Mislukking: vegan mayonaise maken

Het klinkt zo eenvoudig: vegan mayonaise maken, maar dat is het allesbehalve! Toen ik in 2019 nog van alles at maakte ik zelf deze romige mayonaise. Dat was een fluitje van een cent. Dus om dat te veganiseren hoef je alleen maar het ei te vervangen. Toch?!

Ik vond verschillende recepten op internet om uit te proberen. Ze kwamen allemaal wel zo’n beetje overeen: olie, appelcider azijn, peper en zout en mosterd. Het verschil zat hem in het gebruik van de eivervanger. De één gebruikte ongezoete sojamelk en de ander gebruikte aquafaba (kikkererwtenvocht). Ik probeerde dus beide varianten, maar wat ik ook deed, het leek in niets op mayonaise!

Het was té dun, maar het rook ook veel te zuur alsof er té veel azijn was gebruikt.

Ingrediënten voor vegan mayonaise

  • Appel cider azijn: deze azijn is wat zachter van smaak dan andere soorten azijn.
  • Mosterd: ik had Dijon mosterd, dus dat gebruikte ik voor mijn test.
  • Olie: bij de aquafaba variant gebruikte ik olijfolie en bij de sojamelk variant zonnebloemolie. Het leek geen verschil te maken
  • Zout: we hebben zout nodig, maar krijgen er meestal al veel te veel van binnen, wees dus een beetje zuinig met het zout.

En dan dus nog de eivervanger

  • Aquafaba: dit is het vocht wat overblijft als je een blik met kikkererwten afgiet; OF
  • Ongezoete zojamelk: bij mij staat meestal die van Alpro in de koelkast.

Dit moet je doen

  1. Doe alle ingrediënten – behalve de olie – in een mengbeker en roer dit even goed door elkaar.
  2. Zet de staafmixer erin, tot bijna op de bodem.
  3. Terwijl de staafmixer draait voeg je in een dun straaltje langzaam de olie toe.
  4. Mix tot de mayonaise dik(ker) wordt.
  5. Sommige recepten geven aan dat het wat dunner is dan mayonaise, maar dat het dikker wordt na opstijven in de koelkast.

Heb jij al eens vegan mayonaise gemaakt?

Als het jou wel is gelukt dan ben ik heel erg benieuwd wat jij hebt gebruikt en hoe je het hebt gedaan.

Mayonaise

Vegan mayonaise

Kook: 5 min
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 1 el appel cider azijn
  • 1 el mosterd
  • ¼ tl zout
  • 180-240 ml olie neutrale smaak

Keuze:

  • 3 el aquafaba

of

  • 125 ml ongezoete sojamelk

Instructies

  • Roer de appel cider azijn met de mosterd, het zout en de aquafaba met een lepel door elkaar in een hoge mengbeker.
  • Zet de staafmixer erin. Voeg dan – terwijl de staafmixer aan staat – in een dun straaltje langzaam de olie toe en meng tot het de gewenste dikte heeft.
Sauzen, Dressings en Kruiden
Nederlands
Mayonaise maken, Mayonaise recept, Vegan mayonaise
Heb je dit recept al eens gemaakt?Laat dan een reactie achter en plaats jouw foto op Instagram @SilphyasKitchen of tag #silphyaskitchen!

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

close

Cadeautje van mij, voor jou!

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS toegang tot gratis eBooks en meer.

Plaats een reactie

Review