Zoete aardappelstamp met rucola

Zoete aardappelstamp met rucola is een heerlijk luchtig, maar toch voedzaam gerecht. Deze stamppot eet je lauw doordat rucola door de warme zoete aardappelen wordt gemengd. Lekker bij de barbecue en uitermate geschikt om op de camping te bereiden.

Zoete aardappelen

Als je weleens op Amerikaanse foodblogs komt dan is het je vast opgevallen dat de zoete aardappelen daar megagroot zijn (everything is much bigger…). Hier in Nederland moeten we het meestal doen met wat iele en magere zoete aardappelen. In Nederland ben ik alleen nog maar de oranje (schil en vruchtvlees) en de wat paarse (schil, vruchtvlees wit) zoete aardappels tegengekomen.

Mijn voorkeur gaat uit naar de zoete aardappel met oranje vruchtvlees en schil. Deze is behoorlijk snel gaar en leent zich uitstekend voor een stamppot. De wittere variant vind ik wat hard en stug aanvoelen. En alhoewel er wordt gezegd dat er weinig verschil in smaak zou moeten zijn, heb ik die witte nooit meer gekocht.

zoete aardappelstamp met rucola
FOTO: PIXABAY

Zoete aardappelen met uitlopers

Gewone aardappelen zijn langer houdbaar dan de zoete aardappelen, zo’n 1 a 2 weken als ze koel en donker bewaard worden. Zijn jouw zoete aardappelen toch erg doorgeschoten omdat je ze was vergeten bijvoorbeeld, probeer ze dan zelf te kweken.

Begraaf de zoete aardappel(s) met de uitlopers naar boven – tot ongeveer de helft – in een vrij diepe pot met vochtige potaarde. Zodra de uitlopers flink beginnen te groeien weet je dat de plant aanslaat en kun je meer water geven. De plant krijgt winde-achtige, meterslange groene stengels met witte of lichtroze bloemen.

Meer recepten met zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn door de zoete, maar toch neutrale smaak erg veelzijdig. Eet ze bij het ontbijt, door een salade, bij het diner of als een zoet dessert. Het is allemaal mogelijk.

Zoete aardappelstamp met rucola

Zoete aardappelstamp met rucola

Kook: 10 min
Totaal: 10 min
Porties: 2 personen
Auteur: Sylvia
Afdrukken Pin

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 500 gr zoete aardappelen
  • 1 zak rucola
  • peper en zout naar smaak

Instructies

  • Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Leg de aardappelen in een pan met ruim water en breng dit aan de kook. Afhankelijk van de grootte van de stukken zijn de aardappelen in ongeveer 10 minuten gaar. Giet de aardappelen af.
  • Meng de rucola door de aardappelen met behulp van een pureestamper.
  • Breng op smaak met een weinig zout, maar wees royaal met versgemalen peper.
Diner
Nederlands
Rucola recept, Stamppot rucola, Stamppot zoete aardappel, Zoete aardappel recept
Heb je dit recept al eens gemaakt?Laat dan een reactie achter en plaats jouw foto op Instagram @SilphyasKitchen of tag #silphyaskitchen!
close

Cadeautje van mij, voor jou!

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS toegang tot gratis eBooks en meer.

Plaats een reactie

Review