Rodekool met appeltjes

Wat mij betreft is rodekool met appeltjes altijd een goed idee! Ik leg je uit hoe je dit gerecht maakt in de instant pot én op het gasfornuis.

rodekool met appeltjes

Rodekool is een groente waar mijn man niet direct warm voor loopt. Of eigenlijk liep hij daar niet warm voor. Tegenwoordig wordt hij heel blij bij het zien van een rodekool op het aanrecht. En terecht! Ik laat je graag zien hoe je met de instant pot in minder dan een half uur geweldig lekkere rodekool met appeltjes op tafel zet. Geen instant pot maar wel tijd? Lees dan ook verder, want ik vertel ook hoe je het op een gasfornuis maakt.

Rodekool weetjes

Rodekool is een van de oudste koolsoorten. Het is een tweejarige plant, waarbij in het eerste jaar de kool gevormd wordt en in het tweede jaar de plant gaat bloeien. Er zijn verschillende rassen, die onderling van kleur verschillen.

Eén ons rauwe rodekool bevat maar liefst 50 mg calcium en 60 mg vitamine C. Niet alleen lekker, ook nog erg gezond dus!

Ingrediënten voor de lekkerste rodekool met appeltjes

  • een stevige (biologische) rodekool
  • een middelgrote of twee kleine uien
  • twee appels, afhankelijk van je voorkeur zoet of zuur
  • rode wijnazijn en water
  • knoflook, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel
  • eventueel donker basterdsuiker (ik vind dat erg lekker)

Hoe bereid je rodekool met appeltjes in de instant pot

  1. Schoonmaken en fijn snijden Afhankelijk van wat er op het aanrecht staat gebruik ik de ene keer mijn Magimix keukenmachine (grove rasp) en de andere keer mijn KitchenAid (schaaftrommel). Maar een goed scherp mes of een mandoline is ook prima natuurlijk.
  2. Samenvoegen Doe alle ingrediënten in de binnenpan van je instant pot en roer alles goed door elkaar.
  3. Afsluiten en aanzetten Leg het deksel op de instant pot en zet het ventiel op sealing. Tien minuten op high pressure en je kunt aan tafel.
  4. Eventueel kun je de rodekool nu binden met bloem of er wat boter aan toevoegen. Dit doe ik echter nooit.

Bereiding op het gasfornuis

Rodekool verwerken zoals hierboven beschreven. Doe de kruiden en de rodekool in een grote pan. Voeg de azijn en 1,5 dl water toe. Breng het geheel aan de kook. Laat de rodekool met de deksel op de pan 1 uur zachtjes pruttelen. Schep het geheel af en toe om.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen, snijd de appels in plakjes en halveer deze plakjes. Schep de appels door de rodekool, plaats de deksel schuin op de pan en laat het geheel nog een half uurtje pruttelen. Schep af en toe om.

Erbij

Rodekool met appeltjes is een heerlijk bijgerecht met de kerstdagen. Heerlijk met pommes duchesse of ovengebakken aardappeltjes en een (herten) biefstukje met grand veneursaus.

Maar op een doordeweekse avond is het ook heerlijk. Bijvoorbeeld met aardappelpuree en een bal gehakt of draadjesvlees.

En dat vlees hoeft natuurlijk niet, ik geniet zonder vlees net zo goed van rodekool!

rodekool met appeltjes

Rodekool met appeltjes

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 1 rodekool
  • 1 ui
  • 2 appels
  • 1 teen knoflook
  • ¼ tl nootmuskaat
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ tl kruidnagel
  • 1 el bruine basterdsuiker (optioneel)
  • 3 el rode wijnazijn
  • ½ cup water
  • peper en zout

Instructies
 

  • Snijd de rodekool in kwarten, verwijder de buitenste bladeren en de harde kern in het midden van de kool.
  • Schil de appels en verwijder de klokhuizen.
  • Pel de ui.
  • Gebruik een scherp mes, mandoline, keukenmachine of KitchenAid om de rodekool, appeltjes en ui fijn te snijden.
  • Doe de rodekool, ui en appeltejs in de binnenpan van de instant pot. Doe alle kruiden en de bruine suiker erbij. Giet het water en de rode wijnazijn erover.
  • Breng op smaak met zout en peper en roer alles flink door elkaar.
  • Leg het deksel op de pan en zet het ventiel op sealing. Stel de machine in op high pressure voor 10 minuten.
  • Zodra de tien minuten voorbij zijn kun je direct de druk laten ontsnappen en de deksel verwijderen.
Diner
Nederlands
Rodekool met appeltjes, Rodekool recept
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info