Rodekool met appeltjes

Rodekool is een groente waar mijn man niet direct warm voor loopt. Of eigenlijk liep hij daar niet warm voor. Tegenwoordig wordt hij heel blij bij het zien van een rodekool op het aanrecht. En terecht! Ik laat je graag zien hoe je met de instant pot in minder dan een half uur geweldig lekkere rodekool met appeltjes op tafel zet. Geen instant pot maar wel tijd? Lees dan ook verder, want ik vertel ook hoe je het op een gasfornuis maakt.

Rodekool weetjes

Rodekool is een van de oudste koolsoorten. Het is een tweejarige plant, waarbij in het eerste jaar de kool gevormd wordt en in het tweede jaar de plant gaat bloeien. Er zijn verschillende rassen, die onderling van kleur verschillen.

Eén ons rauwe rodekool bevat maar liefst 50 mg calcium en 60 mg vitamine C. Niet alleen lekker, ook nog erg gezond dus! Rodekool van grond tot bord.

Recept rodekool met appeltjes

rodekool met appeltjes

Rodekool met appeltjes

Kook: 20 minuten
Porties (aanpasbaar):6 personen

Ingrediënten

  • 1 rodekool
  • 1 ui
  • 2 appels
  • 1 teen knoflook
  • ¼ tl nootmuskaat
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ tl kruidnagel
  • 1 el basterdsuiker, donkerbruin
  • 3 el rode wijnazijn
  • ½ cup water
  • peper en zout

Instructies

  • Snijd de rodekool in kwarten, verwijder de buitenste bladeren en de harde kern in het midden van de kool.
  • Schil de appels en verwijder de klokhuizen.
  • Pel de ui.
  • Gebruik een scherp mes, mandoline, keukenmachine of KitchenAid om de rodekool, appeltjes en ui fijn te snijden.
  • Doe de rodekool, ui en appeltejs in de binnenpan van de instant pot. Doe alle kruiden en de bruine suiker erbij. Giet het water en de rode wijnazijn erover.
  • Breng op smaak met zout en peper en roer alles flink door elkaar.
  • Leg het deksel op de pan en zet het ventiel op sealing. Stel de machine in op high pressure voor 10 minuten.
  • Zodra de tien minuten voorbij zijn kun je direct de druk laten ontsnappen en de deksel verwijderen.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Bereiding op het gasfornuis

Rodekool verwerken zoals hierboven beschreven. Doe de kruiden en de rodekool in een grote pan. Voeg de azijn en 1,5 dl water toe. Breng het geheel aan de kook. Laat de rodekool met de deksel op de pan 1 uur zachtjes pruttelen. Schep het geheel af en toe om.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen, snijd de appels in plakjes en halveer deze plakjes. Schep de appels door de rodekool, plaats de deksel schuin op de pan en laat het geheel nog een half uurtje pruttelen. Schep af en toe om.

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie