Sambal badjak

Trassi is een zeer sterkriekende garnalenpasta en een onmisbaar ingrediënt in de Indonesische keuken. En helaas niet plantaardig. Je kunt er voor kiezen om het geheel achterwege te laten, maar je zou ook kunnen kiezen voor taotjo. Dat is een gefermenteerde bonenpasta. Het is niet hetzelfde natuurlijk, maar geeft wel een ‘typische’ smaak aan het gerecht. Taotjo is te vinden bij de meeste Oriëntaalse supermarkten.

sambal

Sambal badjak

Gebruik een vijzel of keukenmachine om de pasta te maken.
Kook: 45 minuten
Porties (aanpasbaar):2 mason jars

Ingrediënten

  • 10 rode pepers, gesnipperd
  • 200 gram uien, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, gesnipperd
  • 12 kemirienoten of 6 tl kemiriepasta
  • 1 tl laos
  • 125 ml tamarinde pasta
  • 1 tl taotjo
  • 3 tl gula djawa of bruine suiker
  • 2 stengels sereh, gekneusd
  • 1/8 blok santen
  • 2 el olie
  • zout, optioneel

Instructies

  • Maak een pasta van de pepers, ui, knoflook en kemirinoten. Voeg dan de taotjo, laos en de suiker toe Vermeng dit goed.
  • Verhit de olie in een wok en voeg daar het mengsel aan toe. Bakken tot de uien gaar en lichtbruin gekleurd zijn.
  • Voeg dan de tamarinde, citroengras, santen en eventueel zout toe.
  • Laat het geheel zachtjes koken totdat het mengsel dikker wordt. Waneer de olie boven komt drijven verwijder je de sereh en laat de sambal afkoelen.

Notities

Schep de sambal in gesteriliseerde potten.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie