Broccoli met rode linzen

Broccoli met rode linzen is een heerlijk recept wat ook nog eens lekker vlug klaar is. Met een half uur staat je avondeten op tafel en je hebt er eigenlijk geen omkijken naar. Dat vind ik echt het grootste voordeel van de InstantPot.

Zie je het wel zitten om linzen te eten, maar vind je de combinatie met broccoli niks? Ik geef toe dat ik het ook een beetje rare combinatie vond. Laat de broccoli lekker achterwege, voeg een teentje knoflook toe en gebruik wat meer water of bouillon. De linzen geven dan meer een stoofpotje-gevoel.

Recept broccoli met rode linzen

broccoli met rode linzen

Broccoli met rode linzen

Kook: 15 minuten
NPR: 10 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ook nodig

Ingrediënten

 • 200 gram linzen, rood
 • 1 ui
 • 1 Spaanse peper
 • 1 tl garam massala, of kerrie
 • 1 el olie
 • 2 el kokosmelk
 • ½ blik tomatenblokjes
 • 240 ml water, of bouillon
 • 500 gram broccoli

Instructies

 • Snipper de ui en snijd de peper in ringetjes of kleine stukjes. Was de broccoli en snijd de roosjes los. Ook de steeltjes kun je in stukjes snijden en eten.
 • Zet de IP op stand sautĂ©. Zodra het display HOT weergeeft doe je de olie in de pan en fruit je de ui. Als de ui glazig is voeg je de kruiden en peper toe, bak dit even mee.
 • Voeg nu de overige ingrediĂ«nten, behalve de broccoli en water, toe. Roer even door en giet het water erover. Druk op cancel om de sautĂ© functie uit te zetten.
 • Plaats de deksel op de pan en zet hem op stand sealing. Zet de pan nu op pressure cook voor 5 minuten. Zodra je een piep hoort is hij op stoom en gaat de tijd teruglopen. Na vijf minuten is het klaar en laat je de stoom via de natuurlijke weg (NPR) ontsnappen.
 • Kook nu de broccoli beetgaar.
 • Na tien minuten draai je het ventiel open van de IP helemaal open en zijn de linzen klaar. Serveer met de broccoli.

Notities

Achteraf gezien was dit voor ons te veel. De volgende dag heb ik de overgebleven linzen verdeeld over twee volkoren wraps. Dat was een heerlijke lunch!

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Tips en uitleg

Gedroogde linzen hoeven niet geweekt te worden als je ze in de IP klaarmaakt. Sterker nog, ik spoel ze niet eens.

Sauté is de stand waarmee je uitjes kunt fruiten, vlees even aan kunt braden en nog meer van dat soort lekkers. Erg handige functie. Wacht echter pas met het toevoegen van olie of boter tot het display HOT zegt.

NPR is natural pressure release. Dat houdt in dat je de IP voor een bepaalde tijd zijn gang laat gaan om de lucht op een natuurlijk manier weg te werken. QR is quick release en betekent dus dat je het ventiel zelf opendraait zodra het wekkertje is gegaan. In alle gevallen geldt dat de stoom kokend heet is! Ga er dus niet met je gezicht boven hangen om te kijken of je het goed doet. Zet de IP liefst ook niet onder je kastjes. Of doe het wel, maar maak dan daarna de boel goed droog.

Burn is een melding die je niet wilt zien. Bij geen enkele bereiding. Toch kan het gebeuren dat je te weinig vocht bij een gerecht hebt gedaan. Of erger: je bent het helemaal vergeten. Raak niet in paniek. Zet de machine uit. Draai het ventiel open en zodra het dopje naar beneden valt draai je de deksel open. Meestal valt de schade mee en kun je gewoon flink vocht toevoegen en de IP weer aanzetten. Mocht het echt aan de bodem zijn aangekoekt dan zit er niets anders op dan te redden wat er te redden valt en de pan af te wassen. Maar dit zal in de praktijk erg weinig voorkomen.

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie