Sambal goreng spruitjes

Wat zeg je nu? Hou je niet van spruitjes? Nou, van deze sambal goreng spruitjes toch zeker wel hoor! Lijkt in niets op de verzopen spruit, die te lang is doorgekookt: de oer-Hollandse sopdot. Doe dus gewoon maar even lekker mee en stap die keuken in om deze overheerlijke spruiten op tafel te toveren.

Spruit-weetjes

We noemen het spruitjes, het is een koolsoort en je eet de okselknoppen! Wist je niet he?!
Oorspronkelijk komen spruitjes uit het Middellandse Zeegebied, waar ze al duizenden jaren worden geteeld.

De oorspronkelijke Franse naam is “Choux de Bruxelles”. In heel wat talen, waaronder het Afrikaans (Brusselspruit), het Engels (Brussels sprouts), Italiaans (cavolini di Bruxelles), Pools (brukselka), Turks (Brüksel lahanası) en het Zweeds (BrysselkÃ¥l) verwijst men nog steeds naar Brussel. 

Wil je meer weten over spruitjes? Historicus Rob heeft er wel wat over te zeggen.

Trassi is een zeer sterkriekende garnalenpasta en een onmisbaar ingrediënt in de Indonesische keuken. En helaas niet plantaardig. Je kunt er voor kiezen om het geheel achterwege te laten, maar je zou ook kunnen kiezen voor taotjo. Dat is een gefermenteerde bonenpasta. Het is niet hetzelfde natuurlijk, maar geeft wel een ‘typische’ smaak aan het gerecht. Taotjo is te vinden bij de meeste Oriëntaalse supermarkten.

Waardering

Bereidingstijd 20 minuten
2 personen

Ingrediënten

  • 1 zak spruiten, schoongemaakt
  • 2 stuks uien, rood, of sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 cm laos, of 1 tl poeder
  • 1 stengel sereh, of ½ tl poeder
  • 2 tl sambal oelek
  • ½ tl taotjo
  • 1 daun salam
  • 1 tl gula djawa, of bruine suiker
  • 1 mespunt zout
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 el olie

Zo maak je het

  • Snijd de grote spruiten door midden.
  • Pel de sjalotten en knoflook en schil de laos. Snijd alles ragfijn.
  • Kneus de serehstengel door met de achterkant van een mes een paar keer op de stengel te ‘rammen’.
  • Verhit de olie in een wadjan (of andere pan) op hoog vuur. Draai dan het vuur wat lager en fruit de sjalotten en knoflook 5 minuten.
  • Voeg nu de laos, sambal, sereh en taotjo toe en fruit nog eens 5 minuten.
  • Doe er dan de spruitjes, salam, zout en gula djawa bij en roerbak ze in ca 10 beetgaar.
  • Roer nu de kokosmelk er door en laat het nog even stoven.
Ga jij dit recept maken? Deel het op Instagram!Roep me via @SilphyasKitchen en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Recepten direct in je inbox?

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

2 gedachten over “Sambal goreng spruitjes”

Plaats een reactie

Review