Ovengebakken aardappeltjes

Ovengebakken aardappeltjes zijn mijn gezonde alternatief voor friet! Lekker met een beetje appelmoes of mayonaise. Een paar aardappelen en wat kruiden is alles wat je nodig hebt. De oven doet het werk!

ovengebakken aardappeltjes

Ingrediënten voor ovengebakken aardappeltjes

  • Aardappelen. Kruimige aardappelen of vastkokers zijn allebei prima.
  • Olijfolie. Ik gebruik een milde olijfolie, maar gebruik de olie die jouw voorkeur heeft.
  • Zout. Zout is zout, maar versgemalen zeezout heeft altijd mijn voorkeur.
  • Kruiden. Mijn favoriete combinatie is toch wel paprikapoeder, knoflookpoeder en uienpoeder. Meer suggesties vind je hieronder in het printbare recept.

Hoe maak je deze aardappeltjes

  1. Schillen en spoelen. Schil de aardappelen, spoel ze af en halveer de grote exemplaren.
  2. Voorkoken. Zet de aardappelen in een pan koud water op middelhoog vuur. Na 15 minuten zet je het vuur uit en giet je ze af.
  3. Afkoelen en snijden. Laat de aardappelen afkoelen en snijd ze in het gewenste formaat.
  4. Kruiden. Voeg olie en eventuele kruiden of specerijen toe.
  5. Bakken. Bak de aardappeltjes in ongeveer 30 minuten goudbruin.
ovengebakken aardappeltjes

Serveer tips

Ovengebakken aardappeltjes zijn een lekker en gezond alternatief voor friet. Serveer ze met zelfgemaakte appelmoes of mayonaise. Afhankelijk van wat je erbij serveert kun je variëren met de kruiden. Op die manier heb je altijd een perfecte combinatie.

Ik vind deze ovengebakken aardappeltjes erg lekker bij:

ovengebakken aardappeltjes

Ovengebakken aardappeltjes

Prep: 5 min
Kook: 15 min
Oventijd: 30 min
Totaal: 50 min
Porties: 2 personen
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin
Wanneer ik trek heb in friet grijp ik naar deze ovengebakken aardappeltjes. Lekker met wat mayonaise of appelmoes!

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 1 tl olijfolie
  • zout

Kruiderij suggestie

  • paprikapoeder
  • knoflookpoeder
  • uienpoeder
  • ranchkruiden
  • versgemalen peper
  • chilipoeder
  • geraspte citroenschil
  • verse kruiden bak deze niet mee, strooi over de aardappeltjes vlak voor serveren

Instructies

  • Schil de aardappelen en spoel ze af. Halveer de grote aardappelen.
  • Leg de aardappelen in een pan met koud water. Zet de pan met de deksel erop, op hoog vuur. Giet de aardappelen na 15 minuten af.
    ovengebakken aardappeltjes
  • Verwarm de oven tot 220°C terwijl de aardappelen afkoelen. Zet de deksel schuin op de pan zodat de stoom kan ontsnappen.
  • Snijd de aardappelen nu in stukken. Voeg olijfolie en kruiderij naar keuze toe. Leg de deksel op de pan en schud totdat alle stukjes aardappel bedekt zijn met de kruiden.
    ovengebakken aardappeltjes
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat en stort hier de aardappelblokjes op. Zorg dat ze vrij liggen.
  • Schuif de bakplaat in de oven, net onder het midden. De aardappeltjes zijn na ongeveer 30 minuten knapperig en goudbruin.
    ovengebakken aardappeltjes

Sylvia’s tips

Geef er wat zelfgemaakte appelmoes of mayonaise bij.
Nederlands
Aardappel recept, Gebakken aardappeltjes, Ovengebakken aardappeltjes
Heb je dit recept al eens gemaakt?Tag @SilphyasKitchen op Instagram en gebruik de hashtag #silphyaskitchen
close

Gewoon lekker, lekker plantaardig!

Sluit je aan bij 790 anderen en kook met me mee!

Je ontvangt maximaal 1 keer per week een e-mail

Plaats een reactie

Review