Romige pastinaaksoep

Volgens mij is pastinaak allang geen vergeten groente meer, ik zie het in bijna iedere supermarkt (weer) tegenwoordig. En dat vind ik een goed idee! Heerlijk als puree of als chips, maar deze keer maakte ik er een romige pastinaaksoep van.

Alweer een flinke tijd geleden stond ik in de rij bij de kassa en legde mijn boodschappen – waaronder dus pastinaak – op de band. Het waren er drie in een plastic zakje. Voor mij stond een moeder met haar dochter, ik schat een jaar of 7. Zij vroeg haar moeder wat dat was, wijzend naar de pastinaak. Ze vond het maar rare dingen. De moeder wist het antwoord niet…

Na mijn uitleg was de dochter nog nieuwsgieriger en de moeder beloofde het binnenkort te gaan maken. Ik ben benieuwd of ze dat nog heeft gedaan en wat ze er beiden van vonden.

pastinaaksoep

Recept romige pastinaaksoep

pastinaaksoep

Receptkaart | Romige pastinaaksoep

Deze heerlijk romige pastinaaksoep is lekker stevig en verwarmd je helemaal door de kruiden.
Kook: 15 minuten
Porties (aanpasbaar):4 – 6 personen

Ook nodig

Ingrediënten

  • 2 el olie
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 pastinaak
  • 2 aardappels
  • 1 appel
  • 2 preien
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 liter water
  • 1 tl kerrie
  • ½ tl gemalen komijnzaad
  • 200 ml kookroom

Instructies

  • Pel en snipper de ui, snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Maak ondertussen de groenten en appel schoon. Snijd de preien in dunne ringen, de pastinaak in plakken, de aardappel en de appel in blokjes.
  • Voeg de prei, pastinaak, aardappel en appel toe aan de ui en knoflook. Bak alles een paar minuten mee. Strooi er de kruiden over en bak nog een minuut mee.
  • Verkruimel de bouillonblokjes erboven en giet het water erbij. Breng de soep aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat de soep 15 minuten pruttelen.
  • Zet de staafmixer in de soep of pureer de soep met behulp van een blender of keukenmachine. Roer de kookroom door de soep en serveer direct.
  • Geef er vers gebakken brood(jes) bij.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Pastinaak – een, niet zo, vergeten groente, die gelukkig weer steeds vaker voorbijkomt.
  • Aardappel – de aardappel zorgt ervoor dat de soep lekker stevig is.
  • Appel – een grote, liefst beetje zurige appel.
  • Bouillon – zelfgemaakte bouillon of blokjes, net wat je voorkeur heeft (of wat je in huis hebt).
  • Kookroom – wil je sojavrij koken, neem dan een kookroom op haverbasis. Bijvoorbeeld van Oatly.
pastinaaksoep

Bewaren en extra tip

Dit recept is voor 4 tot 6 personen. Wij eten er dan dus ook drie dagen van. Twee porties vries ik in. Altijd makkelijk om in huis te hebben!

Bewaar de schillen en kontjes van groenten, stop ze in een diepvriesvak en bewaar ze in de vriezer. Tegen de tijd dat de zak goed gevuld is kun je daar een heerlijke groentebouillon van trekken. Kun je de volgende soep maken van zelfgemaakte groentebouillon.

Meer soeprecepten

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie