Wat te doen met een teveel aan uien die overgebleven zijn? Juist, dan maak je een heerlijke gekarameliseerde uientaart! Minder machtig dan de versie met room en eieren, wel net zo vullend door de tofu.

Het is een simpel recept, toch vergt het wel wat geduld. Uien karameliseer je namelijk niet even in tien minuten.

Uien karameliseren

De uien moeten eerst zacht worden en dat proces kun je versnellen door ze even in de pan te te laten sudderen onder een deksel.

Vervolgens haal je de deksel weg en blijf je de uien net zo lang bakken tot de suikers uit de uien vrijkomen. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen. Je kunt ook dit proces weer wat versnellen door wat suiker toe te voegen, maar ik voeg liever geen suiker toe. Ik neem dus wat langer de tijd.

Aan het einde van het proces kun je de aanbaksels (suiker) van de bodem loskrijgen daar af te blussen met wat balsamico azijn, water of bouillon. Juist in die aanbaksels zit heel veel smaak, die wil je niet verloren laten gaan.

gekarameliseerde uientaart

Gekarameliseerde uientaart

Prep: 10 minuten
Kook: 30 minuten
Oven: 20 minuten
Totaal: 1 uur
Bevat:
gluten
Vrij van:
steenvrucht
pinda
sesamzaadjes
Vervangbaar:
soja
Porties (aanpasbaar):8

Ingrediënten

  • 700 gram uien
  • 1 klont boter (Vioblock)
  • 1 pak hartige taartdeeg
  • 1 el ketjap manis
  • 200 gram tofu
  • 2 tl mosterd
  • 1 el edelgistvlokken
  • 1 tl Italiaanse kruidenmix, eventueel te vervangen door een mix van oregano, tijm, basilicum
  • 1 el sojamelk, eventueel te vervangen door een ongezoete plantaardige melk naar keuze
  • peper en zout, naar smaak
  • parmebaas, optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op boven- en onderwarmte200 °C
  • Karameliseer 700 gram uien door ze 10 minuten op laag vuur te bakken met een deksel op de pan. Je kunt er 1 klont boter (Vioblock) bij doen, dan wordt het nóg lekkerder. Verwijder dan de deksel, voeg 1 el ketjap manis toe en ga verder met het karameliseren. Dit neemt zeker 30 minuten in beslag.
  • Doe ondertussen 200 gram tofu, 2 tl mosterd, 1 el edelgistvlokken, 1 el sojamelk en 1 tl Italiaanse kruidenmix in de keukenmachine of blender en mix alles goed door elkaar. Schep dit bij het uienmengsel en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Bekleed de quichevorm met 1 pak hartige taartdeeg en prik gaatjes in de bodem met een vork. Verdeel het uienmengsel gelijkmatig over de bodem.
  • Schuif de taart 20 minuten in de oven. Strooi eventueel vlak voor het serveren wat parmebaas over de taart.

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 197kcal | Koolhydraten: 19gr | Eiwit: 6.6gr | Vet: 9.4gr | Waarvan verzadigd: 4.1gr | Zout: 0.47gr | Vezels: 3.4gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

De voedingswaarden zijn berekend over 1 portie en gemaakt met behulp van MijnEetmeter

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Doe meer met tofu

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling