Romige tortellini met paddenstoelen

Dit gerecht is prachtig in al zijn eenvoud: romig, kruidig en rijk aan smaak door gebruik van shiitakes. Tortellini wordt vaak gekookt in bouillon geserveerd, maar mijn romige tortellini met paddenstoelen is minstens zo lekker!

Tortellini is een gevulde pasta die meestal wordt gemaakt van een mengsel van bloem, eieren en water. Het deeg wordt dun uitgerold en vervolgens in kleine vierkantjes gesneden. Deze vierkantjes worden gevuld met verschillende ingrediënten, zoals vlees, kaas, groenten of een combinatie daarvan. De vierkantjes worden vervolgens gevouwen en gevormd tot kleine ringvormige pastapakketjes. De tortellini die ik gebruikte bevatte natuurlijk géén eieren en de vulling was eekhoorntjesbrood.

Tortellini heeft een heerlijke smaak en is eigenlijk erg veelzijdig. Naast het bovengenoemde gebruik in bouillon kan het ook worden geserveerd met verschillende soorten saus. Denk aan tomatensaus, roomsaus, pesto of salieboter.

Nederlandse shiitake

Met ‘koop lokaal’ dreunend in het achterhoofd kocht ik Nederlandse shiitake. Shiitake-paddenstoelen komen van nature voor in Korea, China en Japan en worden dan ook veel gebruikt in de Aziatische keuken. Ze worden al eeuwenlang gewaardeerd vanwege hun smaak en geneeskrachtige eigenschappen. Zo zouden ze een gunstige werking hebben op de bloeddruk en cholesterol. Hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

Verse shiitake hebben een kenmerkende vlezige textuur en een diepe, rijke smaak die vaak wordt omschreven als aards, nootachtig en hartig. Gedroogde shiitakes hebben een geconcentreerdere smaak en worden vaak gebruikt om smaak te geven aan soepen, sauzen en roerbakgerechten. Maar voor dit recept gebruikte ik verse shiitakes. Voel je overigens vrij om paddenstoelen(mix) te gebruiken die jouw voorkeur heeft.

tortellini met paddenstoelen

Recept romige tortellini met paddenstoelen

tortellini met paddenstoelen

Romige tortellini met paddenstoelen

Prep: 5 minuten
Kook: 15 minuten
Totaal: 20 minuten
Porties (aanpasbaar):2 personen

Ingrediënten

  • 250 gram tortellini, paddenstoelen
  • 2 el olijfolie
  • 100 gram paddenstoelen, naar keuze
  • 3 stuks lente-ui
  • 1 teen knoflook
  • 120 ml kokoscrème
  • 50 ml kookvocht
  • 15 gram peterselie
  • peper en zout

Instructies

  • Kook de tortellini volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Wanneer je gaat afgieten, bewaar je 50 ml van het kookvocht voor gebruik verderop in het recept.
  • Snijd het witte gedeelte van de lente-uitjes in kleine stukjes en hak de knoflook fijn. Fruit dit in de olijfolie. Snijd ondertussen de paddenstoelen in dunne plakjes en bak dit mee zodra de uitjes en knoflook zacht zijn.
  • Schep nu de tortellini bij de paddenstoelen en bak het geheel nog een paar minuten. Blus af met de kokoscrème en het kookvocht. Breng op smaak met peper en zout.
  • Hak de peterselie fijn en strooi dit over het gerecht vlak voor het serveren.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Tortellini – voor dit recept gebruikte ik tortellini gevuld met porcini (eekhoorntjesbrood). Uiteraard kun je ook voor een andere vulling kiezen.
  • Paddenstoelen – gebruik paddenstoelen naar keuze, zoals bijvoorbeeld oesterzwammen of cantharellen. Ik gebruikte in dit recept shiitake.
  • Kokoscrème – dit is echt heel dik waardoor de pasta heerlijk romig wordt. Dit is verkrijgbaar bij de meeste toko’s, maar let op: crème is iets anders dan room! Gebruik je bijvoorbeeld kokosroom of kokosmelk, dan kun je het kookvocht achterwege laten.
  • Peterselie – voor dit recept gebruikte ik platte peterselie.

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie