Hoe kruidnootjes (speculaas)brokken werden…

Zo richting november liggen de winkels weer vol met strooigoed, waaronder natuurlijk de bekende kruidnootjes. Vooral niet te verwarren met pepernoten. Die laatste zijn van die grote, wat zachter “hompen”. Terwijl kruidnootjes klein, rond en bros zijn. Ook al ben ik absoluut niet van het bakken, maar wel van het koken, besloot ik toch maar de sprong te wagen om kruidnootjes te gaan maken.

Kruidnootjes?

Dat de kunst van het bakken niet in mijn vingers zit, dat wist ik, maar dat ik nou binnen twee tellen zoiets simpels als kruidnootjes kon verklungelen… Zoals je misschien wel weet is de Indonesische keuken favoriet bij me. Wellicht omdat daar alles op geur en smaak gaat, en eigenlijk niets echt met de weegschaal. Daar hou ik van. In dit geval heb ik – natuurlijk – het recept weer niet helemaal gevolgd. Geen zelfrijzend bakmeel in huis, dus dan maar maken van bloem en bakpoeder. Kind kan de was doen. Ik niet, want ik weeg niet zo nauwkeurig af. Uiteindelijk zag ik dat dit deeg meer beslag was dan deeg.

Improviseren

Nooit geweten dat dat improviseren me zo makkelijk af ging! Ik twijfelde twee seconden of ik er dan maar een speculaascake van zou gaan maken of niet. Uiteindelijk heb ik de inhoud van de kom op een bakvel op de bakplaat gegoten en flink uitgesmeerd. Het begon al op een flinke speculaasbrok te lijken…

Nu weet je het

Zo werden de kruidnootjes dus speculaasbrokken in Silphya’s Kitchen. Die het toch maar weer gewoon bij koken houdt, dat gaat me een stuk beter af. Ik zal dus maar niet mee gaan doen met Heel Holland Bakt. En het bakboek dat ik onlangs op de kop tikte? Dat gaat denk ik in een geschenkpapiertje richting bonuszoon…

Hieronder het recept zoals kruidnootjes gemaakt moeten worden. Op de foto mijn (mis)baksel: geen kruidnoot geen speculaasbrok en geen speculaascake. Het heeft van alles wat weg 🙂

kruidnootjes

Kruidnootjes

Prep: 5 min
Kook: 15 min
Totaal: 20 min
Porties: 1 trommel vol
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin

Ingrediënten

  • 100 gram roomboter
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 el speculaaskruiden
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175℃.
  • Mix alle ingrediënten en maak er kleine bolletjes van.
  • Leg de kruidnootjes een beetje uit elkaar op de bakplaat (op een bakvel natuurlijk).
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de kruidnootjes in ca. 13 minuten gaar en krokant.
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen
close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 790 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review