Moussaka is een traditioneel gerecht op basis van aubergine, en afkomstig van de Griekse kok Tselementes. Hij wilde alle gerechten uit die tijd van het voormalige Ottomaanse rijk bannen. Het woord ‘moussaka’ is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris. Moussaka wordt in de Arabische keuken meestal koud opgediend.
Moussaka noem ik altijd het Griekse antwoord op lasagne. Vroeger werd er veelal lamsgehakt gebruikt in de saus, maar tegenwoordig ook vaak half-om-half. Als veganist laat ik het gehakt achterwege en geef er mijn eigen draai aan. Mijn man vond deze veganistische uitvoering ook heerlijk. Hij miste het gehakt niet. Net als in de ragu alla Bolognese variant die ik maakte.
Gelukkig kan je smaak in de loop der jaren veranderen. Net als lasagne vond ik moussaka vroeger ook niet lekker. Aardappelen waren niet aan mij besteed en een saus op basis van gehakt en bliktomaten was ook niet echt mijn ding. Maar sinds ik aardappelen eet en er ik-weet-niet-hoeveel blikken tomaten door gaan, besloot ik om me maar eens te wagen aan deze moussaka. En ik heb daar zeker geen spijt van!
Recept moussaka
Moussaka
Ook nodig
- Ovenschaal
Ingrediënten
- 1 aubergine
- 250 gram aardappelschijfjes
Linzenvulling
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 200 gram linzen
- 1 tl oregano
- 1 blik tomatenblokjes
Bechamelsaus
- 25 gram boter (Vioblock)
- 15 gram tarwebloem
- 250 ml melk
- 1 tl bouillonpoeder
- 1 tl oregano
Instructies
- Verwarm de oven op 200°C.
Linzenvulling
- Snijd de ui en knoflook fijn en fruit deze in wat olie of water. Spoel ondertussen de linzen om en voeg deze samen met de oregano en tomatenblokjes toe. Strooi er wat versgemalen peper over. Roer dit goed door elkaar en zet het vuur uit.
Bechamelsaus
- Verhit de plantaardige boter in een hapjespan en roer de bloem erdoor. Voeg al roerend, scheutje voor scheutje de melk toe. Roer de rest van de oregano en het bouillonpoeder erdoor. Roer er versgemalen peper door.
Samenstellen moussaka
- Snijd de aubergine in plakken van ongeveer een halve centimeter en bestrooi met peper, eventueel ook zout. Bak de aubergine ongeveer 2 minuten per kant in een grillpan of koekenpan.
- Verdeel de aardappelschijfjes dakpansgewijs over de bodem van een ovenschaal en bestrooi met zeezout.
- Leg hier de plakken aubergine dakpansgewijs overheen.
- Verdeel hier achtereenvolgens de linzenzulling en bechamelsaus over. Bestrooi de bechamelsaus met versgemalen peper en eventueel nog wat zeezout.
- Plaats het gerecht in het midden van de oven, na ongeveer 30 minuten kun je aan tafel en genieten van deze heerlijke moussaka.
Persoonlijke notities
Serveren en bewaren
Omdat we beiden niet echt honger hadden besloot ik de moussaka te maken in twee kleine ovenschaaltjes. Deze hadden we bij Ikea gekocht als lunchbakjes met deksel die je aan vier kanten kunt sluiten. De bakjes zijn van de 365+ serie en kunnen in de vaatwasser en oven. Perfect dus! Er bleef namelijk inderdaad 1 bakje over, afsluiten en zo de vriezer of koelkast in.
Ook perfect dus wanneer ik een vegan en een carnivoor ovenschotel van het een of ander ga maken.
Op de een of andere manier vind ik een ovenschotel vaak zo ‘kaal’. In een Griekse salade had ik niet zo’n zin, bovendien had ik rucola en kiemgroenten in huis die op moesten. Dat was een heerlijke combinatie: pittige kiemgroenten-trio en het nootachtig pittige van de rucola in combinatie met de moussaka was heerlijk.
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!