Broodje pulled Jackfruit

Een broodje pulled jackfruit is het overheerlijke plantaardige alternatief voor een broodje pulled pork. Maar wat jackfruit precies is, waar het vandaan komt en hoe je het kunt bereiden lees je hier.

Wat is jackfruit en waar komt het vandaan

De nangka – of jackfruit – is een groenblijvende boom uit de moerbeifamilie en komt oorspronkelijk uit India. Hij kan wel 30 meter hoog worden. De enorme vruchten groeien aan de stam. De vruchten zijn exotisch en zoet en kunnen wel 40 kilo wegen. Vanwege de structuur van het vruchtvlees wordt het aangeprezen als vleesvervanger.

Jackfruit is rijk aan de vitamines A, B6 en C maar ook aan kalium, calcium en ijzer.

FOTO: PIXABAY

Recept broodje pulled jackfruit

jackfruit

Broodje pulled jackfruit

Dit is een geweldig alternatief voor het overbekende broodje pulled pork. Voor als je vegetarisch eet of eens een avondje geen vlees wil eten!
Kook: 25 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ingrediënten

Voor de pulled jackfruit

  • 1 blik jackfruit
  • 2 el maple syrup
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl cayennepeper
  • ½ tl knoflookpoeder

Voor de salsa

  • ½ ui, fijn gesneden
  • 2 zongedroogde tomaatjes, fijn gesneden
  • 2 el kappertjes
  • 1 teen knoflook, fijn gesneden
  • 1 citroen, sap
  • 50 ml olijfolie
  • 1 rode peper, fijn gehakt

Instructies

Pulled jackfruit

  • Giet de vruchten in een vergiet en spoel het goed af onder de kraan.
  • Trek het vruchtvlees met twee vorken uit elkaar en schep het in een schaal.
  • Voeg nu de kruiden en honing toe en meng het goed door elkaar. Laat dit even intrekken terwijl je de salsa maakt.

Voor de salsa

  • Snijd alle ingrediëenten fijn en verwijder eventueel de zaadlijst van de rode peper.
  • Voeg alle ingrediënten samen in een schaaltje en roer het goed door.
  • Als je klaar bent met de salsa bak je het jackfruit in een koekenpan totdat het lekker knapperig is.

Serveren

  • Serveer het jackfruit op een volkoren bol met zaden en pitten. Geef de salsa er apart bij. Geef er eventueel een salade bij.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Wanneer kun je jackfruit eten

Zowel de jonge onrijpe als de rijpe jackfruit zijn eetbaar. Jonge onrijpe jackfruit is vlezig van structuur en heeft niet veel smaak. Daarom wordt dit veelal gebruikt in curries en hartige gerechten zoals een broodje “pulled jackfruit”. De rijpe gele jackfruit is zoet en zacht. Deze wordt dan ook voornamelijk gebruikt in zoete gerechten als smoothies, ijs of desserts.

Waar kun je jackfruit kopen

Toko’s verkopen soms rijpe jackfruit, soms bevroren. In Nederland vind je het voornamelijk in blik. Daarbij kun je twee soorten onderscheiden: op siroop en op zout water (brine). Maak je een broodje pulled jackfruit? Gebruik dan de variant op zout water, deze is onrijp en heeft daardoor een vlezige structuur. Bovendien is de vrucht neutraal van smaak waardoor je er alle kanten mee uit kunt.

Fun fact

Het hout van de boom wordt gebruikt voor het maken van de instrumenten van een gamelanorkest. Gamelan is een traditionele muziekstijl in Indonesië.

JACKFRUIT

Waar kun je jackfruit nog meer in verwerken

  • verwerken in tjendol
  • in smoothies
  • jackfruit ijs
  • jackfruit chips
  • jackfruit rendang

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie