Chili con carne met kip is zo’n gerecht dat je van binnenuit verwarmd. Voor mij is chili con carne echt comfort food. Dat is weleens anders geweest! Deze keer heb ik de chili gemaakt in de instant pot, maar ik heb nog twee versies beschikbaar. Een chili uit de slowcooker en een chili op het gasfornuis waar je maar liefst zes uur mee zoet bent.
Gedroogde kidneybonen
Mijn voorraadkast bevat heel veel gedroogde peulvruchten: rode kidneybonen, bruine bonen, witte bonen, borlotti bonen, groene en oranje linzen, spliterwten en nog veel meer. Op deze manier ben ik eigenlijk altijd in staat om een lekkere en voedzame maaltijd op tafel te zetten.
Voor de chili con carne met kip heb ik dan ook gedroogde kidneybonen gebruikt. Daardoor heeft het gerecht langer nodig om te garen. Grote voordeel – vind ik – is dat de bonen nog een kleine beetje bite hebben nu. Terwijl bonen uit blik vaak toch wat meelderig aandoen. Ik week de gedroogde bonen niet, ik spoel ze enkel in een vergiet.
Kan ik bonen uit blik gebruiken
Wanneer je gebruik maakt van bonen uit blik heb je twee blikken nodig voor onderstaand recept. Giet de bonen af voordat je ze verder verwerkt. Omdat bonen uit blik al gaar zijn heb je genoeg aan 150 ml water en kun je de kooktijd verkorten tot 15 minuten. De kip is dan gaar, maar zal minder uiteen vallen. Vermoedelijk moet je de kip even uit het gerecht vissen met een vork of spatel. Snijd het dan klein of trek het uit elkaar met twee vorken.

Hoe maak je chili con carne met kip
- zet alles klaar door de kruiden bij elkaar in een schaaltje te doen
- weeg de kidneybonen (droge) of giet ze af (blik)
- snijd de ui, knoflook en kipfilet
- bak de ui met knoflook glazig en voeg dan de kruiden en kipfilet toe
- voeg de overige ingrediënten toe
- bean / chili functie op 40 minuten
- klaar!
Je hebt nu 40 minuten de tijd om te doen waar je zin in hebt. Zelfs iets langer nog om dat de machine ongeveer 15 minuten de tijd neemt om ‘stoom af te blazen’.
Chili con carne met kip is genoeg voor ongeveer drie personen. Je houdt dit gerecht zuivelvrij als je de kaas en sour cream (of dikke yoghurt) als garnering achterwege laat. En voor een glutenvrije versie check je natuurlijk even de verpakking van de tortilla’s.
Meer chili con carne
- chili con carne uit de slowcooker met gehakt, runderlappen en bruine bonen
- chili con carne op het gasfornuis met gehakt, runderlappen, kidneybonen, bruine- en witte bonen én whisky (naar het recept van Heston Blumenthal)
- chili sin carne, regelmatig gemaakt maar nog niet beschreven. Hoog tijd dus om deze vegetarische variant op Silphya’s Kitchen te plaatsen!
Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!