Een broodje pulled jackfruit is het overheerlijke vegetarische alternatief voor een broodje pulled pork. Maar wat jackfruit precies is, waar het vandaan komt en hoe je het kunt bereiden lees je hier.
Wat is jackfruit en waar komt het vandaan
De nangka – of jackfruit – is een groenblijvende boom uit de moerbeifamilie en komt oorspronkelijk uit India. Hij kan wel 30 meter hoog worden. De enorme vruchten groeien aan de stam. De vruchten zijn exotisch en zoet en kunnen wel 40 kilo wegen. Vanwege de structuur van het vruchtvlees wordt het aangeprezen als vleesvervanger.
Jackfruit is rijk aan de vitamines A, B6 en C maar ook aan kalium, calcium en ijzer.

Wanneer kun je jackfruit eten
Zowel de jonge onrijpe als de rijpe jackfruit zijn eetbaar. Jonge onrijpe jackfruit is vlezig van structuur en heeft niet veel smaak. Daarom wordt dit veelal gebruikt in curries en hartige gerechten zoals een broodje “pulled jackfruit”. De rijpe gele jackfruit is zoet en zacht. Deze wordt dan ook voornamelijk gebruikt in zoete gerechten als smoothies, ijs of desserts.
Waar kun je jackfruit kopen
Toko’s verkopen soms rijpe jackfruit, soms bevroren. In Nederland vind je het voornamelijk in blik. Daarbij kun je twee soorten onderscheiden: op siroop en op zout water (brine). Maak je een broodje pulled jackfruit? Gebruik dan de variant op zout water, deze is onrijp en heeft daardoor een vlezige structuur. Bovendien is de vrucht neutraal van smaak waardoor je er alle kanten mee uit kunt.
Fun fact
Het hout van de boom wordt gebruikt voor het maken van de instrumenten van een gamelanorkest. Gamelan is een traditionele muziekstijl in Indonesië.

Hoe maak je een broodje pulled jackfruit
- stort het jackfruit in een vergiet en spoel het af onder de kraan
- trek met twee vorken het vruchtvlees uit elkaar
- leg de pulled jackfruit in een schaal en voeg de kruiden en honing toe
- laat dit even marineren en bak het dan in een koekenpan totdat het lekker knapperig is
- maak ondertussen de salsa
- serveer het op een heerlijke volkoren bol met pitten en zaden
Waar kun je jackfruit nog meer in verwerken
- verwerken in tjendol
- in smoothies
- jackfruit ijs
- jackfruit chips
- jackfruit rendang

Broodje pulled jackfruit
Ingrediënten
Voor de pulled jackfruit
- 1 blik jackfruit
- 2 el honing
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl cayennepeper
- ½ tl knoflookpoeder
Voor de salsa
- ½ ui (fijngesneden)
- 2 zongedroogde tomaatjes (fijngesneden)
- 2 el kappertjes
- 1 teen knoflook (fijngesneden)
- 1 citroen (sap)
- 50 ml olijfolie
- 1 rode peper (klein gesneden)
Aan de slag
Pulled jackfruit
- Giet de vruchten in een vergiet en spoel het goed af onder de kraan.
- Trek het vruchtvlees met twee vorken uit elkaar en schep het in een schaal.
- Voeg nu de kruiden en honing toe en meng het goed door elkaar. Laat dit even intrekken terwijl je de salsa maakt.
Voor de salsa
- Snijd alle ingrediëenten fijn en verwijder eventueel de zaadlijst van de rode peper.
- Voeg alle ingrediënten samen in een schaaltje en roer het goed door.
- Als je klaar bent met de salsa bak je het jackfruit in een koekenpan totdat het lekker knapperig is.
Serveren
- Serveer het jackfruit op een volkoren bol met zaden en pitten. Geef de salsa er apart bij. Geef er eventueel een salade bij.