Geroosterde wortelen

Wanneer ik vroeger (als klein meisje) een coltrui droeg, dan zei mijn moeder altijd “Heb je wortelen gegeten?”. Blijkbaar liep ik stijf rechtop. En nog iedere keer als ik wortelen eet moet ik daar aan denken, en glimlachen! Maar het is waar, zodra ik een coltrui droeg was ik blijkbaar bang om het te kreuken ofzo, of het kietelde… geen idee eigenlijk, maar ik durfde me amper te bewegen. Deze geroosterde wortelen zijn kleiner gesneden, dus ik zou me gewoon moeten kunnen bewegen 🙂

Goed voor de ogen

Het verhaal gaat vaak rond dat wortels goed zijn voor je ogen. Dat klopt! Dat heeft alles te maken met de vitamine A die je lichaam binnenkrijgt bij het eten van worteltjes. Vitamine A helpt je netvlies om licht om te zetten in signalen naar de hersenen. Door een tekort aan vitamine A kun je nachtblindheid of droge ogen krijgen. Je ogen hebben dus zeker vitamine A nodig. Je oogsterkte kun je echter niet verbeteren door alleen worteltjes te eten.

Wat te doen met wortelen

Je kunt ze op een koele en donkere plek – buiten de koelkast dus – wel een maand goed houden. Daarnaast zijn ze ook nog eens in te vriezen. Je moet ze dan eerst even blancheren. Maar het gaat wel ten koste van de smaak, en ze zijn zo’n beetje het hele jaar door te koop, dus waar zou je ze in willen vriezen…

Wortelen kun je koken, stoven, stomen, bakken, wokken, grillen en natuurlijk ook gewoon rauw eten. Worteltjes zijn als snack heerlijk, al dan niet met een sausje van yoghurt en knoflook of kruiden. Handig dus ook als je wilt lijnen en soms wat trek hebt. Ik heb een sapcentrifuge waarmee ik dan ook graag wortelsap mag maken. Beetje bieten en gember erbij en ik ben supergelukkig met mijn gezonde drankje. Maar verwerk ze ook eens in een lekkere soep, met pompoen bijvoorbeeld.

geroosterde wortelen

Geroosterde wortelen

Kook: 30 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ingrediënten

  • 500 gram wortelen
  • ½ tl paprikapoeder
  • ½ tl korianderzaad, gemalen
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl uienpoeder
  • 1 el kokosolie
  • ½ zak rucola
  • 1 ui, rood
  • handvol zaden & pitten of noten, optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃.
  • Was de wortelen en dep ze droog. Snijd de wortelen doormidden, vanaf het dunne gedeelte. Snijd het dikke gedeelte over de lengte in tweeën. Meng de kruiden in een schaaltje. Pel de ui en snijd hem in zeer dunne halve ringen.
  • Verwarm de kokosolie in je handen en smeer de wortelen er mee in. Strooi de kruiden over de wortelen en wrijf ze er goed mee in. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de wortelen er op.
  • Rooster de wortelen in ca. 20 minuten gaar.
  • Rooster ondertussen de zaden & pitten (of gemengde gehakte noten) in een droge koekenpan. Meng de rucola met de uienringen en strooi de zaden & pitten erover.
  • Lekker met een Beyond meat hamburger.

Persoonlijke notities

Voedingswaarden

Energie: 260kcal | Koolhydraten: 33gr | Eiwit: 6gr | Vet: 14gr | Waarvan verzadigd: 7gr | Waarvan onverzadigd: 4gr | Zout: 180gr | Vezels: 9gr
Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie