Gratin Dauphinois

Met een paar aanpassingen is de traditionele gratin Dauphinois omgetoverd tot een vegan gerecht.

gratin dauphinois

Gratin Dauphinois is een van oorsprong Frans gerecht, om precies te zijn uit het graafschap Dauphiné in het zuidoosten van Frankrijk. Het traditionele gerecht bestaat uit aardappel, room, boter en knoflook. Mijn gerecht is volledig vegan en eigenlijk veel lekkerder!

Ingrediënten voor gratin Dauphinois

  • Aardappelen: ik gebruikte een iets kruimige aardappel en schilde ze voor gebruik. Je kunt er ook voor kiezen om de aardappelen goed te boenen en de schil erom te laten.
  • Kokosmelk: gebruik een ongezoete “volvette” kokosmelk.
  • Amandelmelk: neem een ongezoete plantaardige melk zonder smaakje als vanille. Je kunt ook een andere plantaardige melk nemen.
  • Ui: gebruik een flinke ui!
  • Knoflook: misschien vind je zes tenen knoflook wat veel, pas dat dan gerust aan.
  • Edelgist: edelgist staat erom bekend een hartige, kazige smaak te hebben. Het geeft de saus net een tikkie extra.
  • Arrowroot: arrowroot wordt gebruikt om de saus in te dikken. Je kunt ook maïzena gebruiken.
  • Groentenbouillon blokje: dit is optioneel, maar het geeft de saus net wat meer boost.
  • Kokosolie: wanneer je liever zonder olie kookt kun je ook water gebruiken om de uien te fruiten. Het klinkt misschien vreemd, maar het werkt prima!

Oordeel van een niet vegan

Mijn man is bijna zijn hele leven op vakantie geweest naar Frankrijk, spreekt de taal vloeiend en nog zo wat dingen. Daarnaast is hij een heel groot liefhebber van gratin Dauphinois. Het was dan ook best even spannend om hem deze vegan versie voor te zetten. Hij vond hem geweldig! En of we deze maar vaker gaan eten. Ja hoor!

Hoe maak je de gratin Dauphinois

  1. Snijden: snijd de aardappelen in dunne schijfjes, ca. 3 mm en leg ze in een ovenschaal. Snijd de uien fijn en hak de knoflook fijn.
  2. Fruiten: fruit de ui en knoflook in wat kokosolie of water.
  3. Mengen: meng de melk met arrowroot.
  4. Koken: giet het melkmengsel bij de gefruite uien en knoflook. Voeg de edelgist en het bouillonblokje toe en breng het geheel aan de kook onder voortdurend roeren.
  5. Indikken: laat de saus indikken tot de gewenste dikte (dik vloeibaar).
  6. Overgieten: giet de saus over de aardappelschijfjes en dek de schaal af met aluminium folie.
  7. Bakken: na een half uur in de oven met folie, verwijder je de folie en bak je nogmaals een half uur.
  8. Klaar: het is klaar als het gerecht goudbruin en knapperig is.

Wat eet je erbij?

Dit aardappelgerecht is heerlijk als hapje bij de borrel (denk Spaanse tortilla), of bij een salade. Wij aten er een mix van gestoomde groenten bij: doperwten, wortel, bloemkool en broccoli.

Meer aardappel ideeën

gratin dauphinois

Gratin Dauphinois

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Oventijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten

Keukenspullen

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 cup kokosmelk (ongezoet)
  • ¾ cup amandelmelk (ongezoet)
  • 1 ui (grote)
  • 6 tenen knoflook
  • 2 el arrowroot (of maïzena)
  • 2 el edelgist
  • 1 el kokosolie (of 3 el water)
  • 1 blokje groentenbouillon
  • peper en zout (naar smaak)

Instructies
 

  • Verwarm de oven tot 220°C.
  • Snijd de aardappel in dunne plakjes, ca. 3 mm. Ik gebruikte de keukenmachine, maar een mandoline of scherp mes kan ook.
  • Leg de aardappelschijfjes in de ovenschaal, dakpansgewijs.
    gratin dauphinois
  • Snijd de uien fijn en hak de knoflook fijn. Doe de olie (of water) samen met de uien en knoflook in een ruime pan. Fruit dit op middelhoog vuur tot de uien zacht en glazig worden, ongeveer 6 minuten.
  • Meng ondertussen in een grote kom de melk en de arrowroot. Mix stevig zodat de arrowroot volledig is opgenomen in de melk.
  • Zodra de uien zacht en glazig zijn voeg je het melkmengsel, samen met de edelgist, het groentenbouillonblokje en peper en zout toe. Breng dit aan de kook en draai dan het vuur laag.
  • Kook nog 5 minuten tot de saus wat is ingedikt. Blijf regelmatig roeren!
  • Giet de saus over de aardappelen. Schud wat met de pan zodat de saus gelijkmatig verdeeld wordt.
    gratin dauphinois
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats het 30 minuten in de oven.
  • Verwijder na 30 minuten de folie en bak nogmaals 30 minuten..
  • Het gerecht is klaar als de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Sylvia’s tips

Aardappelen en ovens kunnen verschillen. 
Het is mij ook al overkomen dat het in totaal anderhalf uur in de oven stond. Blijf dus goed opletten en ga niet blind af op deze tijden.
Bijgerecht, Diner
Frans
Aardappel gratin, Aardappelschotel, Gratin Dauphinois
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info