Yoghurt met appelcompôte

Goed ontbijten vind ik belangrijk. Het moet mij zonder trek tot de lunch brengen. Door het eten van deze yoghurt met appelcompôte en een topping haal ik het met gemak tot aan de lunch. Op deze manier ben ik ook een goed eind op weg met de dagelijkse fruit- en zuivelinname.

Appelcompôte of appelmoes

Eigenlijk mag dit geen appelcompôte heten want dat wordt gemaakt met flink suiker en bevat stukjes. Appelmoes is … nou duh moes en bevat geen stukjes meer. Maar ik vond de naam minder belangrijk dan de smaak.

De ingrediënten

Geen pumpkin pie spice in huis? En ook geen zin om het zelf te maken? Je kunt het prima vervangen door wat koek- of speculaaskruiden of gewoon wat kaneel. Allemaal ook erg lekker.

Ik doe meestal een beetje maple syrup bij de appeltjes. Maar als je dat niet in huis hebt kun je ook wat honing of een andere zoetstof gebruiken. Wat mij betreft kun je het zelfs helemaal weglaten, het is al redelijk zoet. Maar mijn man heeft het er graag in en liefde van de man gaat door de maag nietwaar?

Turkse of Griekse yoghurt vind ik het lekkerst bij appelcompôte omdat het dikker is. Waarbij de Turkse yoghurt nog net even wat dikker is dan de Griekse. Maar de keuze is geheel aan jou. De yoghurt die ik veelal heb is Griekse yoghurt van Fage en bevat 0% vet. Die is bijna dikker dan kwark, daar hou ik van.

Jonagold of golden delicious gebruikte ik meestal in deze appelcompôte, maar ik heb gemerkt dat ik het zure van de Granny Smith toch ook wel heel erg lekker vind. En die heb ik – bijna – altijd in huis. Maar neem vooral jouw favoriete appel. En als dat een zoete appel is; laat de zoetstof dan echt achterwege. Je kunt het achteraf wel toevoegen maar niet eruit halen. En een té zoet ontbijt is niet echt lekker. Vind ik dan 😉

Extra toppings

Ik had nog rabarber-frambozenmoes in huis en dat past prima bij de yoghurt en appelcompôte. Maar ook lijnzaad is een geweldige topping. Bovendien is dat goed voor de darmen. Bij het recept zelf staan nog meer ideeën voor toppings. Laat je fantasie de vrije loop.

Als jij dit gaat maken zou ik het leuk vinden om een foto terug te zien op Instagram @silphyaskitchen of #silphyaskitchen. Misschien breng je me wel op nieuwe ideeën.

yoghurt met appelcompôte

Yoghurt met appelcompôte

Kook: 15 min
Totaal: 15 min
Porties: 2 personen
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Met een goed ontbijt breng je lijf en leden weer op gang. Yoghurt met appelcompôte is lekker fris maar toch een beetje zoet. Voeg er nog een topping aan toe zoals lijnzaad of rabarbermoes. Goed begin van de dag!

Ingrediënten

 • 2 appels naar keuze
 • 200 gram yoghurt Turks of Grieks
 • 1 el water
 • ½ tl pompoenkruiden optioneel
 • ½ el ahornsiroop optioneel

Instructies

 • Ik laat de schil altijd zitten omdat het op die manier nog een beetje knapperig blijft. Maar je kunt ze gerust schillen als jij dat liever doet.
 • Snijd de appel in vieren en de kwarten weer doormidden. Verwijder de klokhuizen en snijd de partjes in kleine stukjes.
  yoghurt met appelcompôte
 • Als alle appelpartjes in stukjes zijn gesneden en in een pan gelegd voeg je het water en eventueel de maple syrup toe. Zet de pan op het vuur, de kleinste pit en halveer dat gasje.
 • Voeg eventueel nog wat pumpkin pie spice toe. Roer alles goed door elkaar en doe de deksel op de pan. Laat de appeltjes in 15 minuten gaar worden.
  yoghurt met appelcompôte
 • Verdeel de appeltjes en de yoghurt over twee borden of schaaltjes. Voeg nu eventueel nog een topping naar keuze toe.

Sylvia’s tips

Topping ideetjes
 • (gebroken) lijnzaad – goed voor de darmen
 • rabarber-frambozenmoes – gelijk groenten binnen
 • granola met pecannoten 
 • gemengde gehakte noten
 • cranberries
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen
close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 794 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review