Wat zijn tacodilla’s nu weer?! Dat zijn dus tortilla’s die dubbelgevouwen zijn waardoor ze eruit zien als taco’s. En deze tacodilla’s zijn toch wel zo ongelofelijk lekker! Je hebt er weinig werk aan, je moet alleen een portie geduld hebben. De vulling moet een aantal uren de koelkast in, of liever nog een dag of nacht de koelkast in. De vulling is dan goed stevig waardoor het netjes in de tacodilla’s blijft zitten.

Gezondheid en peulvruchten

We worden overal gewezen op het feit dat peulvruchten zo goed voor ons zijn. Over de gezondheid van linzen in het bijzonder straks wat meer. Wil jij ook wel meer peulvruchten eten, maar weet je niet zo goed wat je ermee aan moet? Hieronder kun je flink wat recepten vinden waar peulvruchten in verwerkt zijn. Wat denk je bijvoorbeeld van deze heerlijke Ragù alla Bolognese?

Peulvruchten saai? Echt niet! Het zal je verbazen wat je allemaal met peulvruchten kunt doen. Het gaat veel verder dan bruine bonen met stroop of witte bonen in tomatensaus. Ik laat je graag zien wat je er allemaal mee kunt doen.

Inspireer mij!

Gezondheidsvoordelen van linzen

  • Linzen zijn niet alleen lekker, maar ook erg goedkoop. Zeker in gedroogde vorm.
  • Linzen bevatten onder andere ijzer, foliumzuur, magnesium, kalium en vitamine B6. Bovendien zijn ze een goede bron van plantaardige eiwitten en vezels.
  • Van nature zijn linzen vetarm en cholesterolvrij.
  • Linzen zijn rijk aan voedingsvezels, zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering en zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.
  • Er wordt zelfs gezegd dat ze het risico op hartziekten verlagen.
  • Linzen bevatten verschillende antioxidanten, waaronder flavonoïden, die kunnen helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het verminderen van het risico op bepaalde ziekten.
tacodilla’s

Tacodilla’s bewaren

Wanneer je de tortilla’s niet al de dik besmeerd kun je zeker 12 tot 16 medium tortilla’s vullen en er tacodilla’s van maken. Misschien is dat wat veel voor het goede. Bak ze gewoon en neem ze de volgende dag mee naar je werk. Koud met een flinke klodder – hoe vreemd het ook mag klinken – hummus zijn ze ook overheerlijk.

Je kunt de vulling zelfs invriezen. Haal het de avond voor gebruik uit de vriezer en laat, als het ontdooid is, al het vocht weglopen. De smaak zal iets minder heftig zijn, maar nog steeds heel erg lekker.

pico de gallo
Pico de gallo

Opmerking bij de ingrediënten

  • Linzen – je kunt voor dit gerecht bruine, groene of zwarte linzen gebruiken. Ik gebruikte groene gedroogde linzen. Vervangen; ik heb het niet geprobeerd, maar ik denk dat je de gedroogde linzen kunt vervangen door 1 blik voorgekookte linzen. In dat geval zou ik de linzen heel goed afspoelen, uit laten en lekken en pas de laatste tien minuten mee verwarmen.
  • Blik tomaten – neem een blik met hele tomaten, blokjes bevatten te veel vocht voor dit gerecht.
  • Gerookte kaas – de kaas is optioneel en je kunt natuurlijk iedere kaas gebruiken die jij lekker vindt. Maar ik gebruikte WildWestLand melt me smokey. Deze is in ieder geval te vinden bij de Albert Heijn.
  • Koriander – niet iedereen houdt van koriander, dus je zou dit kunnen vervangen door bijvoorbeeld peterselie.
  • Pico de gallo – in deze pico de gallo heb ik geen jalapeño gebruikt omdat de vulling op zich al pikant is. Maar wil je het extra pikant hebben, voeg dan gerust een lekker vers groen pepertje toe!
tacodilla’s

Tacodilla’s met pico de gallo

Prep: 15 minuten
Kook: 30 minuten
Totaal: 45 minuten
Bevat:
gluten
Vrij van:
steenvrucht
pinda
sesamzaadjes
soja
Porties (aanpasbaar):12 stuks

Ingrediënten

  • 1 cup linzen, gedroogd
  • 1 blik tomaten
  • 2 ½ cups water
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, ragfijn gesneden
  • 3-4 el olie
  • 1 el chilipoeder
  • 2 el gemalen komijnzaad
  • 1 tl uipoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • handvol tortilla chips
  • cups gerookte kaas, optioneel
  • 12-16 tortilla’s, medium
  • 1 krop sla, gewassen en gesneden

Pico de gallo

  • 2 tomaten
  • ½ rode ui
  • handvol koriander
  • 2 limoenen

Instructies

  • Spoel de linzen goed en laat ze uitlekken in een zeef. Snipper de ui en sjalotten en snijd de knoflook ragfijn. Of gebruik een knoflookpers.
  • Verwarm 3-4 el olie in een pan en fruit hierin de ui, sjalotten en knoflook. Voeg de kruiden toe en bak een minuutje mee. Voeg vervolgens de linzen, de inhoud van het blik tomaten en 2½ cup water toe. Breng aan de kook.
  • Als het kookt zet je het vuur laag en laat je het ongeveer een half uur pruttelen. Roer af en toe door. Wanneer alles zacht is en bijna al het vocht weg is zet je de warmtebron uit.
  • Verkruimel een handvol tortilla chips en roer dat door het linzenmengsel. Laat het volledig afkoelen en zet het een paar uur (of liever nog een nacht) in de koelkast.
  • Snijd de kaas in stukjes zodat je een soort van grof geraspte kaas krijgt en roer dit door het mengsel.
  • Besmeer de helft van een tortilla met het mengsel en vouw hem dicht. Druk het een beetje aan zodat het mengsel goed blijft zitten. Werk door tot alles op is.
  • Bak de tacodilla’s in een koekenpan tot ze goudbruin zijn. Om ze niet uit te laten drogen gebruik je liever een deksel op de pan.

Pico de gallo

  • Hak de koriander niet al te fijn. Snijd de tomaten in blokjes en snipper de ui. Voeg dit samen met de gehakte koriander toe aan een schaaltje. Rol de limoenen over je aanrecht, dan zijn ze makkelijker uit te knijpen. Knijp het sap over het mengsel en roer goed door.

Serveren

  • Snijd de tacodilla’s doormidden en serveer ze met de pico de gallo en sla. Je kunt er eventueel nog wat tortilla chips, avocado en een partje limoen bij serveren.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling