Californische Paleoschotel

paleoschotel

Deze Californische Paleoschotel zal een van mijn eerste kennismakingen met Paleo zijn geweest.

Wat is Paleo

Het paleodieet wordt ook wel paleolithisch dieet of jager-verzamelaardieet genoemd. Het is gebaseerd op de – veronderstelde – voeding van de menselijke voorouders in het paleolithicum, een periode van 2,5 miljoen jaar tot 10.000 jaar geleden. Het is volgens sommigen geen dieet maar een manier van leven. 

Het paleodieet bestaat vooral uit vis, vlees van dieren die zich met grassen gevoed hebben, groenten, fruit, wortels en noten.

Het bevat geen granen, peulvruchten, zuivel, zout, geraffineerde suiker of verwerkte oliën.

Het paleodieet kreeg in de jaren 1970 bekendheid en sinds het einde van de jaren 90 hebben diverse artsen en diëtisten gepleit voor de terugkeer naar een paleolithische manier van eten.

Waarom ik gestopt ben met Paleo

Het paleodieet werd een hype waarbij de nadruk meer leek te komen liggen op het ‘namaken’ van moderne voeding in een gezond(er) jasje. Het oorspronkelijke idee van enkel onbewerkte voeding als groenten, fruit, noten, zaden en pitten sta ik nog steeds volkomen achter.

Maar toen cake, taart en koekjes als gezond werden bestempeld omdat het bijvoorbeeld geen bloem en geen geraffineerde suiker bevatte, maar kokos- of amandelmeel en kokosbloesem suiker of honing. Welke zoetstof je ook neemt, het is en blijft suiker. En hoe lekker de baksels ook mogen zijn, het blijven tussendoortjes die we niet nodig hebben.

Aanpassing leefstijl

Ik heb alle diëten overboord gegooid. Welk dieet je ook kiest, je komt altijd wel een belangrijke voedingsstof tekort. Afvallen lukt met ieder dieet, blijvend afvallen lukt alleen als je een andere kijk op voeding krijgt.

Inmiddels heb ik mijn leefstijl volledig omgegooid: voornamelijk groenten en fruit, peulvruchten en volkoren producten – ja ook brood! Op zijn tijd eet ik een stukje vlees, vis of een eitje. Maar ik kan ook ontzettend genieten van mijn linzenburger of broodje pulled Jackfruit. Ik drink zowel ‘gewone’ melk als plantaardige melk omdat ik mijn cashewmelk nu eenmaal ontzettend lekker vind.

En als ik trek heb in iets zoets dan gebruik ik zonder schuldgevoel ahornsiroop of honing. Niet omdat dat gezond en suikervrij (pfff) is, maar omdat het lekker en onbewerkt is.

Meer Paleo recepten

 
paleoschotel

Californische Paleoschotel

No ratings yet
Auteur: Sylvia
Print recept Pin recept
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 4 el kokosolie (gesmolten)
  • 2 el honing
  • tl komijnpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 250 gr kipblokjes
  • 1 puntpaprika
  • 1 courgette
  • 1 grote vleestomaat
  • 1 tl paprikapoeder
  • 3 eieren
  • 1 avocado
  • ½ citroen (sap)
  • 1 tl chilipoeder
  • peper en zout (naar smaak)

Instructies
 

  • Smelt de kokosolie door het ongeveer 1 minuut in de magnetron te doen. Schep 2 eetlepels in een kom en meng met de honing, komijnpoeder, knoflookpoeder en chilipoeder.
  • Schep er vervolgens de kipblokjes bij en meng dit even goed. Laat minimaal 15 minuten staan zodat de smaken goed in de kip trekken.
  • Terwijl de kip in de marinade ligt snijd je de puntpaprika in reepjes en de courgette en tomaat in plakjes. Doe de courgette en de puntprika in een kom en schep hier vervolgens wat gesmolten kokosolie en het paprikapoeder over. Even goed mengen. Voeg naar smaak eventueel wat peper en zout toe.
  • Verhit een grillpan en wanneer die loeiheet is bak je de courgette en puntpaprika tot ze mooie grillstreepjes hebben en wat zachter aan voelen. Doe hetzelfde daarna met de plakjes tomaat.
  • Ondertussen bak je in een andere koekenpan de kipblokjes mooi bruin en krokant.
  • Halveer de avocado en verwijder de pit. Prak de avocado fijn met het citroensap en voeg wat komijnpoeder en peper toe aan het mengsel.
  • Wanneer de kip en groenten bijna klaar zijn klop je de drie eieren los en bak je hier een roerei van.
Diner
Amerikaans
Californië, Paleo, Paleoschotel
Heb jij dit recept gemaakt?Jouw creatie bewonder ik graag op Instagram! Vergeet dus niet om @SilphyasKitchen of #SilphyasKitchen te vermelden.
close

Gratis eBook

Vul je gegevens in en je krijgt maximaal 1 keer per week de nieuwsbrief PLUS het gratis eBook "Culinaire rondreis door Indonesië".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept waardering




Ook hier worden cookies gebruikt. Door op akkoord te klikken accepteer je het gebruik van deze cookies.  Meer info