Kruidige rijstebrij met appel en rozijnen

Hoe leuk is het om van restjes weer nieuwe gerechten te maken? Ik ben er in ieder geval dol op! Van restjes rijst maak je bijvoorbeeld de lekkerste toetjes of ontbijtjes! Deze kruidige rijstebrij met appel en rozijnen is daar een goed voorbeeld van.

rijstebrij

Recept kruidige rijstebrij

Waardering

Bereidingstijd 15 minuten
2 personen

Ingrediënten

  • 1 appel
  • 175 gram rijst (gekookt)
  • 40 gram rozijnen
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl nootmuskaat
  • 300 ml amandelmelk
  • 1 el boter
  • 1-2 el kokosrasp (of kokosvlokken)
  • el agave siroop (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwijder het klokhuis van de appel, schil hem eventueel. Snijd de appel vervolgens in kleine stukjes.
  • Verwarm in een pan de boter, kaneel, nootmuskaat, agavesiroop en appelstukjes totdat het begint te pruttelen.
  • Voeg dan de rijst, rozijnen en amandelmelk toe en breng het aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat het 15 minuten pruttelen, roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  • Rooster wat kokosrasp of -vlokken in een droge koekenpan.
  • Verdeel de rijstebrij over twee kommen en strooi er de geroosterde kokos over.
Ga jij dit recept maken? Deel het op Instagram!Roep me via @SilphyasKitchen en gebruik de hashtag #silphyaskitchen

Opmerking bij ingrediënten

  • Gekookte rijst – omdat ik mijn rijst altijd in de instant pot kook, heb ik meestal te veel rijst. De restjes zijn perfect om nieuwe gerechten mee te maken. Maar je kunt ook rijst koken volgens gebruiksaanwijzing en dat gebruiken.
  • Appel – de appel die je normaal gesproken eet is prima, of dit nou zoet of zuur is.
  • Rozijnen – gedroogd fruit heb ik altijd wel in huis.
  • Amandelmelk – als ik geen zelfgemaakte in huis heb gebruik ik het liefst ongezoete amandelmelk.
  • Specerijen – kaneel en nootmuskaat is een geweldige combinatie.
  • Zoetstof – agavesiroop of esdoornsiroop kun je hiervoor gebruiken, maar je kunt het ook achterwege laten.
  • Boter – AH verkoopt gezouten en ongezouten boter van het merk Violife (vioblock), de lekkerste!
rijstebrij

Variatie en vervanging van ingrediënten

Met dit recept kun je natuurlijk prima variëren, het is slechts een richtlijn. Wil je de rijstebrij wat natter? Voeg wat meer melk toe! Hou je niet van kokos? Heb je geen rozijnen in huis? Ik laat je graag zien wat er nog meer mogelijk is.

Amandelmelk kun je prima vervangen door ieder andere (plantaardige) melk die je wel in huis hebt.
Rozijnen zijn heerlijk, maar als je ze niet in huis hebt kun je ook ander gedroogd fruit gebruiken: denk aan abrikozen of vijgen.
Kokos kun je ook vervangen door fijngestampte noten.
Appel is prima te vervangen door peer. Vervang dan gelijk de nootmuskaat door kardemom. Dat is heerlijk met peren.
Siroop van bijvoorbeeld agave of esdoorn is heerlijk, maar je kunt ook bruine suiker of kokosbloesemsuiker gebruiken. En ben je niet zo van het zoete? Laat het dan in zijn geheel achterwege.

Meer ontbijtsuggesties

Recepten direct in je inbox?

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Plaats een reactie

Review