Het moet niet gekker worden: vroeger moest ik absoluut niet denken aan erwtensoep. De geur alleen al vond ik vreselijk, laat staan die dikke drab waar een lepel in kon blijven staan. Maar sinds ik plantaardig eet, behoren peulvruchten eigenlijk tot mijn standaard “uitrusting”. Dus toen ik onlangs in mijn TGTG-box een verspakket voor erwtensoep aantrof kreeg ik spontaan trek!

Erwtensoep of Snert?

Aan tafel hadden we een discussie over erwtensoep en snert. Volgens mijn man is het pas snert als er vlees in zit, volgens mij is het een andere benaming voor dezelfde soep. Ik besloot op onderzoek uit te gaan en het blijkt dat we allebei gelijk hebben. Er doen namelijk veel verhalen de ronde over de benaming snert. Maar erwtensoep mag uiteindelijk pas snert worden genoemd als het minimaal één dag heeft gestaan.

Van oudsher wordt er eerst een stevige bouillon getrokken van groenten, worden de spliterwten gekookt en worden er – naast rookworst – ook varkensvlees, spek en botten toegevoegd aan de soep. Maar niet in mijn snert! Lees toch maar verder als je wél op zoek bent naar een recept met vlees, dit recept vind je namelijk helemaal onderaan.

erwtensoep

Opmerking over de ingrediënten

  • Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goede bron van plantaardige eiwitten, daarnaast zijn ze ontzettend vezelrijk. Goed voor de darmen dus.
  • Wortels bevatten weinig calorieën maar zijn ook erg vezelrijk. Het eten van vezelrijke groenten verlaagd de kans op darmkanker.
  • Prei en ui bevatten veel vitaminen en mineralen. Maar ook polyfenolen wat ziekte kan voorkomen of het risico op het krijgen ervan kan verlagen. Het is goed tegen bijvoorbeeld aderverkalking, diabetes type 2 en luchtweginfecties veroorzaakt door allergische reacties.
  • Knolselderij is een echte vitamine C en vitamine K bom! Het bevat minder calorieën dan aardappel en is voedzamer, daarom kan het prima als vervanger voor aardappel dienen. Knolselderij is ook nog eens vochtafdrijvend. Lekker voor je nieren dus.
  • Laurier zou ontzettend heilzaam zijn voor allerhande kwalen en kwaaltjes. Ook zou het vochtafdrijvend werken, een natuurlijk antidepressivum zijn, bevorderend werken voor de spijsvertering en eetlust opwekken. En dat allemaal gegeven door moedertje natuur!

Erwtensoep op het gasfornuis

Mocht je geen InstantPot hebben dan kun je erwtensoep natuurlijk ook maken op de ouderwetse manier. Je bent dan alleen wel zo’n anderhalf uur verder voordat alles gaar en klaar is. Dit is de ‘ouderwetse’ erwtensoep: met stukjes groenten én vlees.

  • Was de spliterwten met behulp van een zeef. Breng in een soeppan het water met de spliterwten, varkensvlees, botten en laurierblad aan de kook. Voeg eventueel zout toe. Kook dit in 60 minuten gaar en verwijder tussendoor het eventuele schuim van het water. Roer regelmatig.
  • Maak ondertussen de groenten schoon, schil de wortel en knolselderij en pel de ui. Snijd de wortel en knolselderij in blokjes, de prei in halve ringen en snipper de ui. Hak de bladselderij fijn.
  • Haal na 60 minuten het vlees en laurier uit de soep en snijd het vlees in stukjes. De spliterwten zullen nu zo goed als uit elkaar gevallen zijn, pureer eventueel met een staafmixer.
  • Voeg vervolgens de stukjes vlees, groenten en bladselderij toe aan de soep. Kook dit alles nog zo’n 20 minuten op laag vuur, met de deksel op de pan.
  • Snijd rookworst in plakjes en voeg dit toe aan de soep, laat het even mee warmen.

Aardappelen en andere tips

In beide versies zou je nog wat aardappel kunnen toevoegen. De soep wordt hier – zo mogelijk – nog dikker, maar zeker nog gevulder van. Je hoeft de aardappelen niet voor te koken, ze koken wel gaar in de laatste 20 minuten in de soep. Snijd ze wel in hapklare brokken, anders heb je kans dat het niet gaar genoeg is.

Of je nu plantaardig eet of niet: roggebrood is er heerlijk bij! Mijn man belegde zijn roggebrood met boter en katenspek, ik at het puur 😂 Als roggebrood-fan mocht dit niet ontbreken bij de soep.

Leuk weetje

In Nederland eten we erwtensoep traditioneel gegeten met roggebrood, belegd met katenspek en wat mosterd. Sommigen kiezen ervoor om pannenkoeken als dessert te eten na erwtensoep. Deze gewoonte is in Scandinavische landen wijdverbreid. In Zweden is dit een traditioneel menu voor de donderdag en wordt aangeduid als ‘ärtsoppa och Pannkakor‘. Hoog tijd dus dat we weer terug gaan naar Zweden (*grijpt alles aan om naar Zweden te kunnen*).

Meer recepten met peulvruchten

erwtensoep

Erwtensoep

Kook: 35 minuten
Vrij van:
gluten
steenvrucht
pinda
sesamzaadjes
soja
Porties (aanpasbaar):4 personen (ruim)

Ingrediënten

  • 300 gram spliterwten
  • 2 wortels
  • 1 prei
  • 1 ui
  • ½ knolselderij
  • 4 blaadjes laurier
  • 1,5 liter water
  • peper en zout

Optioneel

  • 1 roockworst
  • 1 el bouillonpoeder

Garnering

  • 2 takjes bladselderij

Instructies

  • Was of boen de groenten goed schoon. Was de spliterwten met behulp van een zeef. Herhaal dit tot het water niet meer troebel ziet.
  • Schil de knolselderij en wortelen en snijd ze in blokjes. Snijd de prei in halve ringen. Pel en snipper de ui.
  • Doe de spliterwten, groenten en laurierblaadjes in de binnenpan van de InstantPot. Schenk het water erbij en voeg de bouillonpoeder (optioneel) toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Draai de deksel op de pan en zet het ventiel op "seal". Druk op de soepfunctie en stel – als dit niet al automatisch gaat – de tijd in op 25 minuten.
  • Zodra de pan op druk is hoor je een signaal en gaat de tijd lopen. Na 25 minuten hoor je weer een signaal. Laat de lucht op natuurlijke wijze ontsnappen, totdat het ventiel naar beneden valt.
  • Verwijder het deksel van de pan. Vis de laurierblaadjes eruit en zet de staafmixer in de soep.
  • Snijd de bladselderij fijn en garneer de soep hier mee.

Optioneel

  • Snijd de rookworst in plakjes en verwarm deze in de soep.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling