Sambal Malakka

En weer zo’n heerlijke sambal! Ik kan er geen genoeg van krijgen ook al gebruik ik eigenlijk altijd alleen maar oelek en badjak. Toch maar eens een hele lading met verschillende potjes gaan maken.

Trassi is een zeer sterkriekende garnalenpasta en een onmisbaar ingrediënt in de Indonesische keuken. En helaas niet plantaardig. Je kunt er voor kiezen om het geheel achterwege te laten, maar je zou ook kunnen kiezen voor taotjo. Dat is een gefermenteerde bonenpasta. Het is niet hetzelfde natuurlijk, maar geeft wel een ‘typische’ smaak aan het gerecht. Taotjo is te vinden bij de meeste Oriëntaalse supermarkten.

sambal

Sambal Malakka

Kook: 20 minuten
Porties (aanpasbaar):1 potje

Ook nodig

Ingrediënten

  • 4 uien
  • 6 tenen knoflook
  • 10 rode pepers
  • 1 stengel sereh
  • 2 el laos
  • 2 tl taotjo
  • 1 stuk asem, ter grootte van een walnoot
  • 4 el water, warm
  • 1/8 blok santen
  • 4 el olie
  • zout

Instructies

  • Pel de ui en de knoflook en snipper ze heel fijn. Was de pepers en hak ze heel fijn.
  • Verwijder het bovenste harde gedeelte van de sereh stengel, plet de stengel met de stamper van de vijzel en leg er een knoop in.
  • Wrijf de ui, knoflook, laos, trassie en zout fijn in de vijzel.
  • Bak dit mengsel in de olie tot de uien geel zijn.
  • Wrijf intussen de pepers fijn.
  • Voeg pepers en asemwater (gemaakt van de asem en 4 eetlepels warm water) aan het mengsel toe.
  • Roer er het blokje santen en de sereh stengel door en kook de sambal door tot de uien gaar zijn.
  • Zodra de olie uit de santen boven drijft is de sambal klaar.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie