Bananencake (banana bread)

Zin in een simpele bananencake (banana bread) met maar weinig ingrediënten? Kijk dan niet verder! Deze cake is vrij van olie en is met een enkele aanpassing glutenvrij en notenvrij te maken. Het is de perfecte snack, maar ook een supersnel ontbijtje. Als je het nog even opwarmt en er een bolletje ijs bij serveert heb je een perfecte afsluiter van je avondmaal. Hoe veelzijdig is dit?!

Als je al wat hebt rondgeneusd op mijn website dan is het je vast opgevallen dat ik heel vaak havervlokken gebruik. Het is zo veelzijdig en kan gebruikt worden in ontbijtjes, cakes, taarten, koekjes en brood. Van nature is het glutenvrij, maar check voor de zekerheid het etiket als het voor jou van toepassing is. 

Door de havervlokken te vermalen in je blender of keukenmachine maak je in no time meel, zodat je bijvoorbeeld deze heerlijke bananencake kunt maken.

Mooie donkere cake, met hele stukken walnoot

Ingrediënten voor de bananencake

Exacte hoeveelheden en instructies vind je onderaan de pagina in het recept.

Je hebt maar weinig ingredienten nodig en zult het meeste wel in huis hebben. Zo niet, dan is het bij iedere lokale supermarkt wel te vinden. Dit heb je nodig:

  • Rijpe bananen – hoe rijper de bananen zijn, hoe zoeter de cake zal worden
  • Havervlokken – je maalt ze zelf tot meel, maar kunt ook kant en klaar meel gebruiken
  • Lijnzaad – voor mij een onmisbaar product om darmproblemen te voorkomen
  • Kaneel – gebruik meer of vervang het door bijvoorbeeld kardemom als je dat wil

Zo maak je de bananencake

bananencake
Stap 2
bananencake
Stap 3
bananencake
Stap 5
bananencake
Stap 7
  1. Verwarm de oven tot 180°C en vet een bakvorm in.
  2. Tover de havervlokken om tot meel door ze te vermalen in een keukenmachine of blender.
  3. Voeg de overige ingrediënten, behalve de walnoten als je ze gebruikt, toe en mix alles goed door elkaar.
  4. Als je de walnoten in het recept gebruikt schep ze dan nu door het beslag.
  5. Schep het beslag in de bakvorm en egaliseer de bovenkant met de achterkant van een lepel.
  6. Bak de cake in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar. Doe de satéprikker-check om er zeker van te zijn dat de cake gaar is.
  7. Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Het is makkelijker te snijden als het (volledig) is afgekoeld.

Hoe maak je het meel?

Je kunt het natuurlijk kant en klaar kopen, maar ik maak het liever zelf. Havervlokken heb ik altijd in huis, op deze manier heb ik het altijd vers en in de juiste hoeveelheid. Het is supersnel gemaakt en waarschijnlijk een heel stuk goedkoper dan de supermarkt variant. 

Als je een blender, keukenmachine of koffiemolen hebt dan kost het je hooguit 2 minuten om meel te maken van je havervlokken. Het hangt allemaal een beetje af van de motorkracht van je machine. Doe simpelweg de havervlokken in de machine en maal tot de gewenste structuur. Voor onderstaand recept heb ik niet superfijn gemalen. Het mag best een beetje grof zijn.

Heb je het kant en klare product in huis? Ook prima, dan sla je gewoon stap twee van de instructies over en gebruik je jouw meel.

bananencake
Gebakken met verse aardbeien en plantaardige slagroom

Tip: gebruik erg rijpe bananen voor het beste resultaat

Bananen die nog niet rijp genoeg zijn, zijn te hard en niet echt geschikt voor een lekkere bananencake. Bovendien zijn ze (nog) niet zoet genoeg.

Als ik té veel rijpe bananen heb, dan pel ik ze en vries ik ze in. Soms in dikke plakken, maar meestal halveer ik ze. Op deze manier kan ik ze makkelijk verwerken in smoothies of als ik weer eens trek heb in een baksel.

Je kunt de bananen heel erg fijn prakken, tot het bijna vloeibaar is geworden, voordat je ze toevoegt aan de keukenmachine, maar ik vind het niet erg als er nog wat stukjes in de cake zitten.

Veelgestelde vragen en vervangers

Hoe bewaar ik de bananencake?

Je kunt de bananencake het beste bewaren in een luchtdicht afgesloten trommel. Ik gebruik de 365+ serie voorraaddozen van de Ikea hiervoor. Op deze manier kun je het op kamertemperatuur 2 dagen bewaren, in de koelkast een week en in de vriezer tot wel 6 maanden.

Gescheiden door bakpapier, klaar om in te vriezen

De smaak van de bananencake

Persoonlijk vind ik de smaak zoet genoeg en laat ik zoetstof net zo makkelijk achterwege. Maar dat is dan dus wel wanneer de bananen echt overrijp zijn. Wanneer de bananenschil bruine vlekken heeft heb je te maken met echt rijpe bananen.

Er zijn mensen – zoals mijn schoondochter – die gruwelen van kaneel. In dat geval kun je de kaneel ook achterwege laten natuurlijk. Of zelfs andere specerijen gebruiken die je lekker vindt. Bijvoorbeeld kardemom om maar iets te noemen.

Bananencake serveren

De bananencake is zowel koud als warm superlekker. Warm een plakje op in de magnetron of oven. Ideeën om te genieten van een plakje bananencake vind je hieronder.

  • zo uit het vuistje zonder toevoeging, lekker als je tussendoor even trek hebt
  • als ontbijt: bak of rooster een plak en smeer er wat jam of hazelnootpasta op – of gewoon allebei!
  • als dessert: met een bolletje ijs of vers fruit
  • bij de koffie: met een lekkere toef slagroom (de plantaardige topping van Albert Heijn is heel erg lekker)
bananencake
Een lekkere toef slagroom, maar niet te vaak…

Kan ik gewone bloem gebruiken?

Ik heb deze bananencake alleen nog maar gemaakt met havermeel. Ik durf dus niet te zeggen of gewone witte bloem of volkoren meel hetzelfde resultaat zal geven. Maar ik denk dat volkoren meel beter in de buurt komt dan gewone bloem. 

Kan ik de kokossuiker vervangen?

Heb je geen kokossuiker in huis, of vind je het simpelweg te duur? Dan kun je als alternatief ook prima kristalsuiker gebruiken. Maar ook dadels, agave siroop of esdoorn siroop zijn een prima zoetstof voor dit baksel.

Wat is lijnzaad en wat doet het voor je lijf?

Lijnzaad is het zaad van de vlasplant, het zijn bruine of gele zaadjes. Je kunt ze gewoon bij de supermarkt kopen in hele of gemalen vorm. Ook is er een lijnzaadolie te koop.

Het beste koop je hele zaadjes en vermaal je ze – in kleine hoeveelheden – zelf in een blender of hakmolentje. Gebroken lijnzaad oxideert namelijk snel. Je ziet of ruikt dat niet, maar het is dan een soort van bedorven. Dat is niet goed voor je. Bewaar het gemalen zaad in een afgesloten potje in de koelkast.

lijnzaad

De voordelen van lijnzaad zijn legio. Zo is het rijk aan alfa-linoleenzuur (ALA), een essentieel omega-3 vetzuur. Dit wordt weer deels omgezet naar de vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren zijn krachtige ontstekingsremmers. Lijnzaad heeft ook een positief effect op het immuunsysteem. Daarnaast zijn er ook nog aanwijzingen dat lijnzaad een cholesterol- en bloeddrukverlagende werking heeft.

Gebruik je vaker lijnzaad, dan weet je vast wel dat je daarbij ook flink water moet drinken. Lijnzaad is ontzettend vezelrijk en zorgt dus ook voor een goede stoelgang, mits er genoeg bij gedronken wordt. Anders heeft het het tegenovergestelde effect natuurlijk.

bananencake

Bananencake

Prep: 5 min
Kook: 50 min
Totaal: 55 min
Porties: 1 cake (ca. 14 plakken)
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Van overrijpe bananen kun je een heerlijke cake maken die je als tussendoortje of ontbijt kunt verorberen.

Ingrediënten

  • 4 bananen rijp
  • ¾ cup lijnzaad (80 gram)
  • 2 cups havervlokken (240 gram)
  • 2,5 tl bakpoeder (half zakje)
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl zout
  • ¼ cup melk (60 ml) ongezoet
  • 1 cup walnoten (110 gram)

Optioneel

  • kokossuiker
  • kokosrasp

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Maal de havervlokken in de keukenmachine tot er een grof meel ontstaat, of fijn meel als je dat liever hebt.
  • Breek de bananen in kleine stukjes en voeg ze toe aan de keukenmachine, gevolgd door het bakpoeder, lijnzaad, kaneel, zout, melk en het eventuele kokossuiker. Meng tot je een dik beslag hebt, schep er vervolgens met een spatel walnoten door.
  • Vet een cakevorm in en bestrooi de bodem eventueel met wat kokosrasp. Je kunt ook bakpapier gebruiken.
  • Schep het beslag in de vorm en plaats de cake ongeveer 50 minuten in de oven.
  • Om te zien of de cake gaar is kun je de satéprikker-check doen: komt de prikker droog uit de cake dan is hij goed.
  • Laat de cake zeker 15 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt, laat hem dan nog iets verder afkoelen op een rekje. Op deze manier kun je de cake makkelijker snijden.

Sylvia’s tips

Bewaren – je kunt de bananencake in een luchtdichte trommel bewaren: 2 dagen op kamertemperatuur, 1 week in de koelkast of wel 6 maanden in de vriezer.
Kant en klaar meel – sla stap 2 van de instructies over en gebruik 240 gram van het meel dat je hebt.
Bananen – hoe rijper de bananen zijn hoe zoeter de cake zal worden.
Kokossuiker – je kunt ook twee dadels, agave siroop, esdoorn siroop of kristalsuiker gebruiken in plaats van de kokossuiker.
 
Ontbijt, Tussendoortje
Nederlands
Banana bread, Bananen recept, Bananencake
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Dit blog bevat affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 753 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review