Chili con carne met kip

Chili con carne met kip is zo’n gerecht dat je van binnenuit verwarmd. Voor mij is chili con carne echt comfort food. Dat is weleens anders geweest! Deze keer heb ik de chili gemaakt in de instant pot, maar ik heb nog twee versies beschikbaar. Een chili uit de slowcooker en een chili op het gasfornuis waar je maar liefst zes uur mee zoet bent.

Gedroogde kidneybonen

Mijn voorraadkast bevat heel veel gedroogde peulvruchten: rode kidneybonen, bruine bonen, witte bonen, borlotti bonen, groene en oranje linzen, spliterwten en nog veel meer. Op deze manier ben ik eigenlijk altijd in staat om een lekkere en voedzame maaltijd op tafel te zetten.

Voor de chili con carne met kip heb ik dan ook gedroogde kidneybonen gebruikt. Daardoor heeft het gerecht langer nodig om te garen. Grote voordeel – vind ik – is dat de bonen nog een kleine beetje bite hebben nu. Terwijl bonen uit blik vaak toch wat meelderig aandoen. Ik week de gedroogde bonen niet, ik spoel ze enkel in een vergiet.

Kan ik bonen uit blik gebruiken

Wanneer je gebruik maakt van bonen uit blik heb je twee blikken nodig voor onderstaand recept. Giet de bonen af voordat je ze verder verwerkt. Omdat bonen uit blik al gaar zijn heb je genoeg aan 150 ml water en kun je de kooktijd verkorten tot 15 minuten. De kip is dan gaar, maar zal minder uiteen vallen. Vermoedelijk moet je de kip even uit het gerecht vissen met een vork of spatel. Snijd het dan klein of trek het uit elkaar met twee vorken.

chili con carne met kip
1 cup gedroogde kidneybonen bevat ongeveer 150 gram bonen

Hoe maak je chili con carne met kip

  • zet alles klaar door de kruiden bij elkaar in een schaaltje te doen
  • weeg de kidneybonen (droge) of giet ze af (blik)
  • snijd de ui, knoflook en kipfilet
  • bak de ui met knoflook glazig en voeg dan de kruiden en kipfilet toe
  • voeg de overige ingrediënten toe
  • bean / chili functie op 40 minuten
  • klaar!

Je hebt nu 40 minuten de tijd om te doen waar je zin in hebt. Zelfs iets langer nog om dat de machine ongeveer 15 minuten de tijd neemt om ‘stoom af te blazen’.

Chili con carne met kip is genoeg voor ongeveer drie personen. Je houdt dit gerecht zuivelvrij als je de kaas en sour cream (of dikke yoghurt) als garnering achterwege laat. En voor een glutenvrije versie check je natuurlijk even de verpakking van de tortilla’s.

Meer chili con carne

  • chili con carne uit de slowcooker met gehakt, runderlappen en bruine bonen
  • chili con carne op het gasfornuis met gehakt, runderlappen, kidneybonen, bruine- en witte bonen én whisky (naar het recept van Heston Blumenthal)
  • chili sin carne, regelmatig gemaakt maar nog niet beschreven. Hoog tijd dus om deze vegetarische variant op Silphya’s Kitchen te plaatsen!
chili con carne

Chili con carne met kip

Geniet van mijn overheerlijke chili con carne met kip. Het verwarmd je van binnen en geeft je een heerlijk voldaan gevoel.
Kook: 50 minuten
Porties (aanpasbaar):3 personen

Ook nodig

Ingrediënten

  • 2 el olie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 kipfilets
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 cup water, 240 ml
  • ½ blokje kippenkouillon
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 cup gedroogde kidneybonen, ca. 150 gram
  • jalapeño, naar smaak

Garnering, optioneel

  • geraspte kaas
  • (volkoren) tortilla
  • sour cream, of dikke yoghurt
  • jalapeños
  • avocado

Instructies

  • Snijd de ui in halve ringen en hak dan een beetje grof. Snijd de knoflook in dunne plakjes of hak hem fijn. Snijd de kipfilets in vier of zes stukken. Zet de kruiden vast klaar in een schaaltje.
  • Zet de sauté functie van de instant pot aan. Zodra de machine HOT aangeeft voeg je de olie en de fijngesneden ui en knoflook toe. Bak onder voortdurend roeren tot dat ui wat glazig ziet en zacht is geworden.
  • Strooi de kruiden erover en voeg de stukken kip toe. Bak alles nog een paar minuten, totdat de kip aan de buitenkant helemaal wit is.
  • Zet de sauté functie uit en voeg een klein beetje kokend water toe. Schraap met een houten lepel over de bodem totdat alles is losgeweekt.
  • Voeg de jalopeñopepers, tomatenblokjes, het halve bouillonblokje en de kidneybonen toe. Giet de rest van het water erbij. Plaats de deksel op de pan en zet het ventiel naar sealing.
  • Druk nu op het bean / chili knopje en stel de tijd in op 40 minuten.
  • Zet de machine uit als het alarm gaat en laat de stoom op natuurlijke wijze ontsnappen. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  • Verwijder de deksel en roer redelijk stevig met een houten lepel door de chili. Hierdoor zal de kip in draden uiteen vallen.
  • Serveer direct.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie