Mexicaanse bonensoep

Flinke wandeling gemaakt? Eet bonensoep! Waarmee ik maar wil zeggen dat deze bonensoep lekker vult, maar je geen overvol gevoel geeft na het eten. De laatste tijd eten we regelmatig peulvruchten. Het is niet alleen lekker maar ook nog gezond. En daarnaast is het een goede vervanger van vlees. Deze soep is dan ook lekker vegetarisch.

Wat zijn peulvruchten eigenlijk

Peulvruchten zijn zaden of zaden met omhulsel. Ze werken LDL-cholesterol verlagend en zijn rijk aan vitaminen B en mineralen als ijzer, fosfor en calcium. Ze zijn rijk aan koolhydraten en eiwitten en bevatten veel vezels. Dit laatste is voor mij belangrijk omdat ik regelmatig darmklachten heb.

Doperwten en sperziebonen zijn strikt genomen peulvruchten, maar worden tot de groenten gerekend omdat ze dezelfde eigenschappen hebben. Wat wel tot peulvruchten wordt gerekend zijn onder andere bruine bonen, witte en zwarte bonen, borlotti bonen, kikkererwten, limabonen en ook de kidneybonen die in dit recept worden gebruikt.
Eet je een gerecht met (veel) peulvruchten dan is vlees die avond eigenlijk overbodig.

Toch liever vlees?

Je kunt wat gehakt rullen en kruiden (taco seasoning of hot paprikapoeder en komijnpoeder). Giet het vet af en voeg het toe aan de soep. Maar wat me nog lekkerder lijkt is een kipfilet gaar koken in kippenbouillon en dan met twee vorken uit elkaar plukken. Dit bak je vervolgens op in een koekenpan met een pietsie olie. Ook hier kun je dan weer Mexicaanse kruiden gebruiken. Deze geplukte en gebakken kipstukjes zou ik dan op het laatste moment toevoegen. In beide gevallen zou ik de eieren achterwege laten.

Glas, blik of gedroogd

Peulvruchten uit glas of blik zijn voorgekookt en dus klaar voor consumptie. Je kunt ze zo eten of opwarmen. Gedroogde peulvruchten moet je weken of heel lang koken. Je kunt de gedroogde peulvruchten de avond voordat je ze wil eten al in de week zetten. Gedroogde peulvruchten heb ik sinds kort in alle soorten in huis, maar behalve met de linzen heb ik nog niets gedaan met die gedroogde peulvruchten. Op mijn te-doen-lijstje staat bovenaan een witte bonen in tomatensaus. En dan moet je niet denken aan de overbekende witte bonen in tomatensaus. Enfin, dat komt nog dus.

Lust je nog peultjes?!Woorden.org

Tip

Deze tips lees je bijna overal of zie je steevast voorbijkomen. Bijvoorbeeld bij Jamie Oliver. Tip 1 Steeds vaker zet ik eerst alles klaar wat ik nodig heb, in plaats van te pakken terwijl ik al aan het koken ben. Dat geeft veel meer rust. Tip 2 Het scheelt je kooktijd en het bespaart gas als je water eerst kookt in de waterkoker. Niet alleen bij deze soep, maar ook bij het koken van aardappelen, eieren, groente… nou ja, je snapt ‘t wel!

bonensoep

Mexicaanse bonensoep

0 van 0 stemmen
Print recept Pin recept Waardering
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 2 personen
Calorieën: 499 kcal

Ingrediënten
 

  • 1 el olie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blik kidneybonen
  • 1 blik tomatenblokjes
  • ¼ tablet groentebouillon
  • 300 ml water
  • peper (naar smaak)
  • ½ tl komijnpoeder
  • 2 eieren
  • 1 avocado
  • limoensap (vers of uit een flesje)
  • 2 tortilla's (ik gebruikte volkoren)
  • 1 bosui
  • 100 ml Griekse of Turkse yoghurt (optioneel)

Aan de slag
 

  • Kook de eieren hard.
  • Laat de kidneybonen uitlekken en spoel ze af. Snijd de bosui in ringetjes.
  • Snijd de knoflook in stukjes en fruit deze in de olie.
  • Voeg de kidneybonen, de tomatenblokjes en 300 ml water met het stukje bouillontablet toe aan de knoflook en breng dit aan de kook. Zet het vuur laag en laat het zachtjes pruttelen.
    (Je kunt ook gekookt water uit de waterkoker nemen, hierin het stukje bouillontablet oplossen en dat toevoegen. Scheelt gas en wachttijd.)
  • Bak ondertussen de tortilla's aan beide kanten in een droge koekenpan en snijd ze in punten.
  • Pel en halveer de avocado. Snijd beide helften tot een waaier, door niet helemaal tot het einde in te snijden. Druppel er direct wat limoensap over.
  • Pel de eieren en snijd ze doormidden.
  • Doe de soep in een mooie schaal, leg de eieren en avocado erop, steek de tortillapunten in de soep langs de rand en bestrooi met de bosui. Optioneel: schep de yoghurt op de soep. Of verdeel het direct over twee borden, scheelt weer afwas 😉
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in één oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!
mexicaanse bonensoep

Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *