Broccoli met rode linzen

Broccoli met rode linzen is een heerlijk recept wat ook nog eens lekker vlug klaar is. Met een half uur staat je avondeten op tafel en je hebt er eigenlijk geen omkijken naar. Dat vind ik echt het grote voordeel van de InstantPot. Zie je het wel zitten om linzen te eten, maar vind je de combinatie met broccoli niks? Ik geef toe dat ik het ook een beetje rare combinatie vond. Laat de broccoli lekker achterwege, voeg een teentje knoflook toe en gebruik wat meer water of bouillon. De linzen geven dan meer een stoofpotje-gevoel. Het is een vegetarisch recept, maar gehaktballetjes of stukjes kip gaan hier echt prima bij!

Sterker nog, uit luiheid heb ik een zak met diepvries gehaktballetjes gekocht om te kijken of het wat is voor ‘noodgevallen’. Deze heb ik al een keer in bevroren toestand bij de linzen in de IP gegooid en dat ging geweldig. Prima combi.

Tips en uitleg

Gedroogde linzen hoeven niet geweekt te worden als je ze in de IP klaarmaakt. Sterker nog, ik spoel ze niet eens.

Saute is de stand waarmee je uitjes kunt fruiten, vlees even aan kunt braden en nog meer van dat soort lekkers. Erg handige functie. Wacht echter pas met het toevoegen van olie of boter tot het display HOT zegt.

NPR is natural pressure release. Dat houdt in dat je de IP voor een bepaalde tijd zijn gang laat gaan om de lucht op een natuurlijk manier weg te werken. QR is quick release en betekent dus dat je het ventiel zelf opendraait zodra het wekkertje is gegaan. In alle gevallen geldt dat de stoom kokend heet is! Ga er dus niet met je gezicht boven hangen om te kijken of je het goed doet. Zet de IP liefst ook niet onder je kastjes. Of doe het wel, maar maak dan daarna de boel goed droog.

Burn is een melding die je niet wilt zien. Bij geen enkele bereiding. Toch kan het gebeuren dat je te weinig vocht bij een gerecht hebt gedaan. Of erger: je bent het helemaal vergeten. Raak niet in paniek. Zet de machine uit. Draai het ventiel open en zodra het dopje naar beneden valt draai je de deksel open. Meestal valt de schade mee en kun je gewoon flink vocht toevoegen en de IP weer aanzetten. Mocht het echt aan de bodem zijn aangekoekt dan zit er niets anders op dan te redden wat er te redden valt en de pan af te wassen. Maar dit zal in de praktijk erg weinig voorkomen.

Zodra ik denk dat er een burn-kans in zit gebruik ik een binnenpot en vermeld ik dat ook in het recept.

broccoli met rode linzen

Broccoli met rode linzen

Prep: 10 min
Kook: 5 min
NPR: 10 min
Totaal: 25 min
Porties: 2 personen
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin

Benodigdheden

Ingrediënten

 • 200 gr rode linzen
 • 1 ui
 • 1 spaanse peper
 • 1 tl garam massala of kerrie
 • 1 el olie
 • 2 el kokosmelk
 • ½ blik tomatenblokjes
 • 240 ml water of bouillon
 • 500 gr broccoli

Instructies

 • Snipper de ui en snijd de peper in ringetjes of kleine stukjes. Was de broccoli en snijd de roosjes los. Ook de steeltjes kun je in stukjes snijden en eten.
 • Zet de IP op stand saute. Zodra het display HOT weergeeft doe je de olie in de pan en fruit je de ui. Als de ui glazig is voeg je de kruiden en peper toe, bak dit even mee.
 • Voeg nu de overige ingrediënten, behalve de broccoli en water of bouillon, toe. Roer even door en giet het water of de bouillon erover. Druk op cancel om de saute functie uit te doen.
 • Plaats de deksel op de pan en zet hem op stand sealing. Zet de pan nu op pressure cook voor 5 minuten. Zodra je een piep hoort is hij op stoom en gaat de tijd teruglopen. Na vijf minuten is het klaar en laat je de stoom via de natuurlijke weg (NPR) ontsnappen.
 • Kook nu de broccoli beetgaar.
 • Na tien minuten draai je het ventiel open van de IP helemaal open en zijn de linzen klaar. Serveer met de broccoli.

Sylvia’s tips

Achteraf gezien was dit voor ons te veel. De volgende dag heb ik de overgebleven linzen verdeeld over twee volkoren wraps. Dat was een heerlijke lunch!
Diner
Nederlands
Instant pot recept, Linzen recept
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen
close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 791 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review