Surinaamse sambal

Toen dochterlief een paar maanden geleden aan kwam zetten met d’r vriend (die d’r vriendje nog niet was) was ik blij verrast. Wat een leuke jongen! Vriendelijk, voorkomend, zag er goed uit en ga zo maar door. Hij was op zijn beurt blij met ons omdat – en niet alleen daarom hoop ik – wij ook van pittig eten houden. Daarom ook dit recept van Surinaamse sambal.

Surinaamse sambal

Hij begon te vertellen over dat hij ooit zo’n heerlijke sambal had gegeten die loeiheet was, maar die hij nergens kan vinden. Dochterlief gaf hem een potje van mijn zelfgemaakte sambal. Hij was verrukt, want dit was DE sambal. Hij liet het gelijk aan zijn vrienden proeven en die waren ook laaiend enthousiast. Of ik maar even wat extra potten wilde maken… maar geen Madame Jeanette meer te vinden.

Gisteren kwam hij aanzetten met maar liefst 2,5 kilo adjuma’s, die verwant is aan de Madame Jeanette. Inmiddels heb ik de helft verwerkt tot sambal, de rest gaat de vriezer in, want zoveel potten had ik even niet op voorraad.

Vanmorgen liet ik hem de ‘oogst’ zien en hij was helemaal happy! Wilde ook gelijk weten hoe ik het nu had gemaakt.

Voorbereid zijn op het bereiden van de sambal

Hoe je het ook aan wilt gaan pakken doe handschoenen aan! De eerste keer dat ik deze sambal maakte had ik dat dus niet gedaan (DOM). Ik ben lensdragend… ik hoef denk ik niet uit te leggen dat mijn taalgebruik niet al te best was toen ik de lenzen uit wilde doen?

Meneer is tevreden, dochterlief is blij en ik ben ook blij want het zit er weer op. Het is een klusje van niets, maar je moet wel oppassen met inademen etc. Dat is mij de vorige keer wel goed duidelijk geworden, had de rest van de avond last van mijn luchtwegen.

surinaamse sambal

Surinaamse sambal van adjuma’s

Kook: 5 minuten
Porties (aanpasbaar):5 flinke potten

Ingrediënten

 • 1250 gram adjuma’s
 • 4 uien
 • 8 tenen knoflook
 • 4 el azijn
 • 4 el suiker
 • zonnebloemolie

Instructies

 • Zet de blender of keukenmachine maar vast klaar.
 • Haal de steeltjes van de pepers af, snijd de uien in stukken, halveer de tenen knoflook en doe alles in de keukenmachine.
 • Voeg beetje bij beetje wat olie toe, net zolang totdat de dikte goed is.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

2 gedachten over “Surinaamse sambal”

  • Hej Den, het zal wat minder heet zijn lijkt me. Maar de verhouding zal ook zoek zijn. Ik durf dus echt niet te zeggen of het dan nog steeds lekkere Surinaamse sambal is. Mocht je het gaan proberen, dan ben ik benieuwd naar het resultaat.

   Beantwoorden

Plaats een reactie