Ingelegde rode ui

Eet ingelegde rode uien bij een Oosterse maaltijd, Mexicaanse wraps, een broodje of bij een salade. Alles kan!

ingelegde rode ui

Ingelegde rode ui (pickled onions) geven je bord een ontzettend vrolijke uitstraling. De paars/roze kleur is prachtig. Bovendien zijn ingelegde rode uien echt óveral lekker bij! Zoetzuur en knapperig, wie kan dat weerstaan?!

De eerste keer dat ik deze ingelegde uien voorbij zag komen was op YouTube. Daar beweerde iemand dat een broodje met pindakaas en ingelegde rode ui ontzettend lekker is. Mijn nieuwsgierigheid naar de ingelegde rode ui was gewekt, maar de combinatie heb ik nog niet aangedurfd!

Ingrediënten voor ingelegde rode ui

  • Rode ui: ik snijd de uien graag in halve dunne ringen en gebruik hiervoor een scherp mes. Je kunt ook een keukenmachine of mandoline gebruiken als je dat makkelijker vindt.
  • Water en azijn: alleen azijn vind ik veel te zuur worden, ik meng het dus graag met water. Vuistregel in dit geval: 1 deel water op 1 deel azijn.
  • Zout: ik gebruik een heel klein beetje keukenzout, gebruik gerust meer of minder als je dat lekkerder vindt.
  • Zoetstof: gebruik een zoetstof naar keuze. In mijn geval is dat maple syrup, maar je kunt ook gewoon suiker gebruiken.
  • Optioneel: voeg voor extra smaak eventueel nog peperkorrels, korianderzaad, laurierblad e.d. toe.
ingelegde rode ui

Hoe maak je ingelegde rode ui

  1. Snijden: snijd de uien in dunne ringen en doe ze in een weckpot.
  2. Koken: breng het water met de azijn, het zout en de zoetstof aan de kook.
  3. Overgieten: giet de vloeistof over de rode uien en sluit de pot af.
  4. Afkoelen: laat het geheel afkoelen en plaats het dan in de koelkast.

Bewaren

Bewaar de zoetzure rode uien in de koelkast en gebruik telkens schoon bestek als je wat rode ui uit de pot haalt.

In de koelkast is het een paar weken houdbaar, na opening goed in de gaten blijven houden.

Wat kun je er mee

Naast het feit dat deze paars/roze sliertjes je bord ontzettend opfleuren is het ook nog eens ontzettend lekker! Serveer het bijvoorbeeld samen met mijn pittige zoetzure komkommer bij een Oosterse maaltijd, besmeer een boterham met hummus of doperwten-muntpuree en leg er wat ingelegde rode ui bij. Maar ook als vulling in je Mexicaanse wrap is het heerlijk. Kortom, varieer eindeloos met je nieuwe favoriete tafelzuur!

ingelegde rode ui

Misschien vind je dit ook interessant

ingelegde rode ui

Ingelegde rode ui

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Deze ingelegde rode uien kunnen werkelijk overal wel bij gegeten worden: salade, op een boterham, bij een Oosterse maaltijd, tussen wraps, in spring rolls. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten

Ingrediënten

  • 4 rode uien
  • 200 ml water
  • 200 ml azijn
  • ¼ tl zout
  • ½ tl maple syrup

Optioneel

  • peperkorrels
  • laurierblad

Instructies
 

  • Snijd de uien in dunne ringen. Gebruik hiervoor een scherp mes, keukenmachine of mandoline. Doe de uien in een schone weckpot van 500 ml. Dek het af en zet het opzij tot gebruik.
  • Breng het water met de azijn, zout en maple syrup in een pan aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur uit.
  • Schenk de hete vloeistof op de rode uien en sluit de weckpot af. Laat het goed afkoelen en zet het dan in de koelkast.

Sylvia’s tips

De uien zijn zeker een paar weken houdbaar. Gebruik telkens schoon bestek als je wat uien uit de pot haalt.
Bijgerecht
Nederlands
Ingelegde rode ui, Rode ui recept, Zure ui
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info