Water met een smaakje: een opgefleurde natuurlijke dorstlesser

“Drink ieder uur een glaasje water” is het algemeen advies in de zomer. En als jij een echte waterdrinker bent is dat geen probleem. Voor alle mensen die na verloop van tijd een beetje ‘slapjes’ worden van al dat water heb ik een oplossing. Natuurlijk kun je water met een smaakje, al dan niet met bubbels, in de supermarkt kopen. Maar het is een koud kunstje om het zelf te doen.

Haastige spoed is zelden goed

Fruit, kruiden of specerijen aan je water toevoegen en dan verwachten dat je na een half uur een lekker drankje met een smaakje hebt. Het ziet er allemaal zo leuk uit, maar dat gaat gewoon niet zo snel. Het moet echt even ’trekken’. Net als thee. Om het hele proces te versnellen zodat je wél flink smaak aan je water krijgt moet je het eerst koken!

Goed, eerst koken dus

Gebruik hiervoor een snelkookpan, instant pot of soeppan. Daar giet je dan zo’n anderhalve liter water in en vervolgens laat je je fantasie de vrije loop. Wil je water met een fruitsmaakje? Dan kun je vers of diepvriesfruit gebruiken. Maar misschien heb je nog wel wat liggen dat eigenlijk op moet. Bij mij moest de gember hoognodig opgemaakt worden (zie foto).

Heb jij kruiden als munt en rozemarijn in de tuin? Prima te gebruiken in water met een smaakje. Appels, peren, komkommer, aardbeien, gember, citroen, limoen… wat je voor handen hebt of lekker lijkt doe je bij het water.

Een traditionele snelkookpan heb ik nog nooit gebruikt. Ik kan dus geen zinnig woord zeggen over tijd en dergelijke.

Gebruik je een instant pot? Dan sluit je de deksel en zet het ventiel op ‘sealing‘. Zet de IP 5 minuten op high pressure en zet de machine dan uit. Zet het ventiel open zodat de lucht kan ontsnappen. Laat de inhoud afkoelen alvorens het in flessen of sapkannen te schenken. Afhankelijk van de ingrediënten is het misschien wel handig om die eruit te vissen. Anders wordt het water misschien wat te sterk van smaak.

Op het gasfornuis kun je een grote pan vullen met water en de ingrediënten naar keuze. Breng het aan de kook en laat het een kwartiertje pruttelen. Doe dan het gas uit en laat het afkoelen.

Zoals je ziet kan het zowel op het gasfornuis als in een instant pot. Waarom ik toch voor de instant pot koos? De elektrische snelkookpan genereert geen hitte zoals het gasfornuis wel doet. Op hete dagen zal ik dan ook sneller naar mijn instant pot grijpen dan achter het fornuis te moeten gaan staan.

Inspiratie nodig?

Vandaag maakte ik twee soorten water met een smaakje. Eigenlijk meer een soort homemade icetea eigenlijk.

Appel, limoen, rozemarijn en steranijs

Verwijder het klokhuis van de appels en snijd de helft van een limoen in dunne plakjes. Giet anderhalve liter water in een grote pan, een snelkookpan of je instant pot en voeg de appel- en limoenschijven erbij. Tenslotte doe je er een tak rozemarijn en 2 stuks steranijs erbij. Als het klaar is giet je alles door een zeef in schone flessen. Gooi de inhoud van de zeef niet weg. Daar gaan we nog wat mee doen. Wat? Dat lees je onderaan bij het recept.

water met een smaakje

Appelwater is mijn favoriet

Komkommer, munt en gember

Snijd een halve komkommer in plakken of grove stukken, was de munt en snijd de gember in schijven. Je hoeft de gember niet te schillen. Doe je dit liever toch, kijk dan hier hoe je snel gember schilt. Voeg alles toe aan anderhalve liter water. Als het klaar is giet je alles door een zeef in schone flessen. Deze inhoud mag wel weg, tenzij je er nog iets leuks mee kunt verzinnen.

water met een smaakje

Komkommerwater, lekker met munt

De smaak te pakken gekregen?

Hier vind je nog meer tips. Bij die smaakwatertjes hoef je niets te koken, de smaak is dan ook een heel stuk ‘flauwer’, maar nog steeds heerlijk en dorstlessend.

Overgebleven ingrediënten bewaren

Bij veel recepten wordt je gevraagd om een (klein) gedeelte te gebruiken van een ingrediënt. Vaak blijf je dan achter met aangebroken komkommers, sinaasappels, citroenen, blikken en weet ik wat nog meer. Dat kun je natuurlijk prima afdekken met huishoudfolie.

Maar ik koos voor foodhuggers en siliconen deksels. Misschien ben je ze wel eens tegengekomen op Pinterest. Dan zie je in een filmpje iemand een schaaltje met vocht afdekken met zo’n deksel en ze keren dan het geheel om. Al het vocht blijft in het schaaltje. Je kunt dus lekvrij opbergen. Om heel eerlijk te zijn heb ik dat nog nooit getest, maar ik weet wel dat ze erg handig in gebruik zijn! Ze kunnen na gebruik gewoon afgewassen worden met een sopje, of je stopt ze in het bovenste rek van je vaatwasser.

water met een smaakje

Water met een smaakje

Prep: 5 min
Kook: 5 min
Totaal: 10 min
Porties: 3 liter totaal
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Drink in de zomer een glaasje extra water. Met erg hete dagen drink je maar beter ieder uur een glaasje. Ter afwisseling kun je dan een lekker smaakwatertje nemen. Welke is jouw favoriet?

Benodigdheden

 • of een traditionele snelkookpan of grote pan

Ingrediënten

Appelwater

 • 1,5 liter water
 • 2 appels
 • 2 steranijs
 • 1 tak rozemarijn
 • ½ limoen

Komkommerwater

 • 1,5 liter water
 • ½ komkommer
 • 4 takjes munt
 • 1 duim gember

Instructies

In de instant pot

 • Doe de ingrediënte samen met anderhalve liter water in de instant pot. Plaats de deksel erop en sluit hem goed af. Zet het ventiel op 'sealing' en zet de machine 5 minuten op high pressure.
 • Na afloop draai je het ventiel open en laat je de inhoud een beetje afkoelen. Giet de inhoud daarna door een zeef in schone flessen of een grote sapkan.
 • Laat alles afkoelen en giet door een zeef in schone flessen of een grote sapkan. Als het is afgekoeld plaats je de flessen of kan in de koelkast. IJskoud is het lekkerst.

Op het gasfornuis

 • Doe alle ingrediënten met anderhalve liter water in een pan. Breng het geheel op hoog vuur aan de kook. Temper dan het vuur en laat no circa 15 minuten doorpruttelen.
 • Laat alles afkoelen en giet door een zeef in schone flessen of een grote sapkan. Als het is afgekoeld plaats je de flessen of kan in de koelkast. IJskoud is het lekkerst.

Sylvia’s tips

Tip voor het appelwater


Vis de tak rozemarijn en de steranijs uit de zeef en gooi weg. Schep de zachte appels, limoen en eventuele losse naaldjes in een keukenmachine of blender en maal tot moes. Deze heerlijke kruidige moes is prima te gebruiken bij een lekker stukje vlees. Varkenshaas bijvoorbeeld. 
 

#verspillingsvrij #nowaste #kliekjes

Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen
close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 753 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review