Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois is een van oorsprong Frans gerecht, om precies te zijn uit het graafschap Dauphiné in het zuidoosten van Frankrijk. Het traditionele gerecht bestaat uit aardappel, room, boter en knoflook. Mijn gerecht is volledig vegan en eigenlijk veel lekkerder!

Oordeel van een niet vegan

Mijn man is bijna zijn hele leven op vakantie geweest naar Frankrijk, spreekt de taal vloeiend en nog zo wat dingen. Daarnaast is hij een heel groot liefhebber van gratin Dauphinois. Het was dan ook best even spannend om hem deze vegan versie voor te zetten. Hij vond hem geweldig! En of we deze maar vaker gaan eten? Ja hoor!

gratin dauphinois

Gratin Dauphinois

Kook: 1 uur 15 minuten

Ook nodig

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 cup kokosmelk, ongezoet
  • ¾ cup amandelmelk, ongezoet
  • 1 grote ui
  • 6 tenen knoflook
  • 2 el arrowroot of maïzena
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 el kokosolie of 3 el water
  • 1 blokje groentebouillon
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven tot 220°C.
  • Snijd de aardappel in dunne plakjes, ca. 3 mm. Ik gebruikte de keukenmachine, maar een mandoline of scherp mes kan ook.
  • Leg de aardappelschijfjes in de ovenschaal, dakpansgewijs.
  • Snijd de uien fijn en hak de knoflook fijn. Doe de olie (of water) samen met de uien en knoflook in een ruime pan. Fruit dit op middelhoog vuur tot de uien zacht en glazig worden, ongeveer 6 minuten.
  • Meng ondertussen in een grote kom de melk en de arrowroot. Mix stevig zodat de arrowroot volledig is opgenomen in de melk.
  • Zodra de uien zacht en glazig zijn voeg je het melkmengsel, samen met de edelgist, het groentenbouillonblokje en peper en zout toe. Breng dit aan de kook en draai dan het vuur laag.
  • Kook nog 5 minuten tot de saus wat is ingedikt. Blijf regelmatig roeren!
  • Giet de saus over de aardappelen. Schud wat met de pan zodat de saus gelijkmatig verdeeld wordt.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats het 30 minuten in de oven.
  • Verwijder na 30 minuten de folie en bak nogmaals 30 minuten..
  • Het gerecht is klaar als de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Notities

Aardappelen en ovens kunnen verschillen. 
Het is mij ook al overkomen dat het in totaal anderhalf uur in de oven stond. Blijf dus goed opletten en ga niet blind af op deze tijden.

Persoonlijke notities

Beoordeel dit recept Bewaaar recept

Opmerking bij de ingrediënten

  • Kokosmelk – gebruik een ongezoete “volvette” kokosmelk. Deze zijn te vinden in de toko of in de supermarkt bij de Oosterse afdeling. Neem zeker geen kokosmelk in een ‘melkpak’, dat is te dun voor dit gerecht!
  • Amandelmelk – vervang deze door een andere ongezoete variant bij een noten allergie.
  • Knoflook – niet zo’n fan van knoflook? Gebruik gerust wat minder tenen knoflook.
  • Edelgist – zorgt voor een hartige kaasachtige smaak.

Wat eet je erbij?

Dit aardappelgerecht is heerlijk als hapje bij de borrel (denk Spaanse tortilla), of bij een salade. Wij aten er een mix van gestoomde groenten bij: doperwten, wortel, bloemkool en broccoli.

Meer aardappelgerechten

Dit blog bevat mogelijk affiliate links. Dat betekent dat ik een klein bedrag verdien als jij een product bestelt via een van die links. Het kost jou niets extra, maar je helpt mij om deze website te kunnen bekostigen. Dank je wel dus daarvoor!

Deel dit bericht met je vrienden ❤️

Plaats een reactie