Ben jij ook zo’n fan van knoflook? Maak dan gauw deze geroosterde knoflooksoep en serveer hem met een stuk versgebakken brood en groene olie vol met verse kruiden.

Geroosterde knoflooksoep is een populair gerecht in de mediterrane en Franse keuken en staat bekend om zijn rijke en romige smaak. Al duizenden jaren gebruiken we knoflook in de keuken vanwege de unieke smaak en de vele gezondheidsvoordelen die het biedt. Daarnaast verbetert het de smaak van andere ingrediënten. Knoflook is zeer populair in de Italiaanse en Franse keuken.

Geroosterde knoflook vs. rauwe knoflook

Geroosterde knoflook heeft een diepere en rijkere smaak dan rauwe knoflook, omdat het de suikers in de knoflook karameliseert en de smaak zoet en nootachtig maakt.

geroosterde knoflooksoep

Wat doet knoflook voor je gezondheid?

De voordelen van knoflook voor de gezondheid zijn ook goed gedocumenteerd. Helt is rijk aan antioxidanten en zwavelverbindingen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de bloedsomloop en het verlagen van het cholesterolgehalte. Knoflook is een natuurlijk antibioticum en staat bekend om zijn immuunversterkende eigenschappen.

Geroosterde knoflooksoep is niet alleen een smakelijke en gezonde keuze voor een maaltijd, maar het is ook relatief goedkoop en eenvoudig te maken. Je kunt het recept makkelijk aanpassen aan je eigen smaakvoorkeur. Serveer de soep als voorgerecht of als hoofdgerecht, afhankelijk van de portiegrootte en bijgerechten. Maar ik eet het net zo lief als lunchgerecht om ‘s avonds een simpele salade te eten.

Hoe maak je geroosterde knoflooksoep?

Het belangrijkste ingrediënt van deze soep is natuurlijk de geroosterde knoflook, die een diepe en rijke smaak aan de soep geeft. Om deze soep te maken, begin je met het roosteren van een flinke hoeveelheid knoflook. Hele bollen knoflook kun je in ongeveer 45 minuten roosteren op 180 graden. De teentjes zijn dan lekker zacht.

Terwijl de knoflook aan het roosteren is, kun je de andere ingrediënten voor de soep voorbereiden en de soep al vast klaar maken. Roer alles goed door en laat het op een laag pitje sudderen tot de knoflook klaar is.

Als de knoflook gaar is, kun je de zachte knoflook er zo uit knijpen en verder verwerken. Voeg de knoflookpuree toe aan de soep en roer goed door. Laat de soep nog even sudderen om de smaken goed te laten mengen en breng hem dan op smaak met zout en peper.

geroosterde knoflooksoep

Serveer de geroosterde knoflooksoep met een heerlijke groene kruidenolie en wat geroosterd brood om erin te dippen. Of serveer de soep in het broodje! Hoe je het ook serveert, het resultaat is een heerlijk romige soep met een diepe knoflooksmaak die zeker indruk zal maken.

Recept geroosterde knoflooksoep

geroosterde knoflooksoep

Geroosterde knoflooksoep

Kook: 1 uur 15 minuten
Porties (aanpasbaar):6 personen

Ook nodig

Ingrediënten

Geroosterde knoflook

  • 3 bollen knoflook
  • olijfolie

Knoflooksoep

  • olijfolie
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 3 blaadjes salie, fijngehakt
  • 1 takje rozemarijn
  • 950 ml groentebouillon
  • 1 grote aardappel, geschild en in blokjes (ongeveer 200 gram)
  • 1 blik cannellini bonen, 400 gram
  • peper en zout

Kruidenolie

  • 120 ml olie
  • 25 gram bieslook, fijngehakt
  • 1 handje salie
  • 1 takje rozemarijn, alleen de naaldjes
  • peper en zout

Instructies

Geroosterde knoflook

  • Verwarm de oven tot 180°C.
  • Verwijder de buitenste velletjes van de knoflookbol, maar laat de bol en tenen verder intact. Verwijder vervolgens de bovenkant van de knoflook, waardoor de teentjes een beetje bloot komen te liggen. Druppel of smeer wat olijfolie over de snijkant en verpak de bollen dan per stuk in wat aluminiumfolie. Rooster de knoflook ongeveer 45 minuten, totdat ze zacht zijn. Laat afkoelen totdat je het beet kunt pakken.

Knoflooksoep

  • Verwarm wat olijfolie in een soeppan. Knijp het zoete geroosterde knoflookpulp uit de knoflookbollen en voeg dat toe aan de pan, samen met de gesnipperde sjalotten. Voeg wat zout toe en bak het geheel ongeveer 5 minuten op laag vuur.
  • Voeg vervolgens het takje rozemarijn en de gehakte salie toe en laat dit een minuutje meebakken. Blus af met de bouillon en voeg de blokjes aardappel en de – afgegoten en gespoelde – cannellini bonen toe. Breng de soep aan de kook, en laat het dan op laag vuur nog 20 minuten sudderen.
  • Zodra de aardappel gaar is, verwijder je het takje rozemarijn en pureer je de soep met een staafmixer. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout.

Kruidenolie

  • Maal alle ingrediënten tot een mooie kruidige gladde olie. Wil je een superglad resultaat, dan kun je de olie nog even zeven.
  • Serveer de knoflooksoep met de kruidenolie en een stuk (zelfgebakken) brood.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Meer soep recepten

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling