Zo maak je rösti

rösti

Wil je weleens wat anders dan gekookte of gebakken aardappelen? Probeer dan eens zelfgemaakte rösti. Rösti is het nationale gerecht van Zwitserland en kun je makkelijk zelf maken.

Wat is rösti eigenlijk

Rösti werd van oorsprong als ontbijt gegeten. Het is een aardappelpannenkoek gemaakt van geraspte aardappelen. Het werd in reuzel gebakken in een ronde koekenpan. Maar je kunt het ook in de oven bakken.

Ingrediënten

Daar kunnen we natuurlijk heel kort over zijn: aardappelen! Daarnaast gebruikte ik ui en kastanje champignons.

Meer mogelijke toevoegingen:

  • spekjes
  • kaas
  • appel
  • courgette
  • doperwten
  • wortel
  • etc.

Gebruik je kruimige aardappelen dan is de structuur wat zachter dan wanneer je vastkokende aardappelen gebruikt. Maar beide aardappelen zijn prima geschikt!

Hoe maak je rösti

  1. Schil de aardappelen en rasp ze. Spoel de aardappelen niet af! Het aardappelzetmeel zorgt voor de binding tijdens het bakken.
  2. Optioneel: voeg overige ingrediënten en specerijen toe.
  3. Mixen: mix alles goed door elkaar.

In de oven:
Vet een ovenschaal in en schep hierin het mengsel. Druk het overal goed aan zodat de rösti gelijkmatig is verdeeld en overal en dik is. Zet in een voorverwarmde oven van 180℃. Na een half uur even kijken of de rösti al gaar is, dit doe je door er met een vork in te prikken. Voelt het nog hard aan, dan moet het nog wat langer.

In de koekenpan:
Vet een koekenpan in en schep het aardappelmengsel erin. Druk het goed aan en bak de rösti op laag vuur tot de onderkant goudbruin is. Keer het geheel dan om en bak tot ook die kant goudbruin is en de rösti gaar is.

Tips

Je kunt een grote of meerdere kleine rösti’s maken. Een grote rösti draai je makkelijker om door er een bord of andere koekenpan overheen te doen en het geheel om te draaien. Wil je meerdere kleine rösti’s maken? Gebruik dan eventueel metalen kookringen, zodat iedere rösti even groot is.

Ik gebruikte avocado olie omdat dat goed bestand is tegen hoge temperaturen en langdurige hitte. Je kunt ook ghee gebruiken, gekocht in de winkel of zelfgemaakt.

rösti

Rösti met champignons en ui

5 van 1 stem
Auteur: Sylvia
Dit van oorspronge Zwitserse ontbijt is een heerlijk bijgerecht waar je naar hartenlust mee kunt variëren.
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Porties: 2 personen

Keukenspullen

Ingrediënten

  • 4 grote aardappelen
  • 1 ui
  • 3 grote kastanje champignons
  • peper en zout
  • avocado olie

Instructies
 

  • Snijd de ui fijn en hak de champignons in piepkleine stukjes. Doe dit in een grote kom.
  • Schil de aardappelen en rasp ze grof. Dep eventueel met wat keukenpapier maar niet afspoelen!
  • Voeg de aardappelen en kruiden toe aan de ui en champignons en mix het geheel goed.
  • Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en schep het aardappelmengsel erin. Druk het goed aan met een spatel of achterkant van een lepel.
  • Bak de rösti op middelhoog-laag vuur tot de onderkant goudbruin is. Keer het geheel nu om en bak aan de andere kant tot ook die kant goudbruin is. De rösti is gaar als je er met een vork in kunt prikken en hij zacht aanvoelt.
Bijgerecht, Diner
Zwitsers
Aardappel recept, Rösti
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info