Ouderwetse runderstoof zoals oma het maakte, maar dan uit de slowcooker

ouderwetse runderstoof

Geen idee hoe het met jou staat, maar zodra de herfst aanbreekt heb ik een onbedwingbare drang om stoofpotten te eten. Slowcooker, oven, gas of petroleumstel: het maakt me niet uit. Als het hele huis maar ruikt naar stoofpot. Deze ouderwetse runderstoof geeft me dat gevoel als geen ander gerecht.

Bier & Koek

Door het bier en de koekkruiden ruikt het hele huis lekker en krijgt de stoofpot ook nog eens een mooi donker kleurtje. Meestal gooi ik het vlees direct in de slowcooker, maar een enkele keer besteed ik er meer tijd aan, zoals met deze ouderwetse runderstoof. Lekker eerst even aanbraden, uien vast wat bakken, blussen met het bier. Ik hou er zo van.

Groot inslaan

Aangezien ik in het gelukkige bezit ben van drie slowcookers sla ik meestal een aantal kilo stoofvlees tegelijk in, zodat ik ze allemaal aan het werk kan zetten. Het is even een klein beetje voorbereiden, maar dan heb je een flink aantal dagen het lekkerste vlees wat je je maar kunt bedenken.

Lekker met bijvoorbeeld aardappelpuree en doperwten.

ouderwetse runderstoof

Runderstoof uit de slowcooker

5 van 3 stemmen
Auteur: Sylvia
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 8 uur
Totale tijd: 8 uur 10 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo runderriblap
  • 1 a 2 el bloem
  • 2 uien (of 1 grote)
  • 4 tenen knoflook
  • ½ tl koekkruiden
  • ¼ tl nootmuskaat
  • 1 mespunt kruidnagel
  • 1 flesje bier

Instructies
 

  • Snijd het vlees in grote brokken en bestoof met het bloem. En dat mesje ligt er natuurlijk niet voor het snijden van het vlees, maar om wat boter af te snijden en in de pan te doen 😉
    ouderwetse runderstoof
  • Verwarm boter en/of olie in een pan en bak het vlees op hoog vuur rondom aan. Schep het vlees over naar de slowcooker.
  • Bak in het achtergebleven vet de in halve ringen gesneden uien en geplette tenen knoflook.
    uien en knoflook
  • Zodra de uien zacht zijn voeg je de kruiden toe, roer het nog even door en blus het dan af met het bier. Ik gebruikte een dubbele trappist van La Trappe.
    ouderwetse runderstoof
  • Giet het mengsel bij het vlees in de slowcooker.
    ouderwetse runderstoof
  • Zet de slowcooker op low en stel de timer in op 8 uur.
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

6 reacties op “Ouderwetse runderstoof zoals oma het maakte, maar dan uit de slowcooker

  1. Hoi Sylvia,

    Een heerlijk gerecht.
    Ik heb echter geen slowcooker.
    Weet jij een andere wijze van bereiding?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

    1. Hej Manolito,

      Dank voor jouw reactie. Helaas ben ik te laat met antwoorden om het vandaag nog te kunnen eten.
      Heb je een pan met dikke bodem – bijvoorbeeld Le Creuset, Dutch oven? In dat geval kan de pan in de oven op zo’n 160℃. Of gebruik een hapjespan en een vlamverdeler. Zet de pan op een vlamverdeler op de kleinste pit, op laag vuur. Check af en toe of er genoeg vocht in de pan staat. Het gerecht moet niet droogkoken.

      harteijke groet,
      Sylvia

  2. dit is echt uit grootmoeders tijd ?
    eigen toevoeging: plak ontbijtkoek ipv koekkruiden (die hadden ze niet bij mijn supermarkt) en een halve schijf gula djawa ?
    Vijf sterren voor mij

  3. ik heb geen slowcooker maar heb wel een bosch autocook pro kan ik het daar ook in slowcooken en zo ja op hoeveel graden

    1. Hej Herman, ik ken de Bosch autocook pro niet en heb dan ook even moeten Googlen. Wat een geweldig apparaat lijkt me dat zeg! Maar goed, om jouw vraag te beantwoorden: ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee. Wel kwam ik een recept van een groentestoofschotel tegen die gemaakt is in de autocook pro, dit werd gedaan op medium, 70 minuten. Wellicht dat je hier een antwoord kunt vinden *klik hier*

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info