Mexicaanse bonensoep met tortilla chips

Flinke wandeling gemaakt? Eet bonensoep! Waarmee ik maar wil zeggen dat deze bonensoep lekker vult, maar je geen overvol gevoel geeft na het eten. De laatste tijd eten we regelmatig peulvruchten. Het is niet alleen lekker maar ook nog gezond. En daarnaast is het een goede vervanger van vlees. Deze soep is dan ook lekker vegetarisch.

Wat zijn peulvruchten eigenlijk

Peulvruchten zijn zaden of zaden met omhulsel. Ze werken LDL-cholesterol verlagend en zijn rijk aan vitaminen B en mineralen als ijzer, fosfor en calcium. Ze zijn rijk aan koolhydraten en eiwitten en bevatten veel vezels. Dit laatste is voor mij belangrijk omdat ik regelmatig darmklachten heb.

Doperwten en sperziebonen zijn strikt genomen peulvruchten, maar worden tot de groenten gerekend omdat ze dezelfde eigenschappen hebben. Wat wel tot peulvruchten wordt gerekend zijn onder andere bruine bonen, witte en zwarte bonen, borlotti bonen, kikkererwten, limabonen en ook de kidneybonen die in dit recept worden gebruikt.
Eet je een gerecht met (veel) peulvruchten dan is vlees die avond eigenlijk overbodig.

Glas, blik of gedroogd

Peulvruchten uit glas of blik zijn voorgekookt en dus klaar voor consumptie. Je kunt ze zo eten of opwarmen. Gedroogde peulvruchten moet je weken of heel lang koken. Je kunt de gedroogde peulvruchten de avond voordat je ze wil eten al in de week zetten. Gedroogde peulvruchten heb ik sinds kort in alle soorten in huis, maar behalve met de linzen heb ik nog niets gedaan met die gedroogde peulvruchten. Op mijn te-doen-lijstje staat bovenaan een witte bonen in tomatensaus. En dan moet je niet denken aan de overbekende witte bonen in tomatensaus. Enfin, dat komt nog dus.

Lust je nog peultjes?!Woorden.org

Algemene tips

Tip 1 Steeds vaker zet ik eerst alles klaar wat ik nodig heb, in plaats van te pakken terwijl ik al aan het koken ben. Dat geeft veel meer rust.

Tip 2 Het scheelt je kooktijd en het bespaart gas als je water eerst kookt in de waterkoker. Niet alleen bij deze soep, maar ook bij het koken van aardappelen, eieren, groente… nou ja, je snapt ‘t wel!

Recept Mexicaanse bonensoep

bonensoep

Mexicaanse bonensoep met tortilla chips

Kook: 25 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • 1 teen knoflook
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 blik tomatenblokjes
  • ¼ tablet groentebouillon
  • 300 ml water
  • peper
  • ½ tl gemalen komijnzaad
  • 2 eieren
  • 1 avocado
  • limoensap, vers of uit een flesje
  • 2 volkoren tortilla's
  • 1 bosui
  • 100 ml Griekse of Turkse yoghurt, optioneel

Instructies

  • Kook de eieren hard.
  • Laat de kidneybonen uitlekken en spoel ze af. Snijd de bosui in ringetjes.
  • Snijd de knoflook in stukjes en fruit deze in de olie.
  • Voeg de kidneybonen, de tomatenblokjes en 300 ml water met het stukje bouillontablet toe aan de knoflook en breng dit aan de kook. Zet het vuur laag en laat het zachtjes pruttelen.
  • Bak ondertussen de tortilla's aan beide kanten in een droge koekenpan en snijd ze in punten.
  • Pel en halveer de avocado. Snijd beide helften tot een waaier, door niet helemaal tot het einde in te snijden. Druppel er direct wat limoensap over.
  • Pel de eieren en snijd ze doormidden.
  • Doe de soep in een mooie schaal, leg de eieren en avocado erop, steek de tortillapunten in de soep langs de rand en bestrooi met de bosui. Optioneel: schep de yoghurt op de soep. Of verdeel het direct over twee borden, scheelt weer afwas 😉

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie