Kanda bhaji (Indiase snack van ui)

kanda bhaji

Zo’n beetje ieder Indiaas restaurant heeft dit gerecht wel op het menu staan als voorgerecht: kanda bhaji. Alhoewel het overal net even anders wordt geschreven of genoemd. Tijdens mijn laatste diner bij een Indiaas restaurant, in Remich (Luxemburg), kreeg ik de groenten variant van dit gerecht. En ook dat was vreselijk lekker!

Wat is kanda bhaji

Kanda” betekent ui in het Hindi en “bhaji” verwijst naar een gefrituurd deeg. Het gerecht is van nature glutenvrij en plantaardig, mooi meegnomen dus. Deze lekkernij is een zeer populaire streetfood, maar wordt ook in huiselijke kring vaak gemaakt en geserveerd tijdens feestelijkheden.

Kanda Bhaji wordt vaak geserveerd met zoete chutneys of sauzen zoals muntsaus, tamarindesaus of yoghurtsaus. Kanda bhaji kan namelijk flink pittig zijn en dan is het contract met zoet of fris erg aangenaam. Het wordt meestal warm gegeten – alhoewel koud ook prima kan – en schijnt bijzonder lekker te zijn als snack bij thee.

kanda bhaji

De ingrediënten

Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk de ui. Maar zonder de smaakmakers als komijnzaad, kurkuma, chilipoeder, gember, knoflook en koriander is het maar saai natuurlijk. Met besan (kikkererwtenmeel) worden de uien gecoat. Dat gebeurt door de uien goed en krachtig te kneden zodat er vocht vrijkomt. Dat vocht vormt samen met het meel dan voor een soort deeg. En dan natuurlijk nog een plantaardige olie om de bhaji’s te frituren.

Ik gebruikte geen knoflook maar voegde nog wel een beetje groente toe. Er lag nog een stuk courgette wat ik raspte en uitkneep zodat het overtollige vocht niet in het mengsel kwam. Dat was een goede zet!

kanda bhaji

Kanda bhaji

Prep: 10 minuten
Kook: 15 minuten
Totaal: 25 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ingrediënten

  • 2 kleine rode uien, flinterdunne ringen
  • ¼ cup kikkererwtenmeel
  • ¼ tl gember
  • 1 tl chilipoeder
  • ¼ tl kurkuma
  • ¼ tl gemalen komijnzaad
  • plukje koriander, fijn gesneden
  • olie

Instructies

  • Snijd de uien in flinterdunne ringen en leg ze in een schaal. Kneed de uienringen helemaal los, er mag flink gekneed worden. Voeg dan de specerijen toe en kneed nogmaals goed door. Dek de schaal af en zet het minimaal 30 minuten opzij.
  • Voeg dan de helft van het kikkererwtenmeel toe en kneed het goed door elkaar. Je hoeft geen water toe te voegen, het meel moet worden opgenomen door het vocht dat uit de uien komt.
  • Voeg beetje bij beetje de rest van het meel toe, het moet een dik mengsel worden. Te veel meel zorgt ervoor dat de bhaji’s niet krokant worden.
  • Snijd de koriander fijn en spatel dat door het mengsel.
  • Verhit de olie in een pan en gebruik een vork of lepel om een ‘plukje’ van het mengsel in de hete olie te laten glijden. Ga zo door tot alles op is.
  • Als ze goudbruin en krokant zijn haal je ze uit de pan en leg je de bhaji’s op wat keukenpapier om het overtollige vet te absorberen.

Notities

Ik had nog een stuk courgette over wat ik fijn raspte, uitkneep en ook door het mengsel kneedde. Uiteraard was dit geïnspireerd door de groenten bhaji’s die ik kreeg bij een Indiaas restaurant in Luxemburg.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept
kanda bhaji

Smaakt dit naar meer?

Dan wil je misschien ook wel de volgende recepten proberen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling