Deze Poolse omelet lust ik elke dag wel bij het ontbijt

Na een week bij vrienden in Polen te zijn geweest heb ik er een nieuwe ontbijtfavoriet bij: de Poolse omelet! Je kunt flink variëren met deze omelet: zoet, minder zoet en zelfs hartig is mogelijk. De vrouw des huizes maakte deze Poolse omelet voor haar dochter om mee te nemen in een lunchbakje. Natuurlijk was ik nieuwsgierig wat – en vooral hoe – ze het maakte. Het was heel simpel volgens haar.

Makkelijk recept

Je kunt het bijna met je ogen dicht maken! Je hoeft maar één ding te onthouden: je gebruikt 1 eetlepel bloem op 1 ei. Voor 2 personen heb je eigenlijk wel genoeg aan drie eieren, en dus 3 eetlepels bloem. De omelet wordt ontzettend luchtig als je het goed doet. Het belangrijkste is dat je de eiwitten zo stijf klopt dat je de bak om kunt draaien en er niets uit valt.

Toppings

Misschien vind je het – net als ik – een vreemd idee om yoghurt bij je omelet te eten, maar het is onweerstaanbaar. Ik geef je hier tips voor drie varianten.

  • Zoet: met yoghurt of kwark naar keuze en zacht fruit
  • Minder zoet: met ricotta en hard fruit
  • Hartig: met spekjes en kaas, uitjes en kaas of …

Zoals je ziet kun je met deze Poolse omelet alle kanten uit. Laat je fantasie erop los.

De omelet is warm onweerstaanbaar, maar ook koud is het heerlijk. De omelet krijgt dan een soort cake-achtige structuur. Heerlijk in de lunchtrommel met een klodder dikke yoghurt en fruit. De hartige versie lijkt me koud echter minder lekker. De hartige variant warm je beter even op in pan, oven of magnetron.

Poolse omelet

Poolse omelet

Een heerlijk luchtig ontbijt, maar vergis je niet: je kunt hier echt tot aan de lunch mee toe!
0 van 0 stemmen
Print recept Pin recept Waardering
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 2 personen

Keukenspullen

Ingrediënten
 

  • 3 eieren
  • 3 el bloem
  • 2 flinke klodders Turkse yoghurt
  • boter
  • fruit naar keuze (zie tips)
  • honing of suiker (optioneel)

Aan de slag
 

  • Scheid de eiwitten van de eidooiers. Klop de eiwitten helemaal stijf. Als je de beslagkom op zijn kop houdt mag er niets uit vallen of druipen.
  • Spatel voorzichtig de eidooiers door de stijfgeslagen eiwitten.
  • Mix op de laagste stand voorzichtig de bloem erdoor. Beetje bij beetje. Het beslag moet zeer luchtig blijven.
  • Zet een koekenpan op laag vuur, de kleinste pit en smelt hierin een heel klein beetje boter. Giet het beslag erin.
  • Zodra de bovenkant droog is en de onderkant licht gekleurd is draai je de omelet om.
  • Snijd de omelet in vier punten. Serveer per persoon 2 punten met een flinke klodder Turkse yoghurt en fruit.

 

Tip

In plaats van vers fruit kun je prima diepvries fruit gebruiken. Deze keer gebruikte ik bramen en frambozen.
Heb je dit recept gemaakt of ga je het maken?Laat anderen in één oogopslag zien wat je er van vond door sterren te geven. Maar je kunt ook gewoon een reactie achterlaten. Vind ik superleuk!

Wil je niets missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Deel je enthousiasme!
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *