Dat ging prima!
Gebakken polenta met salsa, Mexicaanse stijl
Ingrediënten
- 1,5 cups polenta
- 6 cups water
- 1 tl chilipoeder
- 200 gram zwarte bonen
- 80 gram maïs
- 3 paprika’s, rood, groen en geel
- 2 uien
- 2 rode jalapeños
- 2 groene jalapeños
- 1 bos koriander, vers
- 100 gram kerstomaatjes
- ¼ komkommer
- peper en zout, naar smaak
Instructies
- Kook 6 cups water en voeg, al roerend, 1,5 cups polenta en 1 tl chilipoeder toe. Laat dit op laag vuur 20 minuten pruttelen. Roer regelmatig om aanbakken en klontvorming te voorkomen.
- Giet 200 gram zwarte bonen en 80 gram maïs af, spoel met koud water. Schep het voorzichtig door de polenta en breng op smaak met peper en zout.
- Leg een vel bakpapier in een schaal van 33 x 22 cm en laat dit afkoelen. Plaats het zeker 2 uur in de koelkast.
- Halveer 3 paprika’s, 2 rode jalapeños en 2 groene jalapeños en verwijder de zaadlijsten. Snijd 2 uien in dikke plakken. Leg de groenten in 1 laag op een bakplaat en plaats het in een oven van 200 °C, ongeveer 20 minuten.
- Verwijder dan het velletje van de paprika’s en snijd alles in kleinere stukken. Doe het in een schaal. Snijd ¼ komkommer in blokjes en halveer 100 gram kerstomaatjes, voeg het toe aan de rest van de groenten. Hak 1 bos koriander fijn en schep het door de groenten.
- Snijd ondertussen de afgekoelde polenta in punten of vierkanten en bak deze op middelhoog vuur tot ze door en door verwarmd zijn en een goudkleurig korstje hebben.
- Leg de gebakken polenta op borden en serveer met de salsa.
Persoonlijke notities
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!