Broodje pulled Jackfruit

Een dagje geen vlees is absoluut geen straf met een broodje “pulled jackfruit”. Maar wat is het eigenlijk? Ik leg het je uit.

jackfruit

Een broodje pulled jackfruit is het overheerlijke vegetarische alternatief voor een broodje pulled pork. Maar wat jackfruit precies is, waar het vandaan komt en hoe je het kunt bereiden lees je hier.

Wat is jackfruit en waar komt het vandaan

De nangka – of jackfruit – is een groenblijvende boom uit de moerbeifamilie en komt oorspronkelijk uit India. Hij kan wel 30 meter hoog worden. De enorme vruchten groeien aan de stam. De vruchten zijn exotisch en zoet en kunnen wel 40 kilo wegen. Vanwege de structuur van het vruchtvlees wordt het aangeprezen als vleesvervanger.

Jackfruit is rijk aan de vitamines A, B6 en C maar ook aan kalium, calcium en ijzer.

FOTO: PIXABAY

Wanneer kun je jackfruit eten

Zowel de jonge onrijpe als de rijpe jackfruit zijn eetbaar. Jonge onrijpe jackfruit is vlezig van structuur en heeft niet veel smaak. Daarom wordt dit veelal gebruikt in curries en hartige gerechten zoals een broodje “pulled jackfruit”. De rijpe gele jackfruit is zoet en zacht. Deze wordt dan ook voornamelijk gebruikt in zoete gerechten als smoothies, ijs of desserts.

Waar kun je jackfruit kopen

Toko’s verkopen soms rijpe jackfruit, soms bevroren. In Nederland vind je het voornamelijk in blik. Daarbij kun je twee soorten onderscheiden: op siroop en op zout water (brine). Maak je een broodje pulled jackfruit? Gebruik dan de variant op zout water, deze is onrijp en heeft daardoor een vlezige structuur. Bovendien is de vrucht neutraal van smaak waardoor je er alle kanten mee uit kunt.

Fun fact

Het hout van de boom wordt gebruikt voor het maken van de instrumenten van een gamelanorkest. Gamelan is een traditionele muziekstijl in Indonesië.

JACKFRUIT

Hoe maak je een broodje pulled jackfruit

  • stort het jackfruit in een vergiet en spoel het af onder de kraan
  • trek met twee vorken het vruchtvlees uit elkaar
  • leg de pulled jackfruit in een schaal en voeg de kruiden en honing toe
  • laat dit even marineren en bak het dan in een koekenpan totdat het lekker knapperig is
  • maak ondertussen de salsa
  • serveer het op een heerlijke volkoren bol met pitten en zaden

Waar kun je jackfruit nog meer in verwerken

  • verwerken in tjendol
  • in smoothies
  • jackfruit ijs
  • jackfruit chips
  • jackfruit rendang
jackfruit

Broodje pulled jackfruit

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Dit is een geweldig alternatief voor het overbekende broodje pulled pork. Voor als je vegetarisch eet of eens een avondje geen vlees wil eten!
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

Voor de pulled jackfruit

  • 1 blik jackfruit
  • 2 el honing
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl cayennepeper
  • ½ tl knoflookpoeder

Voor de salsa

  • ½ ui (fijngesneden)
  • 2 zongedroogde tomaatjes (fijngesneden)
  • 2 el kappertjes
  • 1 teen knoflook (fijngesneden)
  • 1 citroen (sap)
  • 50 ml olijfolie
  • 1 rode peper (klein gesneden)

Instructies
 

Pulled jackfruit

  • Giet de vruchten in een vergiet en spoel het goed af onder de kraan.
  • Trek het vruchtvlees met twee vorken uit elkaar en schep het in een schaal.
    jackfruit
  • Voeg nu de kruiden en honing toe en meng het goed door elkaar. Laat dit even intrekken terwijl je de salsa maakt.

Voor de salsa

  • Snijd alle ingrediëenten fijn en verwijder eventueel de zaadlijst van de rode peper.
  • Voeg alle ingrediënten samen in een schaaltje en roer het goed door.
  • Als je klaar bent met de salsa bak je het jackfruit in een koekenpan totdat het lekker knapperig is.

Serveren

  • Serveer het jackfruit op een volkoren bol met zaden en pitten. Geef de salsa er apart bij. Geef er eventueel een salade bij.
Diner
Amerikaans
Broodje pulled jackfruit, Jackfruit, Jackfruit recept, Pulled jackfruit recept
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info