Pittige varkenshaas met appelsaus

Pittige varkenshaas met appelsaus is meer dan pittig. Chilipoeder en kaneel versterken elkaar enorm, waardoor het nóg pittiger lijkt. Ik adviseer je dan ook om de hoeveelheden aan te passen naar hoe je normaal kookt.

Paleo en andere diëten/leefstijlen

Dit gerecht zal een van mijn eerste kennismakingen zijn geweest met Paleo. Paleo was voor mij dieet-nummer-zoveel waarbij ik kilo’s verloor, maar ze net zo hard weer terugkreeg.

Een nadeel aan diëten of een leefstijl-met-een-naampje is dat er een wildgroei aan recepten ontstaan die weinig of niets meer te maken hebben met het oorspronkelijke idee achter een dieet of leefstijl.

Al zoekende naar Paleo recepten op internet, liefst Nederlands, vond ik steeds meer ‘baksels’ en vervangers van brood etc. Ik ging er in mee en nam nog een schepje honing. Het stemmetje “dat is ook suiker!” heftig negerend.

Inmiddels ben ik op het punt beland dat ik ben gestopt met diëten. Mijn leefstijl bestaat uit zo gezond en goed mogelijk eten en voor mezelf zorgen. Dat houdt in veel groenten, genoeg fruit, noten zaden en pitten, peulvruchten, volkoren producten, af en toe een stukje vlees of vis. Maar ook zeker zoetigheid, maar dan zelfgemaakt zodat ik bepaal wanneer het zoet genoeg is in plaats van de fabrikant.

Pittige varkenshaas met appelsaus

Pittige varkenshaas met appelsaus

Pittige varkenshaas met appelsaus is voor de echte heet-eter. Voor (veel minder) pit halveer je de hoeveelheid chilipoeder.
Kook: 25 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ook nodig

Ingrediënten

Varkenshaas

  • 1 varkenshaas
  • 3 tenen knoflook
  • 1 el chilipoeder
  • ½ el kaneelpoeder
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout

Appelsaus

  • 2 appels, middelgroot
  • 75 gram rode paprika
  • 3 citroenen
  • 35 gram rode uien
  • 1 el honing
  • ¼ tl zout
  • ¼ tl peper
  • 10 gram verse koriander

Instructies

  • Verwarm de oven tot 150°C.

Voorbereiding ingrediënten

  • Verwijder de klokhuizen en schil de appels. Snijd ze vervolgens in kleine stukjes.
  • Verwijder de zaadjes en zaadlijst van de paprika. Snijd vervolgens in stukken.
  • Pel de ui en snijd hem grof.
  • Pers de citroenen uit.

Varkenshaas

  • Mix de olie, knoflook, chilipoeder en kaneelpoeder in een diep bord. Breng op smaak met peper en zout.
  • Smeer het kruidenmengsel over de varkenshaas en masseer het er goed in. Laat dit even intrekken.
  • Verhit een pan op hoog vuur. Gebruik geen boter of olie! Bak de varkenshaas in de loeihete pan. Als de varkenshaas de bodem loslaat kun je hem keren. Scheur hem niet los van de bodem. Bak vervolgens de andere kant. Schroei tenslotte de zijkanten dicht. Zet het vuur uit.
  • Wikkel de varkenshaas in aluminiumfolie en leg het pakketje vijf tot tien minuten in de oven.

Appelsaus

  • Doe alle ingrediënten voor de appelsaus, behalve de verse koriander, in een pan en laat dit zachtjes pruttelen totdat de appels en paprika zacht zijn geworden. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  • Giet de inhoud van de pan in een keukenmachine of blender en pureer tot de saus de dikte van appelmoes heeft bereikt.
  • Snijd de koriander klein en schep het door de saus.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Lekker voor erbij

[Dit bericht is volledig herschreven, het recept is niet gewijzigd.]

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie