Deze zuurkooltaart moet je echt proeven

Vroeger moest ik helemaal niets van zuurkool hebben; ik vond er maar een vreemd smaakje aan zitten. Maar ja, toen kreeg ik zuurkool dan ook gewoon met gekookte aardappel, worst en ik meen zelfs jus. Later kreeg ik bij mijn schoonmoeder ook zuurkool met aardappel, maar daar zaten ook uitgebakken spekjes door. Dit was al lekkerder. Of kwam het omdat ik ouder was geworden en mijn smaak was veranderd? Hoe dan ook: deze zuurkooltaart is superlekker.

Doordat ik eigenlijk altijd wel deeg in huis heb om een quiche te maken, bedacht ik me dat ik wel eens een quiche met zuurkool kon gaan maken. Spekblokjes, room, eieren en rookworst behoren zo’n beetje bij de standaard uitrusting in de keuken (vriezer en voorraadkast) dus dit gerecht kon ik met recht ook nog eens een budgetrecept noemen.

Wat is zuurkool eigenlijk

De meesten zullen het wel weten, maar zuurkool is niets anders dan gesneden witte kool die is ingemaakt. Wanneer je zuurkool kookt/verwarmd ruikt het een stuk minder onaangenaam dan de gewone koolsoorten doen (denk o.a. aan bloemkool, groene kool, spruiten…). Het heeft een gele kleur en wordt door velen als een typische wintergroente gezien. Maar wat dacht je van een broodjes worst met wat zuurkool? Dat kan toch het hele jaar door?!

Zelf maken

Je kunt het natuurlijk zelf maken. Heel simpel gezegd neem je hiervoor een witte kool en verwijder je de buitenste bladeren en de harde kern. Snijd de rest van de bladeren in zeer fijne reepjes. Neem een grote pot en leg daar een laagje kool in, strooi er wat zout over en leg er een laagje kool op. Herhaal dit totdat alles op is. Stamp ondertussen de inhoud steeds goed aan. Aan het eind giet je er een scheutje karnemelk bij en sluit je de boel luchtdicht af. Je hebt ongeveer 15 gram per kilo kool nodig. Vroeger nam men trouwens een Keulse pot voor het inleggen van groente, vlees, eieren etc.

Uit vat en voorverpakt

Bij de groentejuwelier kun je nog zuurkool uit het vat kopen. Bij de supermarkt zijn er voorverpakte pakjes zuurkool te kopen. De soorten die bij mij bekend zijn, zijn naturel, wijnzuurkool en kruidenzuurkool. De laatste vind ik persoonlijk erg lekker en heb ik dan ook gebruikt in onderstaand recept.

Doordat ik voor deze zuurkooltaart kruiden zuurkool heb gebruikt, waren peper en zout niet eens nodig. Zelfs manlief liet de pepermolen en het zoutvaatje staan.

Vind jij zuurkool te zuur? Spoel het dan even af onder de kraan, daar wordt het echt milder van!

zuurkooltaart

Zuurkooltaart

0 van 0 stemmen
Afdrukken Pin Waardering
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
Calorieën: 833kcal

Ingrediënten

  • 1 pak deeg (diepvries)
  • 100 gram spekblokjes
  • 1 rookworst
  • ¾ pak kruiden zuurkool
  • 3 eieren
  • 200 ml room
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • 1 aardappel

Instructies

  • Laat de rol hartige taartdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 200℃.
  • Bak de spekjes op laag vuur uit, maar bak ze niet krokant. Snijd de rookworst en aardappel in flinterdunne plakjes. Klop de eieren en roer er de room door.
    zuurkooltaart
  • Vet een quichevorm in en drapeer het deeg erover. Schep de spekjes op het deeg.
    zuurkooltaart
  • Leg hier een dunne laag rookworst op en dan een dunne laag zuurkool. Herhaal dit nog een keer en giet er dan het ei-roommengsel over.
    zuurkooltaart
  • Verdeel de aardappelschijfjes over de taart en strooi de Parmezaanse kaas erover.
    zuurkooltaart
  • Zet de vorm in de oven, totdat de aardappelen gaar zijn en de kaas een mooi gebruind korstje vormt. Dit zal ongeveer 30 minuten duren.

Nutrition

Calories: 833kcal | Carbohydrates: 37g | Protein: 37g | Fat: 59g | Saturated Fat: 26g | Polyunsaturated Fat: 5g | Monounsaturated Fat: 23g | Cholesterol: 290mg | Sodium: 3070mg | Potassium: 856mg | Fiber: 4g | Sugar: 6g

 

2 thoughts on “Deze zuurkooltaart moet je echt proeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *